16 Şubat 2016 20:04

SGK kanser ilaçları ödemesi için açıklama yaptı

Paylaş

Sosyal Güvenlik Kurumu, akciğer kanseri hastalarının kanser ilaçlarının ödenmesinin “Daha önce sigara kullanmamış olmak” şartına bağlandığı haberlerine ilişkin açıklama yaptı.    

SGK yazılı açıklama yayımlayarak, medyada yer alan bazı haberlere ilişkin bilgilendirme yaptı. SGK’nın, Akciğer kanseri hastalarının ilaç paralarının ödenmesini “Daha önce sigara kullanmamış olmak” şartına bağladığı haberler üzerine yaptığı açıklamada ilaç firması tarafından Sağlık Bakanlığı’na başvurarak ruhsatlandırma sırasında ilaç kullanımında (prospektüsünde) yer alan bir yıl süre ile diğer ilaçları kullandıktan sonra kullanılabilmesi şartı doğrultusunda yapılan bir düzenleme olduğunu öne sürdü.

SGK'nın açıklaması şöyle: 

“ERLOTİNİB ETKEN MADDELİ İLAÇ;

Erlotinib etken maddeli ilacın prospektüsünde ‘Daha önce en az bir basamak kemoterapi uygulanmış ve yanıt alınamamış veya progresyon gösteren, lokal ileri veya metastatik evrede bulunan, sigara kullanmamış ve histopatolojisi adenokanser (bronkoalveolar kanser dahil) olan küçük hücreli olmayan akciğer kanserli hastaların tedavisinde endikedir’ endikasyonu bulunmaktadır.

Yukarıda belirtilen ilacın kullanım yerine (endikasyona) göre, Sağlık Bakanlığından sigara kullanan hastalar için endikasyon dışı izin belgesi alınması halinde ilaç bedelinin karşılanmasında hiçbir sakınca bulunmamaktadır.

FİNGOLİMOD ETKEN MADDELİ İLAÇ;

‘Multipl Skleroz (MS) hastalarında kullanılan Fingolimod etken maddeli ilacın ödenmesi için başka bir ilacın bir yıl süreyle kullanılmasını şart koşması’ ile ilgili; bu durum Sağlık Uygulama Tebliği’nde(SUT) yer alan kuralla ilgili olmayıp, ilgili firma tarafından Sağlık Bakanlığı’na başvurarak ruhsatlandırma sırasında ilaç kullanımında (prospektüsünde) yer alan bir yıl süre ile diğer ilaçları kullandıktan sonra kullanılabilmesi şartı doğrultusunda Kurumumuz tarafından yapılan bir düzenlemedir.

AZASİTİDİN ETKEN MADDELİ İLAÇ;

‘Azasitidin etken maddeli ilacın kronik miyelomonositer lösemi (KMML) ve akut miyeloid lösemi (AML) tedavisinde başarılı olsa bile 6 kürden fazla ödenmemesi’ ile ilgili Azasitidin etken maddeli ilacın, kronik miyelomonositer lösemi (KMML) ve akut miyeloid lösemi (AML) endikasyonları ila ilgili olarak en son düzenleme 06 Eylül 2014’de yapılmıştır.

İlacın prospektüs bilgisinde yer alan en fazla 4 kür kullanılabilir ifadesi, ilacın prospektüsündeki değişiklik nedeniyle 06 Eylül 2014’de 6 küre olarak SUT’da düzenlemeye gidilmiştir. Bu tarihten sonra 6 kür olan tedavinin kür artırılmasıyla ilgili olarak SGK’ya herhangi bir başvuru bulunmamaktadır.

KRİZOTİNİB ETKEN MADDELİ İLAÇ;

‘Krizotinib etken maddesi içeren küçük hücreli dışı akciğer kanseri tedavisinde kullanılan bir ilacın en az bir seri kemoterapi kullanmamış hastalara doktor gerekli görse bile ödenmemesi’ ile adı geçen ilaç, ilgili firmanın Sağlık Bakanlığı’na başvurarak ruhsatlandırma sırasında prospektüsünde yer alan endikasyonu ile bire bir aynı olarak SUT’da yapılan bir düzenlemedir.

Krizotinib etken maddeli ilacın prospektüsünde yer alan endikasyonlar dışında kullanımında, hastaların Sağlık Bakanlığından endikasyon dışı izin belgesi alması halinde SGK tarafından ilaç bedelinin karşılanmasında hiçbir sakınca bulunmamaktadır.” (ANKA)

ÖNCEKİ HABER

Anayasa Uzlaşma Komisyonu dağıldı partiler birbirini suçladı

SONRAKİ HABER

Kızıltepe'de kumar oynatılan yerde patlama: 4 yaralı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...