26 Nisan 2012 15:22

Şili’de öğrenciler yine alanlara çıktı

Şili’de on binlerce öğrenci bir kez daha eğitim sisteminde gerçek reform talebiyle başkent Santiago’da yürüdü. Şilili öğrenciler herkes için parasız eğitim hakkı talebiyle aylardır kitlesel eylem, boykot ve işgaller yapıyor.Öğrenci liderleri, muhafazakar Devlet Başkanı Sebastian Pinera’nın eğitim bütç

Şili’de öğrenciler yine alanlara çıktı
Paylaş

Öğrenci liderleri, muhafazakar Devlet Başkanı Sebastian Pinera’nın eğitim bütçesine ek fon aktarma planlarının yeterli olmadığını söylüyorlar. Valparaiso ve Concepcion da dahil bir çok başka kentte de öğrenci gösterileri vardı.

Öğrenci hareketinin liderlerinden Gabriel Boric, İspanya’daki EFE haber ajansına “Parasız eğitimi halkın hakkı olarak kabul ettirene kadar mücadeleden vazgeçmeyeceğiz” diye konuştu.

Devlet Başkanı Sebastian Pinera ise televizyonda vergi reformunu savundu. Pinera, vergi reformuyla sağlamayı umduğu 700 milyon dolarlık ek kaynağın büyük kısmını eğitim bütçesine aktaracağını iddia etti.

Devlet Başkanı Pinera, EFE ajansına verdiği mülakatta “Bu önlemler sayesinde hiç bir genç Şilili artık kaynak yokluğu nedeniyle yüksek eğitimden mahrum kalmayacak. Bu bana büyük gurur veriyor” dedi. Şili hükümeti ayrıca öğrenci burslarının faizlerini de yüzde 6’den yüzde 2’ye indirmeyi öneriyor.

Öğrenci lideri Gabriel Boric bu adımları memnuniyetle karşıladıklarını ama yeterli olmadığını söyledi. Boric, “Eğitim hala bir hak olarak değil, tüketilen bir meta olarak görülüyor” dedi.

Şili, dünyada eğitim sisteminde özelleştirmenin en ileri gittiği ülkelerden biri. OECD raporlarına göre Şili’de eğitim bütçesinin yaklaşık yüzde 40’ı devlet bütçesinden değil, okul harçları adı altında doğrudan doğruya vatandaştan geliyor. (DIŞ HABERLER)

ÖNCEKİ HABER

İstanbul’da tren hatları tek tek kapatılıyor

SONRAKİ HABER

Darıca’da HDK Meclisi kuruldu

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...