07 Ocak 2016 17:15

‘Diren’ filmi için özel gösterim

Paylaş

Kadınların oy hakkı mücadelesini konu alan “Diren/ Suffragette” filmi “Bir Film” ve “Filmmor”un düzenleyeceği özel bir gösterimle 13 Ocak’ta izleyici ile buluşacak. Beyoğlu’daki Atlas Sinemasının ev sahipliği yapacağı gösterim, “Osmanlı Kadın Hareketi” kitabının yazarı Prof. Dr. Serpil Çakır’ın sunumuyla gerçekleştirilecek. Çakır, oy hakkı elde edebilmek için çalışan ve “süfrajet” diye anılan kadınlara değinerek Osmanlı süfrajetlerinin mücadelesini anlatacak.

Sarah Gavron’un yönettiği, Carey Mulligan, Helena Bonham-Carter, Anne Marie Duff, Romola Garai ve Brendan Gleeson’ın rol aldığı “Diren! / Suffragette” filminde oy hakkı kazanmadan kadınlar için daha iyi bir geleceğin mümkün olmayacağını gören Maud’un mücadelesi ve eylemleri anlatılıyor.

SÜFRAJETLERİN HİKAYESİ

Filmin konusu ise şöyle: Maud, yedi yaşından beri hastalık ve iş kazalarının yüksek olduğu bir çamaşırhanede çalışmaktadır. Bir paketi teslim etmeye giderken eylem yapan süfrajetlerin arasında kalan Maud, eylemciler arasında kendisiyle aynı çamaşırhanede çalışan Violet’ı görür. Maud’un harekete olan ilgisini fark eden Violet, onu süfrajet hareketine ve oy haklarını savunmaya ikna etmeye çalışır. Tüm risklerin farkında olan Maud, oy hakkını kazanmadan kadınlar için iyi bir gelecek olmayacağını anladığında, ilham verici bir lider olan kimyager Edith ile tanışır ve hareketin içine daha fazla girer. Bundan sonra süfrajetlerin içinde hem sözcülük yapması hem de eylemlerde ön plana çıkması nedeniyle göze batan Maud, bir gösteriden sonra tutuklanır ve bir hafta boyunca hapiste kalır. Bu travmatik deneyim boyunca tanıştığı süfrajetlerin adanmışlığı onu hem ürkütür, hem de hayran bırakır. Kendini hareketten ne kadar uzak tutmaya çalışsa da, bu adaletsizliğe karşı duyduğu öfke, onu hareketin içine daha çok çekip hareketin lideri olan Emmeline Pankhurst ile tanışmaya dek götürür. (KÜLTÜR SERVİSİ)

ÖNCEKİ HABER

Sanatçılar Süha Uygur’un atanma kararına dava açacak

SONRAKİ HABER

İstanbul Film Festivali 35 yaşında

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...