16 Ocak 2016 17:10

Bursa Burulaş’ta taşeron işçi kıyımı

Paylaş

Uğur ÖKDEMİR
Bursa

Bursa’da Bursaray’ın gişelerini kapatarak otomatik kart dolum makinesi takmasıyla birlikte işten atılan taşeron işçiler Osmangazi metro durağı önünde eylem yaparak işten atmaları protesto etti

Bursa’da hafif raylı sistemle şehir içi ulaşımı sağlayan Bursaray’ın gişelerinin kapatılarak, otomatik kart dolum cihazı olan “kiosk’ların” kurulması işçi atmayı da beraberinde getirdi. 31 Aralık’ta tek vardiya sistemine dönen Burulaş ilk etapta 21 işçinin işine son verdi. Burulaş bünyesinde çalışan 115 taşeron işçisinin işine de tüm gişelerin kapanması gerekçesiyle 15 Ocak Cuma günü son verildi. 

İşlerine son verilen işçiler Osmangazi metro durağında yaptıkları basın açıklamasıyla durumu protesto etti. İşçliler adına açıklamayı okuyan İlker Kaçmaz; “İşe başladığımız geçen Temmuz ayından, Ocak ayına kadar 6 aylık iş sözleşmeleri yapılırken, belediyenin taşeronu Burulaş ve onun da taşeronu Partem firması, hepimize sözleşmelerimizin uzatılacağı ve yenileceğini söyleyerek yalan vaatlerde bulunmuşlardı. İşe girmemiz esnasında bizlere işle ilgili verilen yetersiz eğitimler sebebiyle, sorumluluğumuzdaki kasalarda oluşan her türlü maddi kayıpları, ücretlerimizden keserek, omuzlarımıza yüklediler” dedi. 

İlk iki aylık deneme sürelerine bir gün kala, bir kısım işçinin işine son verildiğini belirten Kaçmaz: “Otomatik dolum cihazlarının yoğun yerlere yerleştirilmesiyle 21 işçinin daha işine son verilmişti. Bu cihazların tüm istasyonlara yerleştirilmesiyle birlikte, geride kalan 115 kişinin daha işine son vererek, gişeleri tümüyle kapattılar” dedi. 

Burulaş’ın kış ortasında, zamların bu derece arttığı bir dönemde yaptığı işten çıkarılmalara tepki gösteren Kaçmaz; “ Burulaş tarafından hiçbir bilgilendirme yapılmadan işimize son verildi. Çalıştığımız süre içinde iş arama hakkımız gasp edildi. Zamlarladan dolayı nefes alamadığımız bu dönemde güvencesiz iş olan taşeronluk sistemine’de işçi kıyımına’da buradan ses çıkarıyoruz. Hükümeti ve Bursa Büyükşehir Belediyesi bünyesinde olan Burulaş’ı kınıyoruz ve sorunlarımıza derhal çözüm bulunmasını istiyoruz” dedi.   

 

ÖNCEKİ HABER

Öğrenci toplulukları ve temsilcilikleri barışı, hocalarını savunuyor!

SONRAKİ HABER

Çanakkale'de ormanlık alanda madene izin çıktı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...