18 Ocak 2016 11:46

Artık eskisi gibi olmayacak

Paylaş

Türk Traktör’den Bir İşçi 
ANKARA

Türk Traktör fabrikasında 11 gün süren grevin üzerinden tam altı ay geçti; fakat fabrikada hala direniş tartışılıyor. Bunun nedeni böyle bir direnişin fabrikanın 60 yıllık tarihinde bir ilk olması; hatta bazı yönlerden tüm metal işçileri açısından bir ilk olması.

Direniş dalgası bundan 7 ay önce Renault fabrikasında başlamıştı. Her şeyden önce hedefi Türk Metal Sendikası’nın bürokrat sendikal anlayışıydı. Sendika ağaları yaklaşık 20 yıldır yapılan hiçbir sözleşmede metal işçisine hiç bir şey kazandırmadı. Kazandırmak şöyle dursun ücretlerimizi ve haklarımızı eritip bitirdi. Metal patronlarının işçilerin sırtına vurduğu her darbeye seyirci kaldı, hatta buna yardım etti.

Bir zamanlar torpille girilen, hatta Almanya’ya eş tutulan Türk Traktör böylelikle tam bir işçi cehennemine döndü ve 2014-17 döneminde yapılan üç yıllık sözleşme bardağı taşıran son damla oldu.

Türk Traktör’de metal işçisin bu ihanete yanıtı sert oldu, tam 11 gün fabrika işgal edildi. Bugün üzerinden altı ay geçen grevin etkileri hala sürüyor. Bu grevden Türk Traktör işçisinin çıkardığı en önemli sonuç ise mücadele etmeden, kavga vermeden hiçbir hak ve ücret kazanımı olamayacağı.

Bu grev sonucu istediğimiz kadar olmasa da bir zam alındı. Yemeklerimiz eskisine nazaran düzeldi ve sendika bürokrasisini deviremesek de öyle her istediklerini yapamayacaklarını anladılar. Öyle ki fabrikada temsilci seçimi yapıldı, tüm temsilciler yeniden seçildi, içlerinde işçilerin adayı olan temsilcilerin olduğu temsilci kurulu yeniden oluşturuldu. Artık işçiler “Her şey değişti, artık eskisi gibi olmayacak” diyebiliyor.

Önümüzde asgari ücret tartışmaları varken metal işçilerinin ücret dağılımında unutulmaması için yeniden kendimize olan güvenimiz ve kendi gücümüze olan inancımızla dün yaptığımız hataları tekrarlamadan mücadeleye atılmaktan geri durmamalıyız.

ÖNCEKİ HABER

‘Yeni adliye binasında sorunlar devam ederse çalışmayacağız’

SONRAKİ HABER

MMO Ankara’da Çağdaş Mühendislerle devam edecek

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...