13 Şubat 2016 04:22

42 intihar yeterince gösterişli mi?

Paylaş

Zülal KOÇER
İstanbul

Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı, şimdiye kadar 42 işsiz öğretmenin intiharı için “Gösterişçi intihar eylemi” ve “İlgi çekmek amaçlı” ifadelerini kullandı. Ataması yapılmayan öğretmenlerden Musa Bulca, “Sen bu öğretmeni atadın da, öğretmen rahattan sıkılıp, ‘Hadi intihar edeyim’ mi dedi?” diyerek Avcı’ya tepki gösterdi.

‘GÖSTERİŞÇİ İNTİHAR EYLEMİ’

Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda ataması yapılmayan öğretmenler ile TEOG’dan düşük puan alan öğrencilerin intihar ettiği yönündeki eleştirilere yanıt verirken, “Teknik tabiri nedir bilmiyorum ama bunu bile söyleyip söylememekte tereddüt ediyorum, ‘gösterişçi intihar eylemi’ diye bir sendromdan bahsediliyor. Aslında niyeti olmadığı halde etrafında ilgi uyandırmak veya ilgi çekmek veya isteklerinin yerine gelmesini sağlamak amaçlı” ifadelerini kullandı. Avcı, TEOG’dan düşük puan aldığı için intihar ettiği belirtilen çocuğun ailesiyle görüştüğünü ve çocuğun başka nedenlerden ötürü intihar ettiğini söyledi.
Eğitim Sen’in geçtiğimiz günlerde yaptığı açıklamaya göre; bugüne kadar atanmayan 42 öğretmen intihar etti.

Mardin Nusaybin’de özel bir dersanede çalışan, ataması yapılmayan Kimya öğretmeni Musa Bulca, Avcı’nın sözlerine tepki gösterdi. Ataması yapılmayan öğretmenlerin neredeyse hiç birinin psikolojisinin düzgün olmadığını aktaran Bulca; “Mecbur oldukları için sadece karın tokluğuna çalışan onlarca arkadaşım var, ne çalışma koşullarından memnun bu insanlar, ne hayatlarından ama bir şekilde kendilerine dayatılan bu koşullarda çalışıyorlar. Ama bu insanların böyle bir psikolojide olmalarının nedeni tamamen sistemin onları soktuğu çıkmaz.” Yıllarca üniversite okuyup mesleklerini yapamadıklarını, üstelik üniversitede mecburi aldıkları devlet kredisinin kendilerine faiziyle geri döndüğünü aktaran Bulca; kendisinin de şu an 18 bin lira civarı kredi borcunun olduğunu söyledi. Bulca, “Bütün bunlar tabii ki insanın psikolojisini bozuyor, ama bunun asıl nedeni devlettir. Sen bu öğretmeni atadın da, öğretmen rahattan sıkılıp, ‘Hadi intihar edeyim’ mi dedi.” diye konuştu.

‘BAKANLIĞIN SORUNU ÇÖZMESİ GEREKİR’

Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı’nın sözlerini gazetemize değerlendiren Eğitim-Sen Eğitim Sekreteri Elif Çuhadar, “Ataması yapılmayan öğretmenler intihar ettikten sonra neyin ilgisini çekebilirler, hangi ilgiyi?” şeklinde tepkisini dile getirdi. Çuhadar, “Gencecik insanların hâlâ ailesinden harçlık alıyor olması, bir iş olanağına kavuşmamış olmaması, mesleklerini yapamıyor olması aslında bakanlığın çözüm üretmesi gereken bir sorunken, bu çözümü üretmiyor. Okullardaki öğretmen ihtiyacı karşılanmıyor. Öğretmenler de kendi meslekleri dışında çeşitli iş sahalarına itekleniyor.” dedi. İntihar noktasına sürüklenmenin sorunlu, sağlıksız bir durum olduğunu hatırlatan Çuhadar; “Asıl sorun bu sağlıksız ruh haline sürüklenme koşullarını düzeltmesi gereken bir mevkideki insanın, bu koşulları görmeden sonuç üzerine değerlendirme yapmasıdır” dedi.

ÖNCEKİ HABER

‘Sadece Osmanlı Ocaklarının yasaklanması yetmez’

SONRAKİ HABER

Adana’da kaçan genci vuran polise beraat

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...