16 Nisan 2012 16:11

Patrona teşvik, askere zam memura kıt kaynak

2012 Mart ayında bütçe açığının arttığını belirten Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, “Kıt kaynaklarımız var, o kıt kaynaklar çerçevesinde toplu sözleşme sürecinin yönetilmesi konusunda gereğini yapacağız. Dolayısıyla inşallah bütçede ilave bir tedbire gerek görülmeyeceği kanısındayız” diye ko

Patrona teşvik, askere zam memura kıt kaynak
Paylaş
Ruken Tuncel

Geçtiğimiz günlerde açıklanan teşvik sistemi, askerlere yapılan kıyak zam, 2011 yılında yakalanan yüzde 8.5’lik büyüme oranları... Bütün bunlara karşı memura zam gündeme geldiğinde Şimşek, “Kaynaklarımız kıt” diyor.

MAKUL ZAM

Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, 2011 yılı Mart ayı bütçe verilerini açıkladığı toplantıda, memur maaşlarının kıt kaynaklar temelinde belirlenmesi gerektiğini ifade etti. Mart ayında bütçe açığının arttığını belirten Şimşek, zamların karşılanması için gündemlerinde ilave bir tedbir olup olmadığının sorulması üzerine ise, “Herhangi bir tedbir gündemde değil. Biz memur maaşlarındaki artışın da makul bir çerçevede olacağını ve dolayısıyla inşallah bütçede ilave bir tedbire gerek görülmeyeceği kanısındayız” yanıtını verdi.

Şimşek, Maliye Bakanlığı 2012 Yılı Mart ayı merkezi yönetim bütçe gerçekleşmelerini açıkladı. Merkezi yönetim bütçesi 2012 yılı Mart ayında 5.5 milyar TL açık verdi. 2012 yılının ilk çeyreğinde ise bütçe açığı 6.4 milyar TL oldu.

Mart’ta bütçe gelirleri geçen yılın aynı ayına göre yüzde 5.5 oranında artışla 21.8 milyar TL oldu. Bütçe giderleri ise yüzde 2.1 oranında artarak 27.3 milyar TL olarak gerçekleşti. Ocak-Mart döneminde bütçe gelirleri geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 12.6 artışla 77.4 milyar TL’ye, bütçe giderleri yüzde 15.1 artışla 83.8 milyar TL’ye ulaştı.

MAKUL OLAN YÜZDE 30

Memur-Sen Genel Başkanı Ahmet Gündoğan’ın basın danışmanı, “Masaya getirilmemiş bir konuya dair Genel Başkanımız açıklama yapmıyor. Bakan şunu dedi, onun açıklamasına karşı bir cevap da biz verelim. Böyle olmaz.” dedi.
KESK Genel Sekreteri İsmail Hakkı Tombul, “Maliye Bakanı’nın da demiş olduğu gibi makul oranda bir zam istiyoruz. Memurların insanlık onuruna yakışır şekilde yaşabilecek bir zam oranı da en az yüzde 30’dur. Bu zammın yapılması bizim için makul olanıdır. Hükümet memura gelince bütçe kıt diyor fakat özel sektöre teşvikle sermaye aktarıyor” diye konuştu. (İstanbul/EVRENSEL)


ASKERE KIYAK ZAM

Türk Silahlı Kuvvetlerinde (TSK) görev yapan kurmay subaylar ile Komutanlık ve Karargah Subaylığı (KOMKARSU) eğitimi alan personele ocak ayından itibaren geçerli olmak üzere 200 ile 300 arasında zam yapıldı.

Bakanlar Kurulu Kararı ile TSK personeline kademeli olarak 100 lira ile 600 lira arasında değişen miktarlarda zam yapıldı. Astsubay ve uzman çavuşların yüzde 90’ının ise zamlardan faydalanamadığı ifade edildi. Söz konusu kararname, 9 Nisan 2012 tarihli Bakanlar Kurulu Kararı ile yayımlandı. Zamdan TSK’daki kurmay subaylar ile komutanlık ve karargâh subaylığı (KOMKARSU) eğitimi alan personel yararlanacak. 2012 Askeri Personel Yan Ödeme Kararnamesinde yapılan değişiklik kapsamında general-amirallerin maaşları 354 TL, korgeneral-koramirallere 335 TL, Tümgeneral-Tümamirallere 318 TL, Tuğgeneral-Tuğamirallere 300 TL, albaylara 283 TL, yarbaylara 265 TL, binbaşılara 247 TL, yüzbaşılara 230 TL, üsteğmenlerde 212 TL, KOMKARSU eğitimi alan albaylarınki ise 177 TL zam yapıldı. Bu zamların kıdemlere göre 600 liraya kadar ulaştığı kaydedildi.


BAKAN TİS’E GÖLGE DÜŞÜRÜYOR

Türk Kamu-Sen Genel Başkanı İsmail Koncuk, Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’in açıklamasına karşılık şunları söyledi: “Maliye Bakanının ne yapmaya çalıştığı belli. Organize bir şekilde Toplu İş Sözleşmesi (TİS) masasını baskı altına almaya çalışıyor. Bunu gayri ahlaki buluyorum. O zaman TİS masası hiç toplanmasın. Maliye Bakanı kendisi belirlesin memurun, emeklinin maaşını. Toplantı daha yapılmadan böyle bir açıklama yapması suçtur. Bakan şu anda suç işliyor. Toplantıya gölge düşürüyor. TİS masasını işlevsiz hale getiriyor, kendisini kınıyorum.”

ÖNCEKİ HABER

Bir yalanın izinde 10 yıl

SONRAKİ HABER

Madenlerde ‘özel’ düzenleme sinyali

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...