16 Ocak 2016 00:52

Sokağa çıkma yasaklarının yaşandığı bölgelere devlet engellediği için yardım ulaşmıyor

Paylaş

Fırat TOPAL
Diyarbakır

Rojava Yardımlaşma ve Dayanışma Derneğinin sokağa çıkma yasaklarının olduğu ve  çatışmaların sürdüğü abluka bölgelerine yapmak istediği yardımlar engelleniyor. 

Dernek Başkanı Mustafa Ocaklık, sokağa çıkma yasaklarının olduğu mahallelerde ve özellikle Sur’da çok ciddi sağlık ve gıda sıkıntısının olduğunu orada yaşayan ailelere yardım girişiminde bulundukları fakat engellendiğini söyledi.

Bölgede bulunan çok sayıda siyasi parti ve kurumun desteği ile “Gönlünüzü de evinizi de bu halka açın” şiarıyla bir kampanya başlatan Derneğin Başkanı Mustafa Ocaklık, evsiz kalan ailelere ev kiralayan, kimi ailelerin gönüllüler ekseninde fazla evleri varsa yerleştirilmesine ve gıda, sağlık gibi birçok konuda destek amaçlayan kampanyanın gidişatını gazetemize değerlendirdi.  

BİNLERCE KİŞİYE YARDIM 

Ocaklık, bölgede ciddi bir savaşla beraber ciddi bir göç dalgasının olduğunu belirterek, yaşanan göçlerin başka metropollere ya da yurt dışına olmadığını, sadece şehir merkezlerinde bir mahalleden bir diğer mahalleye olduğunu söyledi. 10 gün içerisinde Şırnak’ta 10 binin üzerinde Diyarbakır’ın Sur ilçesinden göç eden 3 bin aileye ulaşabildiklerini belirtti. Ocaklık, ablukanın ve çatışmaların devam etmesinden dolayı mağdur olan bölge halkının büyük bir kesimine yardım ulaştıramadıklarını ifade etti. Barınma sorununa dikkat çeken Ocaklık, göçen ailelerden akrabası olan ailelerin akrabalarının yanına yerleştiğini bir kısım ailenin de evlerin kapısını açan duyarlı vatandaşların evlerine yerleştirildiğini ve bir kısmına da derneğe gelen yardımlarla ev kiralandığını fakat bunun da yeterli olmadığını belirtti. 

Göç etmek zorunda kalan ailelerin ’90’lı yıllarda köyleri, evleri yakılan ve metropollere göç eden aileler olduğunu anlatan Ocaklık, ailelerin bugünde şehirlerden göç ettirilmeye zorlandığını söyledi. Ocaklık, bölgede bir savaş konseptinin uygulandığını çocuk, yaşlı, kadın, genç, hasta bölgede yaşayan halkın yaşananlara tanıklık ettiğini bu durumun insanlar üzerinde çok ciddi psikolojik tahribatlar yarattığını ifade etti. Ocaklık, “Buradaki insanların derdi karnımız doysun değil; bir önce bu savaş bitsin, ölümler dursun, müzakere masasına yeniden dönülmesidir” dedi. 

‘SOKAKLAR ÇOCUKLARINDIR’

Ocaklık, gönüllü sağlıkçılardan bir ekip oluşturduklarını “Sokaklar çocuklarındır. Çocuklar sokaktadır” sloganıyla çocuklarla oyunlar oynayarak burada psikolojik destekte de bulunduklarını ifade etti. Sokağa çıkma yasaklarının olduğu mahallelerde çok ciddi sağlık ve gıda sıkıntısının olduğunu anlatan Ocaklık, ailelere yardım için girişimlerde bulunduklarını fakat devletin engelliyle karşılaştıklarını söyledi. Duyarlılık çağrısı yapan Ocaklık, “Ufacık bir yardım aileler için hayati önem taşıyor. Yaşananlara sessiz kalınmamalı” dedi.

ÖNCEKİ HABER

İşçiler bordro şoku yaşamaktan korkuyor!

SONRAKİ HABER

Avrupa basını: Sorumlu Erdoğan’dır

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa