11 Ocak 2016 12:40

Zeki Alasya’nın tren dioraması sergileniyor

Paylaş

Geçtiğimiz yıl Mayıs ayında aramızdan ayrılan sinemamızın ustalarından Zeki Alasya’nın en sevdiği hobiler arasında yer alan ve 11 yılda hazırladığı “Tren Dioraması”, Rahmi M. Koç Müzesi’nde sergilenmeye başladı.

Alasya’nın başlıca tutkularından biri olan tren maketi, eşi Jülide Alasya ve kızı Zeynep Alasya tarafından Müze’nin Lengerhane Binasında sergilenmek üzere bağışlandı.

Zeki Alasya’nın diorama merakının ilk defa 2004 yılında doğumgününde hediye edilen bir parça ile  başladığını belirten Jülide Alasya, şunları söyledi: “Sonraki yıllarda yurtdışından internet üstünden ve burada Marklin distribütöründen alınan parçalarla diaroma sürekli büyüdü. Bir gün işten geldiğimde büyük yemek masamızın ve sandalyelerin gittiğini ve yerine büyük bir diorama için suntaların geldiğini gördüm.”

Diorama, küçük bir kasabayı tüm detaylarıyla canlandırıyor. İçinde lunaparktan sinemaya, marketten çocuk parkına birçok detay bulunan, dioramanın bazı parçaları,  kurulmuş sistemine bağlı düğmeler vasıtasıyla ziyaretçiler tarafından da kumanda edilebiliyor.

DİORAMA NEDİR?

Çocuk büyük herkesin ilgisini çeken bu devasa üç boyutlu maketler, geçen yüzyılın başından bu yana stratejik kararlar almaya çalışan yöneticilerden savaşta generallere kadar çok farklı kesimler tarafından kullanılıyor.

Yunanca “dia” (içinden) ve “orama” (görünen) sözcüklerinin birleşiminden oluşan diorama kelimesi, ilk defa 1823 yılında kullanıldı. 19. Yüzyılda seyyar tiyatro gereçlerini tarif etmek üzere kullanılan dioramalar günümüzde hobi ya da sergi amaçlı kullanılıyor. (KÜLTÜR SERVİSİ)

ÖNCEKİ HABER

Milli eğitim müdüründen silahlı poz

SONRAKİ HABER

Petrol-İş Gebze Kongresi'nden kıdem tazminatı için mücadele çağrısı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa