22 Şubat 2016 08:44

ODTÜ’de Aykut Kence Evrim Konferansı yapıldı

Paylaş

Ekin Yoldaş KALI
Ankara

10.Aykut Kence Evrim Konferansı ODTÜ-Biyogen topluluğunun ve Evrim Ağacı' nın organizasyonuyla 20-21 Şubat 2016 tarihleri arasında ODTÜ KKM' de gerçekleşti.

900'ü aşkın kişinin katılımıyla gerçekleşen konferans, 65 üniversiteye ev sahipliği yaptı. Toplam 13 oturumdan oluşan konferansta, akademisyenlerin yanı sıra iki oturum da öğrencilere ayrılarak bir çok öğrencinin sunumuna yer verildi. Hemen hemen her oturumun büyük ilgiyle karşılandığı konferansta, ''İnsan Evrimsel Genetiği'', ''Homoloji, Homoplosi ve Ortak Ata İlişkisi'', ''Evrim ve Tıp'' gibi konulara yer verilmesinin yanında soru-cevap bölümleri büyük ölçüde verimli geçti. 
Daha çok Moleküler Biyoloji ve Genetik ile Biyoloji bölümünün ilgi gösterdiği konferansta diğer bir çok bölüm öğrencisinin önemli ölçüde katılımı oldu. 

Sunumu yapan akademisyenler ve öğrenciler akademik bir dil yerine herkesin rahatlıkla anlayıp kavrayabileceği yalın bir dil kullandılar. Konferansın bütçesini Biyogen topluluğu sattıkları evrim konseptli t-shirt ve bardakların yanında, cüzi bir katılım ücretiyle sağladılar.

İNSANIN YOLCULUĞU AFRİKA'DA BAŞLADI

Doç. Dr. Mehmet Somel'in “İnsanın Evrimsel Genetiği” sunumu ilgiyle izlendi. Sunumda yakın tarihli insan evrimini anlatan Somel, “Neden bu kadar farklıyız ya da farklı mıyız” sorusunu yöneltti. İnsan popülasyonunun uzun zaman önce ayrıştığını belirten Somel, popülasyonun Afrika'dan çıkarak farklı yerelere dağıldığını söyledi. Afrikalıların ilk insana en yakın genetikte olduğu ve Avrupa ve Amerika'ya gidildiğinde çeşitliliğin azaldığını söyledi. 

Akademinin,öğrencilerin dolayısıyla özgür bir bilim ortamının bu kadar baskılandığı günümüzde her sene ODTÜ' nün ev sahipliğini yaptığı böyle bağımsız bir Evrim Konferansı ciddi öneme sahip. Ortadoğu' da fiili savaşın ivme kazandığı, bunun Türkiye' ye ve bölge halkına yansımasının yakıcı bir şekilde hissedildiği; bir yandan da Etimesgut' ta örneğini gördüğümüz gibi Cumhurbaşkanının doğum gününün kutlamasına dair genelge yayınlanmasıyla gelinen sermayenin içerde-dışarda savaş ve tekçi-gerici politikalarının hat safhada olduğu bu dönemde ODTÜ' nün bilimsel alanda böyle bir irade göstermesi, sistemin bu politikalarına karşı bir duruş niteliğindedir. (Ankara/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Savcıya göre kopan düğme yoksa tecavüz de yok!

SONRAKİ HABER

‘Uluslararası Komplo- Atina Davası’ Amara Yayıncılık’tan çıktı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...