19 Nisan 2016 01:17

Hrant Dink davası bugün başlıyor

Htant Dink cinayetine ilişkin birleşen iki davanın ilk duruşması bugün. Duruşmada, 8’i tutuklu 34 sanık ilk kez bir arada hakim karşısına çıkacak

Paylaş

Agos Genel Yayın Yönetmeni Htant Dink'in öldürülmesine ilişkin birleşen iki davanın ilk duruşması bugün başlıyor. 3 gün sürecek duruşmada, 8’i tutuklu 34 sanık ilk kez bir arada hakim karşısına çıkacak.
Mahkeme heyeti, her iki dava arasında irtibat bulunması, atılı suçun niteliği, maddi gerçeğin açığa çıkabilmesi için davaların birlikte görülmesinin zorunluluk olduğu kanaatine varmıştı. Dink suikastında kamu görevlilerinin ihmali olduğu iddiasına ilişkin 26 şüpheli bulunuyor. Sanıklar Ali Fuat Yılmazer, Ramazan Akyürek, Ercan Demir, Muhittin Zenit ve Özkan Mumcu tutuklu yargılanıyor. Dink ana davasında da Ogün Samast, Yasin Hayal ve Ersin Yolcu tutuklu bulunuyor. Hakkında yakalama kararı bulunan sanıklardan Ahmet İskender ise hâlâ firari olarak aranıyor. Dava öncesi Hrant Dink avukatlarından Hakan Bakırcıoğlu’yla davanın önemini ve nasıl bir sonuç çıkmasını beklediklerini konuştuk.  

‘CİNAYETİ ENGELLEMEDİKLERİ ORTADA’
Hakan Bey, Hrant Dink davasında kamu görevlileriyle birleştirilen davanın ilk duruşması bugün görülecek. Bu birleştirme neden önemliydi?
Kamu görevlilerinin hem Hrant Dink’e dönük tehdit atmosferini, hem de Hrant Dink’in öldürüleceği somut bilgisine sahip olmalarına rağmen, Hrant Dink cinayetini engellemedikleri çok açık ortada. 2007 yılından beri aslında toplanan deliller de bunu göstermekteydi. Ve biz 2007 yılından itibaren de cinayete iştirak eden kamu görevlilerinin de mutlak suretle yargılanması gerektiğini beyan etmekteydik. Ancak 2014 yılında bir soruşturma başlatılabildi. Ve nihayetinde de 2015 aralık ayında haklarında iddianame düzenlendi. Elbette önemlidir çünkü Dink cinayetine iştirak eden kamu görevlilerinin mutlak suretle yargılanması gerekmekteydi. Bugün tamamı değilse de bir kısmının yargılanması mümkün hale gelmiştir. Bugün de yargılanmaları için davanın ilk duruşması başlayacaktır. Bu yönden de elbette önemlidir.

İNTERAKTİF SAYFA: Hrant Dink nasıl öldürüldü, dava sürecinde neler yaşandı?


‘UZUN BİR YARGILAMA SÜRECİ BEKLİYOR’
Peki dava 3 gün sürecek ama siz Hrant Dink’in avukatları olarak nasıl bir sonuç çıkmasını bekliyorsunuz?
Bugün kamu görevlileri için açılan davanın ilk duruşması. Dolayısıyla iddianame okunacaktır, tutuklu incelemesi yapılacaktır. 3 güne yayılacak duruşmalar. Fakat sanıkların sorgusuna geçilebilecek mi bilemiyorum. Uzun bir yargılama süreci bekliyor bizi. Sorgular yapılacak, deliller toplanacak, bütün yargılama süreci bittikten sonra ancak yargılamanın biçimi ve haline dair bir şey söylemek mümkün olacak. Yarın henüz ilk duruşması yapılacak çünkü.

‘ÖRGÜTÜN ÜSTYAPISINA DAİR SORUŞTURMA TAMAMLANMADI’
Uzun bir yargılama süreci demişken... 2007 yılından itibaren hukuk mücadelesi devam ediyor. Bu dava neden bu kadar uzun sürdü?

Aslında kamu görevlilerinin bu cinayetteki sorumlulukları çok açık ortada. 2007 yılında da bunun delilleri mevcuttu. Fakat yargılanmalarının önüne bir bariyer konulmuştu. Bu bariyer ancak 2014 yılında kaldırıldı ve 2015 yılında iddianameye dönüştü. Evet bu kadar uzaması hataydı. Fakat buna rağmen, yine de bu davanın açılmış olması önemli. Ama tabii bu kadar önemli olan bir başka husus var ki, o da Dink cinayetini işleyen örgütlü yapının açığa çıkarılması meselesidir. Biz iki temel şey söyledik 2007 yılından itibaren. ‘İştirak eden kamu görevlileri yargılanmamıştır’ dedik ve Hrant Dink cinayetini işleyen örgütün üstyapılanmasının bağlantılarına ulaşılmadığını söyledik. Henüz Dink cinayetini işleyen örgütün üstyapısına bağlantılarına dair soruşturma da sonuçlanmış değildir. İstanbul Savcılığında açık olan bir soruşturma dosyamız vardır. Kamu görevlilerinin yargılanmasına dair olan kısım kadar, cinayeti işleyen örgütün açığa çıkarılması da muazzam önemdedir. Dolayısıyla da henüz o kısım da tamamlanmış değildir. O kısmın da bir an önce sonuçlandırılması ve örgütün üstyapılanmasının açığa çıkarılması ve iddianame düzenlemesi gereği bulunmaktadır.

SANIK ENGİN DİNÇ, ‘TERÖRLE MÜCADELE’ NEDENİYLE DAVAYA KATILMIYOR
Davanın sanıklarından Emniyet İstihbarat Daire Başkanı Engin Dinç bugün görülecek davaya katılmayacak. Dinç’in mazereti ise oldukça tuhaf; “Ülkede son dönemlerdeki terörle mücadelenin yoğunluğu.” Dinç’in avukatları, 15 Nisan’da mahkemeye sundukları mazeret dilekçesinde Dinç’in duruşmaya katılamayacağını belirtti. Dilekçede Dinç’in halen Emniyet Genel Müdürlüğü istihbarat daire başkanı olduğu belirtilerek, “Bilindiği gibi ülkemizde son dönemlerde terörle mücadelede yoğunluk söz konusudur. Bu nedenle mahkemeniz nezdinde 2016/32 esas sayılı devam eden dosyanın 19-21 Nisan 2016 tarihinde yapılacak olan duruşmada müvekkilin bulunması güçlük arz etmektedir. Nazik durumun dikkate alınarak adı geçen tarihlerde müvekkilin görevi nedeniyle mazeretli sayılmasına karar verilmesini talep ederim” denildi. (İstanbul/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Onlar en iyi takımlar, onlar şampiyonlar

SONRAKİ HABER

Pulitzer Ödülleri sahiplerini buldu

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...