08 Şubat 2016 12:40

Mülteci pazarlığının tutanakları yayımlandı: '3 milyar verecekseniz hiç konuşmayalım'

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın mültecilerin Avrupa’ya geçişini engellemek üzere AB yetkilileri ile yaptığı görüşmeye ait olduğu iddia edilen tutanaklar yayımlandı. Tutanaklara göre Erdoğan'la AB arasındaki görüşmeler aşağı yukarı Sefer Selvi'nin 1 Şubat tarihli karikatüründeki gibi. Erdoğan, 'AB'den gelecek paraya ihtiyaçları olmadığını' söylerken akabinde '2 yıl için 3 milyar avro verecekseniz hiç konuşmayalım' diyor.

Paylaş

Financial Times Avrupa Diplomatik Editörü Alex Barker, Yunan euro2day.gr sitesinden alarak, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan ve üst düzey AB yetkilileri Jean Claude Juncker ve Donald Tusk arasında geçtiğimiz ekim ayında gerçekleşen mülteci krizi toplantısına ait olduğu iddia edilen notları yayımladı. Görüşmede Erdoğan “Erdoğan AB’den gelecek paraya ihtiyaçları olmadığını, istedikleri zaman Yunanistan ve Bulgaristan sınırlarınnı açıp mültecileri otobüslere bindirip gönderebileceklerini söylüyor, Juncker ise İlerleme Raporu’nu seçim sonrasına ertelediklerini itiraf ediyor.

TOPLANTIDA KONUŞULANLAR

Diken.com.tr'de Umut Özkırımlı’nın çevirdiği habere göre konuşulanlar özetle şöyle; “Erdoğan, ‘3 milyar mı, 6 milyar mı? Ne olursa olsun Türkiye’nin AB’nin parasına ihtiyacı yok’ dedi. Erdoğan AB’den gelecek paraya ihtiyaçları olmadığını, istedikleri zaman Yunanistan ve Bulgaristan sınırlarını açıp mültecileri otobüslere bindirip gönderebileceklerini söyledi. ‘Eğer iki yıl için 3 milyar avro verecekseniz hiç konuşmayalım.’”

“Erdoğan retorik bir soru sordu. ‘Peki anlaşamazsak ne yapacaksınız, tüm mültecileri öldürecek misiniz?’”

‘RAPORU ERTELEDİK’

“Juncker, Türkiye’nin mülteci krizi için anahtar olduğunu, ama 5 Ekim anlaşması uygulamaya geçirilemezse başka çözümler aramak zorunda kalacaklarını söyledi. ‘Lütfen İlerleme Raporu’nu seçim sonrasına ertelediğimizi unutmayın. Bu yüzden eleştirildik de. Para konusunda Donald (Tusk) ve ben daha fazla oynama yapamayız. Bir an önce rakamı açıklığa kavuşturmamız lazım.’”
“Feridun Sinirlioğlu araya girip ‘Ama 3 milyar avro hakaret’dedi.”

“Erdoğan, İlerleme Raporu’nun AKP’nin seçimi kazanmasına katkıda bulunmadığını, bu raporun zaten bir tür hakaret olduğunu söyledi. ‘Kim hazırladı bu raporu? Nasıl böyle bir raporla ortaya çıkarsınız? Bu gerçek Türkiye değil. Gerçeği duymak için bana gelip sormadınız. Birçok Türk bu gibi raporlar yüzünden AB üyesi olmak istemiyor.”

“Juncker bunun üzerine İlerleme Raporu’nun yayınlanmasının Erdoğan’ın isteği üzerine gerçekleştiğini hatırlattı. ‘Yoksa neden erteleyip eleştirilmeyi göze alalım? AB ile anlaşmak istediğinizi sanıyordum. Şimdi ise kendimi aldatılmış sayıyorum. Biz üzerimize düşeni yaptık.”

“Erdoğan, Juncker’e ‘Tutulan tek bir söz, somut bir ilerleme örneği gösterin’ dedi. ‘Tek bir tane.’ Juncker, gerekli kaynakların toparlandığını, üyelik konusunda adım atmak için gerekli iradenin olduğunu, vize antlaşmasının hızlandırılacağını, ama bunların zaman aldığını söyledi.”

“Erdoğan AB’nin Türkiye için hiçbir şey yapmadığında ısrar etti. ‘Para, mülteciler için, Türkiye için değil. Üstelik üyelik öncesi fonlarını kullanıyorsunuz. Ortada hiçbir şey yok. Tek bir müzakere başlığı yok. 53 senedir bekliyoruz. Bizimle dalga geçiyorsunuz.’”
“Juncker bu 53 sene zarfında Türkiye’nin demokratik bir yönetime sahip olmadığı zamanlar olmadığını not etti. Erdoğan büyük bir savaşa imza atan İngiltere ve Almanya’nın da demokratik olmadığı dönemler olduğunu söyledi. Ya da Yunanistan, İspanya, Portekiz’in. Juncker Türkiye’yi Lüksemburg’la kıyaslamamalıydı. Sonuçta Lüksemburg Türkiye’de bir şehirden büyük değildi.”
“Juncker anlaşma meselesine geri döndü ve 15 gün içerisinde bir çözüme ulaşmalıyız dedi. ‘Çok çalışıyoruz ve sizi Brüksel’de bir prens gibi ağırladık.’ Erdoğan cevap verdi: ‘Prens gibi mi? Tabii ki, ben bir 3. dünya ülkesi lideri değilim.’ Juncker Türkiye için 28+1 zirvesine hazır olduklarını, bunun hiçbir ülke için yapılmadığını ekledi. Erdoğan, ‘Tabii ki. Ben de aynını yapardım. Ama yüzüme baka baka hakaret etmeyin.’Çevresindekilere dönerek ‘Ben 80 milyonu temsil ediyorum. Juncker’in konuşma tarzı saygısızca’ dedi.’”
“Erdoğan ‘Bence AB Türkiye’yi istemiyor. Öyleyse bunu açıkça söyleyin. Bizim açımızdan da bir rahatlama olur. Bir de Juncker seçimleri İlerleme Raporu’nun ertelenmesini sağladığını iddia ediyor’ dedi.” (DIŞ HABERLER)

ÖNCEKİ HABER

Çiğli Kurultay Komitesi tazminat için toplandı

SONRAKİ HABER

‘İlk kez para kazandığım günü unutamam’

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...