05 Mart 2016 10:55

Aykut Kence Evrim Konferansı: Bir konferanstan çok daha fazlası

Paylaş

Mert KARAGÖZOĞLU(*)

Birden çok ismi oldu bu etkinliğin. Başta Ulusal Evrim Konferansı’ydı; Aykut Kence Hocamızın bağlantılarıyla biyoloji ve diğer bilim alanlarında dünyaca ünlü hocalar ağırladık. Prof. Dr. Kenneth Miller geldi, Prof. Dr. Stephen Oppenheimer geldi, Prof. Dr. Douglas J. Futuyma geldi. Daha niceleri... Kısa bir süre için ODTÜ Evrim Konferansı’ydık, şimdi ise Aykut Kence Evrim Konferansı ismiyle karşınızdayız.
Son isim değişimi, bölüm hocalarımızla ve eğitim verdiği her insanın sevdiği Aykut Kence’nin vefatıyla oldu. Bilimsel ve ilerici kişiliğinin yanı sıra Aykut Hocamız, insanlarla kurduğu ilişkileriyle de ön planda olan ve sayılan bir insandı. Öyledir ki, bugün Aykut Hoca ile ortak iş yürütmüş, aynı binayı, aynı bölümü ya da aynı üniversiteyi paylaşmış insanlarda, odalarında hala bir fotoğrafı vardır. Titrine bakmaksızın insanlara yaklaşan biriydi o. Vefatı ODTÜ içerisinde nizamiye görevlilerinden biyoloji bölümüne kadar hissedildi.


BİLGİ EDİNİLEBİLECEK BİR PLATFORM

İsim değiştirdik ve başımız dik şekilde yolumuza devam ettik. Bizler, Aykut Kence’nin öğrencileriydik. Onun mirasını devralarak 8. Aykut Kence Evrim Konferansında Prof. Dr. Andrew Berry’i, 9. Aykut Kence Evrim Konferansında ise Dr. Line Ugelvig, Dr. Patricia Beldade ve Prof. Dr. Roger Butlin’i çağırdık. Her sene istikrarla bilimseverlere bilgi edinebilecekleri yüksek kalitede bir platform sunmayı sürdürüyoruz. Bu sene de biyoloji ve ilgili alanlarında gelişmeleri bildirdik; dilin evrimi, plastik beyin gibi merak ve heyecan uyandıran konularda soru işaretlerini giderdik.
 

MOLADA ÇAY İÇMEK


Bu satırları size konferansımızın ikinci gününde yazıyorum. Nacizane gözlemim bu ve buna benzer etkinliklerin yalnızca bilgi vermek ile sonuçlanmadığı üzerinedir. Şu anda arkamda günün sondan bir önceki sunumu olan İnsan Evrimsel Genetiği anlatılıyor. Doç. Dr. Mehmet Somel hocamızın sunduğu bu sunumdan sonra biliyorum ki insanlar araya çıkacak ve büyük bir zevk ile sohbet edecekler. Gerek sunum hakkında, gerek diğer bilim disiplinleri hakkında konuşacaklar, bazen felsefi düşüncelerini dile getirecekler ve kullanımım yerindeyse “rahatlayacaklar”.


‘BENİ KLONLAYABİLİR MİSİN?’

Rahatlayacaklar diyorum, çünkü Türkiye coğrafyasında yaşıyoruz. Bildiğimiz hikayeleri anlatacağım size. Burada bilime, bilim insanına değer verilmiyor. Bir bilim geleneği yok. Moleküler Biyoloji Genetik okuyan öğrencilere sorulan ufku açık soruların geneli “Tıp tutmadı mı?” ile “Beni klonlayabilir misin?” arasında gidip gelmekte. Herhangi bir internet platformunda “evrim” kelimesini kullanmamız takdirinde yaşananlardan, bilgi kirliliğinden hepimiz muzdaribiz.

GENÇ HAYAT OKURLARINI BEKLİYORUZ

Bütün bunların içinde AKEK ve ülkemizde düzenlenen diğer bilim etkinlikleri bir “serbest hava sahası” sunmakta. Burada evrimin olup olmadığı tartışılmıyor artık. Birisi klonlamadan bahsettiğinde belli bir bilgi birikiminin olduğunu biliyoruz. İnsanlar bilim felsefesinden bir konu açtığında güzel bilgi paylaşımları yaşanabiliyor. Biliyor insanlar burada, bilgi paylaşıyorlar, konuşuyorlar ve nihayetinde ortaya “olması gerektiği gibi” tablosunu çıkarıyorlar. Biz de bu etkinliği tam da bu sebeple düzenliyoruz. Her AKEK’te, her ODTÜ Bilim Günlerinde bu dinamik mizansen yaşanıyor ve biliyoruz ki buradaki dinleyiciler, geleceklerinde bize burada yaşanan mizanseni vaat ediyorlar. Burası aydınlığa bir adım. Bir sonraki sene yine aynı tarihlerde yapmayı planladığımız 11. Aykut Kence Evrim Konferansına sizleri de bekleriz. Çünkü biliyoruz ki bu derginin okuyucuları, buradaki dinamiği kendi kişiliklerinde ve hayatlarında sürdüren insanlardır. Gelin, misafirimiz olun. AKEK’te olmasa da Bilim Günleri’ne, Türkiye Evrimle Tanışıyor’lara, dönem seminerlerimize ve Ankara’da yaşıyorsanız toplantılarımıza bekleriz!

(*) Biyogen ve Evrim Ağacı adına

ÖNCEKİ HABER

Shostakovich: Barıştan yana bir besteci

SONRAKİ HABER

Keşke mücadele etmekten vazgeçmeseydim...

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...