07 Mart 2016 11:41

Kulp Davasında ‘Köyler boşaltılmıştı’ diyen Ertürk’ü köy muhtarı yalanladı

Paylaş

Diyarbakır’ın Kulp ilçesinde 11 köylünün katledilmesini ilişkin görülen davanın tek sanığı olan General Yavuz Ertürk yine tutuklanmazken, davada operasyonun yapıldığı Alacaköy muhtarı tanık olarak dinlendi. Muhtar Reşit Yakup, sanık Ertürk’ün operasyona ilişkin beyanlarını yalanlayarak ‘Operasyon sırasında köyde insanlar vardı, operasyon bitince köyler boşaltıldı’ dedi. Mahkeme 20 Haziran 2016 tarihine ertelendi. 

8 Ekim-25 Ekim 1993 tarihleri arasında Diyarbakır’ın Kulp ilçesinin Alaca köyü ve Muş’a bağlı Kayalısü köyü (Licik mezrası) civarında General Yavuz Ertürk komutasındaki Bolu Tugayı tarafından yürütülen askeri operasyonlarda gözaltına alınan 11 kişinin kaybedilerek, katledilmesine ilişkin devam eden davanın 11. duruşması Ankara 7. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görüldü.Davada kaybedilen yurttaşların yakınları ile Sanık Emekli Tuğgeneral Yavuz Ertürk ve avukatlar mahkemeye katıldı.CHP İstanbul Milletvekili Sezgin Tanrıkulu da davayı takip etti. 

KUNDAKÇI: OPERASYON BİLGİM DAHİLİNDEYDİ

Bir önceki duruşmada dönemin Asayiş Komutanı Hasan Kundakçı’nın tanık olarak dinlenmesine karar verilirken, bu duruşmada Kundakçı da tanık olarak dinlendi. Dönemin Jandarma Komutanı olan ve tanık olarak dinlenecek olan Ali Ergürmezise mahkemeye gelmedi.

1993 ağustos ile 1995 ağustos ayı arasında Güneydoğu Anadolu Asayiş Komutanı olduğunu belirten Kundakçı, Kulp’ta yapılan operasyonun kendi bilgisi dahilinde olduğunu söyledi ve Şenyayla bölgesinden operasyon için birliklerin geçtiğini ifade etti.Kundakçı, “Askerler bölge halkına karşı saygılıydı. Zaten bölge halkına yardım etmek için oradaydı. Yasadışı olarak insanların toplanması ile ilgili bir bilgi gelmedi” şeklinde konuştu.

MAHKEME BAŞKANI ‘PAŞAM’ DİYE HİTAP ETTİ

Mahkeme başkanının Kundakçı’ya “paşam” şeklinde hitap etmesi üzerine müşteki avukatları tepki gösterdi. Avukatlar, bu hitap şeklinin tanığın kendisini tanık olarak değil de paşa olarak hissettireceğini ifade etti. 

Kundakçı, sanık Ertürk’ün operasyon bölgesine kesinlikle gittiği ve taburun başında olması gerektiğini de aktardı. Kundakçı, Kulp bölgesinde köylerin boşaltılmadığı ancak bazı köylülerinin kendi istekleriyle köyden ayrıldığını ifade ederek operasyonun kendi bilgisi dahilinde yapıldığını kaydetti. 

Sanık avukatları da Kundakçı’ya “PKK tarafından köyden insan kaçırma eylemine tanık oldunuz mu?” şeklinde soru sordu. Kundakçı, soruya “Evet köylüler sürekli bize şikayette bulundular. Kendileri PKK tarafından kaçırıldı. O bölgede zaten kalabalıklardı. Operasyonda onun için yapıldı” diye cevap verdi.

Müşteki avukatları verilen cevaba “DGM savcıları gibi suçu PKK atmaya çalışıyorlar” karşılığını verdi. 

‘OPERASYON BİTİNCE KÖYÜMÜZ BOŞALTILDI’

Daha sonra müşteki avukatlarının mahkemeye getirdiği tanıklardan 1993 yılında Alacaköy’de muhtarlık görevinde bulanan Reşit Yakup dinlendi. Yakup, daha önceki celselerde sanık Ertürk’ün “Operasyon sırasında köyler boştu” iddiasına yalanlayarak, “Benim zamanımdaboşaltılmamıştı. Operasyon bitince köyler boşaltıldı. Operasyon sırasında köyümüzde insanlarımız yaşıyordu” dedi. 

1994 yılından muhtarlığı Yakup’tan devralan ve ikinci tanık olarak dinlenen Vehbi Başer de, operasyon sırasında köylerinin boşaltılmamış olduğun daha sonra boşaltıldığını ifade etti.

‘TUTUKLAMA YOK’

Mağdur avukatları, sanık Ertürk’ün tutuklanması ve bilgileri mahkemeye ulaştırılmayan askerlerin mahkemeye başvurması için de trajı 50 bini geçen gazetelere ilan verilmesi talebinde bulundu.Ara kararını açıklayana mahkeme heyeti ise tutuklanma talebini reddetti. Dava 20 Haziran 2016 tarihine erteledi.(Ankara/EVRENSEL)  

ÖNCEKİ HABER

8. ODTÜ Psikoloji Günleri: Tartışabilmek için uygun platformlar yaratmalıyız

SONRAKİ HABER

Cizre'den Sur'a Dayanışma Koordinasyonu kuruldu

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...