19 Şubat 2016 14:10

Harper Lee kimdir?

Paylaş

ABD'nin Alabama eyaletinde doğan Harper Lee, Huntington Koleji ve Alabama Üniversiteleri'nde okudu. Bir süre Alabama'nın Oxford kentinde eğitim gördükten sonra, Eastern Air Lines'ta işe girdi. Birkaç kısa hikaye yazan Lee, 1960 yılında ünlü Bülbülü Öldürmek romanını yazdı. Yazarın tek romanı olan bu eser çok başarılı bulundu, büyük başarı kazandı ve filme çekildi.

"Bülbülü Öldürmek" ilk yayımlandığında satış rekorları kırdı ve yazarını kısa sürede üne kavuşturdu. 1961 Pulitzer Edebiyat Ödülü kazandı, bir yıl sonra Gregory Peck'in başrolünü oynadığı bir filmde beyazperdeye aktarıldığında da Oscar aldı. Bu romanın böylesine büyük başarı sağlamasının nedeni, olayların çocuk ruhuna ve hayal gücüne uygun bir şekilde değerlendirilmesiydi.

Truman Capote'nin çocukluk arkadaşı olan Harper Lee, Capote (2005) filminde bu rolüyle Oscar adayı olan Catherine Keener, Infamous'ta ise Oscar ödüllü Sandra Bullock tarafından canlandırıldı.

Bülbülü Öldürmek isimli romanıyla 1961 Pulitzer Edebiyat Ödülü kazanan ABD'li Yazar Harper Lee, 89 yaşında hayatını kaybetti. (KÜLTÜR SERVİSİ)

ÖNCEKİ HABER

Beyaz Show bu hafta yayınlanmayacak

SONRAKİ HABER

Ankara'daki bombalı saldırıyı TAK üstlendi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa