12 Ocak 2016 12:52

‘MEB sendikal haklara saldırarak suç işliyor’

Paylaş

Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) Rehberlik ve Denetim Başkanlığının, KESK, DİSK, TMMOB tarafından 29 Aralık’ta yapılan iş bırakma eylemi ile ilgili olarak, valiliklere “Eğitim Hakkını Engelleyici Eylemler” konulu skandal bir talimat göndermişti. Konuyla ilgili Eğitim Sen meclis önünde eylem yapmak istedi, ancak İstanbul Sultanahmet’te gerçekleşen bombalı saldırı bahane edilerek açıklamaya izin verilmedi.

Eğitim Sen bunun üzerine yaptığı yazılı açıklamada, MEB’in sendikal eylemden dolayı hiçbir eğitim emekçisine ceza verilemeyeceğini bile bile, sırf sendikal eyleme katılanlara gözdağı vermek için soruşturmalarla emekçileri sindirmek istediğini belirtti.

Açıklamada, “Danıştay 12. Dairesinin 20 Aralık 2004 tarihli kararında ‘Sendikal faaliyet kapsamında bir gün göreve gelmemek fiilinin mazeret olarak kabulü gerektiğine vurgu yapılarak, öğretmenlerin bağlı bulunduğu sendikanın aldığı karar uyarınca bir gün göreve gelmemesi eyleminin sendikal faaliyet kapsamında olduğu’ açıkça belirtilmektedir. MEB Rehberlik ve Denetim Başkanlığı, hangi konuların ‘sendikal eylem’ kapsamında olduğunu Danıştay 12. Dairesinden daha iyi bilmektedir. Bu nedenle, MEB’in iş bırakma eylemine katılan eğitim ve bilim emekçilerine ‘gözdağı vermek’ amacıyla valilikler üzerinden okul yönetimlerine talimat vererek soruşturma açması açıkça ‘sendikal faaliyetleri engelleme’ suçudur denildi. 
İstanbul’daki patlama sonrası Meclis önündeki basın açıklamaları polis tarafından engellendi. 29 Aralık’ta gerçekleştirilen greve katılan eğitimcilerin isimlerinin, Milli Eğitim Bakanlığı tarafından istenmesine tepki gösterecek olan Eğitim Sen’in eylemi iptal edildi. Alevi örgütlerinin başlattığı dönüşümlü açlık grevi de dün Meclis önünde düzenlenecek 12.30’daki basın açıklamasıyla sona erecekti. Barış Bloku da barış çağrısı için 13’de Meclis önünde basın açıklaması yapacaktı. Alevilerin ve Barış Blokunun basın açıklamaları polis tarafından ‘güvenlik’ gerekçesiyle engellendi. Polis engeline karşı Aleviler kısa süreli oturma eylemi yaptı. Yine ‘güvenliği’ gerekçe gösteren polis haber takibi yapan basın emekçilerini de engellemeye çalıştı. (Ankara/EVRENSEL)

 

ÖNCEKİ HABER

Geri gönderme merkezindeki Rojavalıdan haber alınamıyor!

SONRAKİ HABER

ÇHD'li avukatlar Diyarbakır'a gidiyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...