12 Ocak 2016 00:52

Termikel’de ücret yok, mesai çok

Paylaş

Gökhan ÇELİK
Ankara

Ankara’da Sincan Organize Sanayi Bölgesinde kurulu bulunan Termikel fırın, ocak ve davlumbaz fabrikasında sorunlar bitmiyor. Gazetemize ulaşan kadın işçiler, ücretlerinin yarım yattığını ve kendilerine zorla fazla mesai muvafakatnameleri imzalatıldığını anlattı. Termikel’de çalışan ve gazetemizi arayan kadın işçiler “Ayın neredeyse sonu geldiği halde geçen ayın maaşları yatmıyor. Çoğu zaman yarım maaş yatırıyorlar. Sanki çok para veriyorlarmış gibi bir de zorunlu mesaiye bırakmak için kağıt imzalatıyorlar” diye konuştu. İşçilerin telefonda verdiği bilgilerden sonra Termikel işçileriyle görüştük. İşçilere bir dokunan bin ah işit durumunda.
Personel işlerinden, çalıştıkları bölümlerde imzalatılmak üzere işçilere gönderilen muvafakatnameler tam anlamıyla bir kölelik belgesi. Belgede, 2016 yılı boyunca patronun her fazla mesai çağrısına işçilerin uyacağı ve işin aksamaması için “ulusal bayram, genel tatil günlerinde ve işverence istenildiği günlerde” fazla mesai çalışması yapılacağı ifade ediliyor. İşçilerin çoğu bundan rahatsız.
Bir kadın işçi zorunlu diye kağıdı imzalamış. Ama endişeli de. “Şimdi çocuğumuz hasta olsa, bir şey olsa mesaiye gelmesek o kağıtla tehdit edebilirler bizi. Aslında ben imzalamak istemedim ama baktım herkes imzalıyor, itiraz edemedim. Yalnız kalırım diye çekindim biraz işin açığı. Ama birlik olsak ben de imzalamazdım” diyor.
Bir başka kadın işçi ise “Bunları bize her yıl imzalatıyorlar. Mesaiye gelmeyen yine gelmiyor. Ama patron çıkarmak istese bu belgeyle çıkarır herhalde bizi. Onu pek düşünmüyoruz. Ben yine gelemeyeceğim zaman izin alıyorum. Ama fazla mesaiye bile izin almadan gelmezsen sorun oluyor” dedi.

YARIM ÜCRET, YARIM HAYAT

Bir erkek işçi ise bir şeyler yapmak gerektiğini ama herkesin çekindiğini söylüyor. “Mesela konuşuyoruz yarın işe gelmeyelim diye. Bakıyorsun ertesi gün herkes işe gitmiş. Aramızda birlik yok. Ben bir şeyler yapmak istiyorum ama toplu hareket edilmesi lazım” diyor.
Başka bir kadın işçi ise diğer meselelerden çok ücretlerin düzensizliğinin daha büyük sorun olduğunu söylüyor. “Benden size bir bilgi, bizim maaşlar bu ayda düzgün yatmayacak. Her ay yarım maaş alıyoruz” diyor. “Herkes bundan şikayetçi” diyen kadın işçi yaz aylarından beri ücretlerinin sürekli yarım yattığını söylüyor.
Ücretlerinin yarım yatmasından şikayet eden bir diğer işçi de, “Milleti alıştırdılar. Tam yatsa şaşıracağız” diyor. Patronun meseleyi çözmeye çalıştığı söyleniyormuş fabrikada. “Başka bir bankayla antlaşmışlar diyorlar. Maaşlar bundan sonra oraya yatacakmış. Patron geciktirse bile banka ayın 10’unda ödeyecekmiş bizim maaşları. Karşılığında da Termikel, banka promosyonu almayacakmış. Bana pek inandırıcı gelmedi ama inşallah doğrudur. Maaşlar yatsın da zamanında kim yatırırsa yatırsın” diyor.
Bu söylentiye ilişkin başka bir işçi ise şunları söylüyor: “Öyle bir söylenti var ama hangi banka bunların kahrını çeker. 6 aydır her ay geç yatıyor maaşlar. Sonra da yarısını veriyorlar diğer yarısı daha da geç yatıyor. Öbür aya kalıyor çoğu zaman. Banka bir idare eder iki idare eder sonra senle mi uğraşacağım der.”
“Peki, ne olacak böyle? Bu iş hep böyle devam mı edecek?” diye sorduğumuzda da “Valla patrona kalsa böyle devam eder. İyi alıştılar yarım yarım maaş ödemeye. Ama biz bir şeyler yapsak düzelir tabii. Ama öyle bir gözü karalık da yok şimdi” diyor. “Maaşlar neden düzenli ödenmiyor sizce?” diye soruyoruz. “Valla patronun parası yok deniyor ama kimse inanmıyor. Dünya kadar iş yapıyor fabrika. Mesaiye gelince bağırta bağırta çalıştırıyorlar. Maaşa gelince ses yok. Ben parası olmadığına inanmıyorum. Yeni fabrika almış diyen de var, gazete almış diyen de var, televizyon kanalı almış diyen de var. Çoğu kişi de parayı işletiyor, bilerek ödemiyor diyor. Sonuçta olan bize oluyor. Adamlar fabrikanın kapısına babalarının adına cami yaptırıyor. Camiye para var. Bir inşaat dünya para. Ödesene işçinin maaşını” diye yanıtlıyor.

ÖNCEKİ HABER

Avrupa’nın kabusu sürüyor

SONRAKİ HABER

Çağlayan işçileri: Sigortamız yok ki tazminatımız olsun!

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...