18 Ocak 2016 11:10

2017’ye bugünden hazırlanmalıyız

Paylaş

Arfesan İşçisi  
GEBZE

Gebze Organize Sanayi Bölgesi’nde Birleşik Metal-İş Sendikası’nın örgütlü olduğu Arfesan fabrikasında çalışan genç bir metal işçisiyim. Çalıştığım Arfesan fabrikası otomotiv sektörüne fren körüğü sistemleri üretiyor. Ayrıca aynı patronun Gebze Güzeller Sanayisi’nde yine Birleşik Metal-İş’in örgütlü olduğu Arpek fabrikasında da fren sistemleri için döküm ve kalıp yapılıyor.

2014-17 MESS Grup Sözleşmesinin bitmesine 1.5 sene var ama bu süre işçiler için, hele de önümüzdeki MESS sözleşmelerine hazırlıksız isek, bu süre çok kısadır. Bence şimdiden önümüzdeki MESS sözleşmeleri için hazırlık yapmalı, fabrikalarımızı hazırlamalı, hem çalıştığımız fabrikalarda hem de tüm fabrikalarda şimdiden toplusözleşme komiteleri kurmaya başlamalıyız.

Bu dönem yapılan MESS sözleşmesi 2 sene yerine 3 yıllık yapılarak bizlere ağır bir darbe vurdu. Biz metal işçilerinin “sandıksa sandık, grevse grev” diyerek çıktığımız grevimiz hükümet tarafından yasaklandı, işçilerin mücadele kararlılığı da sendikal bürokrasinin eliyle kırıldı. Sendikal bürokrasi dedim evet, çünkü içeri girmek istemeyen biz işçiler, bize danışmayan, kararımızı sormayan sendikacılar tarafından içeri sokulduk. 

Aslında bu olayla bizim de hazırlıksız ve örgütsüz olduğumuz ortaya çıktı.

“MESS sözleşmesine imza atın, biz size patronlar olarak 38 kuruş vereceğiz” sözüne rağmen bu ek artış her fabrikada olmadı, farklar verilmedi. Biz şu an asgari ücret düzeyinde çalışır durumdayız. Birleşik Metal-İş’in Gebze Şube Kongresi’nde bu yaşananlar üzerinden düzgün bir tartışma bile olmadı.

Öte yandan şu an gündemde asgari ücret var. “Ücret net 1300 TL oldu” denilip işçiler avutulmaya çalışılıyor. Asgari ücret zammı hilelidir, bizleri kandırmaya yönelik bir hamledir. Asgari Geçim İndirimi (AGİ) çıktığında asgari ücret 1177 liradır. Ve bu bile vergi dilimi nedeniyle 5-6 ay sonra 1100 liraya düşecektir. Şimdiden ek zam talebiyle mücadeleye başlamalıyız. Renault işçilerinin ek zam talebiyle başlatmış olduğu mücadele bütün fabrikalara yayılmalı, bunun için fabrikalarda komiteler kurulup, birlikte hareket etmeliyiz. Bu talebimizin kaderini sadece sendikacılara havale edemeyiz. Renault işçilerini film seyreder gibi seyretmemeliyiz. Kendi fabrika komitelerimizi örgütleyerek, fabrikalarla birleşerek ve sendikaları zorlayarak ek zam talebimizi örgütlememiz gerekiyor.

Patronlar, AKP Hükümeti eliyle kıdem tazminatının gaspı, güvencesiz ve esnek çalışma, kiralık işçilik gibi uygulamaları kapsayan yeni bir saldırı dalgasına hazırlanıyor. Bizler sendikaları bu saldırıları püskürtmek için yeniden örgütlemek zorundayız. Gün ağlama sızlanma günü değil, gücümüzü ve birliğimizi sağlayıp mücadele etme günüdür.

ÖNCEKİ HABER

610 profesör, doçent ve yardımcı doçentten 'Fikir ve İfade Özgürlüğü' bildirisi

SONRAKİ HABER

Kadınlar 'yaşamdan yanayız' demeye çağırıyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...