30 Nisan 2016 07:33

İMC TV Haber Müdürü Hamza Aktan serbest bırakıldı

İMC TV Haber Müdürü Hamza Aktan, tutuklama talebiyle sevk edildiği nöbetçi mahkemece "adli kontrol şartı" ile serbest bırakıldı.

Paylaş

Sosyal medya paylaşımları gerekçe gösterilerek sabah saatlerinde İstanbul Bahçelievler'de bulunan evine yapılan baskın sonrasında gözaltına alınan İMC TV Haber Müdürü Hamza Aktan, tutuklama talebiyle sevk edildiği nöbetçi mahkemece "adli kontrol şartı" ile serbest bırakıldı.

İstanbul Emniyet Müdürlüğü'nde alınan ifadesinin ardından Bakırköy Adliyesi'ne getirilen Aktan, Bakırköy Cumhuriet Savcılığı tarafından ifadesi alınmadan "Kamuoyunu devlete karşı kışkırtmak" iddiasıyla tutuklama istemiyle Sulh Ceza Hakimliği'ne sevk edildi.

Savcılık, Aktan'ın emniyette alınan ifadesini yeterli bularak mahkemeye tutuklanma istemiyle sevk etti.

Aktan mahkemedeki savunmasında 15 yıldır gazetecilik yaptığını, basılmış kitabı olduğunu ve pek çok kurumda görev yaptığını belirterek “Örgüt propagandası yaptığım şeklinde nitelendirilen paylaşım içerikleri de çeşitli ajanslarıa yansımış haberlerin aktarılması olduğu gibi gazeteci sıfatımdan dolayı kişisel düşünce ve eleştirilerim niteliğindedir. Yapmış olduğum yabancı dildeki bir paylaşımım yanlış tercüme edilmiştir” dedi. 

Aktan’ın avukatı Zeynep Çelen Boztoprak soruşturma konusu tweet içeriklerinin gazetecilik mesleği gereği düşünce ve ifade özgürlüğü kapsamında değerlendirilmesi gerektiğini, Avukat Dilan Ögüz Canan suça konu olan paylaşımların retweet olduğunu, Avukat Necdet Canan ise mahkemenin bu düşüncesine göre sosyal medyayı kullanan tüm insanların şüpheli sıfatını taşıyabileceğini aktardı.  

Avukat Ali Deniz Ceylan da Aktan’ın tweet paylaşımlarını mesleği gereği yaptığını ve 20 sayfalık tweetlerden ilk 13 sayfadaki paylaşımların kendisiyle hiçbir alakası bulunmadığını söyledi. 
Mahkeme Aktan’ın tutuklanmasına yer olmadığın karar vererek adli kontrol şartıyla serbest bıraktı. 

‘FAŞİZMLE KARŞI KARŞIYAYIZ’

Evrensel'e konuşan imc TV Genel Yayın Koordinatörü Eyüp Burç, Aktan’ın sosyal medya hesaplarından yaptığı paylaşımlar nedeniyle gözaltında olduğunu söyleyerek “Zaten başından itibaren hem imc’ye yönelik, hem de gazetecilerin basın ve ifade özgürlüğüne yönelik bir kıskaç ve baskı var. Bu da onun bir devamı ve böyle devam ediyor maalesef. Basın ve ifade özgürlüğü konusunda zaten sıralaması sonlarda olan Türkiye, sırasını biraz daha aşağılara çekmiş olacak böylece" dedi.

Söyleyecek söz bulamadığını belirten Burç “Nasıl bir anlayış, nasıl bir zihniyet, tümüyle tek ses, tek devlet, tek millet, tek medya, tek tip insan, tek düşünce... Herkesin tekleştirilmek istendiği bir dünyayla karşı karşıyayız. İnsanın gerçekten sinir sistemi zor tahammül ediyor, hafızası zor alıyor” diye konuştu. “Bir insan sosyal medyada, sosyal sorumluluk gereği hatta paylaştığı ifade ve düşünceleriyle ilgili gözaltına alınıyor, hem de terörle mücadele şubesi tarafından. Söylenecek söz yok gerçekten” diyen Burç “Çok açık ve net faşizmle karşı karşıyayız” diye devam etti. (MEDYA SERVİSİ)

ÖNCEKİ HABER

EMEP: Savaşa ve sömürüye karşı iş, barış, özgürlük

SONRAKİ HABER

Yüksekova'daki yıkımın fotoğrafları

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...