30 Ocak 2016 07:21

23 gazeteciden 5’ine dava açıldı

23 gazeteci hakkında “Örgüt propagandası yapmak” iddiasıyla başlatılan soruşturmada mahkeme, 18 gazeteci için davanın düşürülmesi yönünde karar verirken, 5 gazeteci içinse davanın ayrı bir esas üzerinden yürütülmesine karar verdi.

Paylaş

Hakkında “Örgüt propagandası yapmak” iddiasıyla soruşturma başlatılan 23 gazeteci hakkında hazırlanan iddianamenin gönderildiği İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi, 18 gazeteci için davanın düşürülmesi yönünde karar verirken, 5 gazeteci içinse davanın ayrı bir esas üzerinden yürütülmesine karar verdi.

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından başlatılan soruşturma kapsamında 26 gazeteci ve köşe yazarı hakkında hazırlanan iddianame İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi tarafından kabul edilmişti. Davaya gerekçe olarak gösterilen ayrıntılar, dosya kapsamında yargılananın gazetecilik mesleği olduğunu bir kez daha ortaya koyarken, gazeteciler tarafından yapılan haberler ve köşe yazıları “Örgüt propagandası olarak” değerlendirilmişti. İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi, savcılık tarafından hazırlanan iddianameyi inceledi. Mahkeme, Gazeteciler Hayri Demir, Şenel Karataş, Mehmet Gemsiz, Mehmet Kamil Güç, Ersin Çaksu, Mehmet Metin Yeğin, Arif Altan, Hasan Kıyafet, Nesin Kalkan, Ayşe Batumlu Kaya, Ömer Ağan, Veysi Kemal Sarısözen, İhsan Yorulmaz, Eyüp Güven, Enver Baysal, Doğan Durgun, Kemal Bülbül ve Şaban İba’nın köşe yazıları ve haberlerine ilişkin açılan davanın düşürülmesi yönünde karar verdi.

Mahkeme heyeti, Özgür Gündem gazetenin Eş Genel Yayın Yönetmenleri Emine Eren Keskin ve Hüseyin Akyol, gazetenin Yazı İşleri Müdürü Reyhan Çapan ile gazetenin yazarlarından Filiz Koçali ve Zülal Nazan Üstündağ için ise yazdıkları köşe yazılarından kaynaklı “Örgüt propagandası yapmak” iddiasıyla dosyanın tefriki yönünde kararı vererek, davanın ayrı bir esas üzerinden yürütülmesine karar verdi.

İddia makamı ise mütalaasında “1 Temmuz ile 31 Ağustos arası nüshalar ile ilgili açılan davanın Basın Kanunu’nda öngörülen 4 aylık süre geçtikten sonra açıldığından; bunlarla ilgili davanın düşürülmesi yönünde mütalaada bulunmuştur” değerlendirmesinde bulundu.

5 gazeteci hakkında açılan davanın ilk duruşması 1 Mart’ta görülecek. (İstanbul/DİHA)

 

ÖNCEKİ HABER

Can Dündar: Keşke katil olsaymışız

SONRAKİ HABER

Emniyetin önceliği ‘Devlet büyüklerine hakaret suçu’ peşinde koşmak olacak

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...