Rusya krizinde 1 ocak sonrası düşünülüyor

Rusyanın 1 Ocak’tan itibaren Türkiye’den gelen ürünlerinin sevkiyatına yasaklama getirecek olması alternatif pazar arayışlarını gündeme getirdi. Rusya’ya yoğun olarak yaş meyve sebze ihracatı yapan Doğu Karadeniz İhracatçılar Birliği (DKİB) üyesi firmalar, farklı pazarlara yönelerek Rusya’nın tutumu nedeniyle yaşanacak düşüşü telafi etmeye çalışacak.
Rusya pazarının kendileri açısından önemine de dikkat çeken ihracatçılar, 2 ülke arasındaki gerilimin kısa sürede son bulması temennisinde de bulundu.
FUARLAR UMUT OLDU
DKİB Başkanı Ahmet Hamdi Gürdoğan, 1 Ocak 2016 tarihi itibariyle Türk menşeli yaş meyve sebze ürünlerine getirilen ambargonun Rusya tarafından uygulamaya başlanacak olması nedeniyle yaş meyve sebze sektörünün önde gelen ihracatçı firmaları alternatif pazarlara yönlendirmek için çalışmalarının devam ettiğini söyledi.
Gürdoğan, bu kapsamda 2016 yılında fuar, ticaret heyeti ve alım heyetleri programları organize ederek, ihracatçıları potansiyel pazarlara yönlendirip, pazar kaybından yaşanacak düşüşü telafi edeceklerini ifade etti.
RUSYA’DAN VAZGEÇMEK KOLAY DEĞİL
Rusya pazarında geçen 20 yılda büyük emeklerinin bulunduğunu da anlatan Gürdoğan, pazarı hiçbir zaman ikinci plana atamayacaklarına değindi. Gerilim ortamının kısa süre içinde aklıselim ile son bulacağına inandıklarını söyleyen Gürdoğan, ambargonun kalkmasını müteakip ihracatçıların ürünlerini tekrar Rus halkına sunmaya devam edeceğine vurgu yaptı.
UÇAKLARA 6 BİN DOLARLIK YAKIT DESTEĞİ
Kültür ve Turizm Bakanı Mahir Ünal, daha önce sadece Rusya ve bağımsız devletlerden gelen tarifesiz uçaklara 6 bin dolar yakıt desteği verildiğini hatırlatarak, “Şimdi bunu tüm dünyadan gelen tarifeli tarifesiz bütün uçaklara vermeye başlıyoruz” dedi.
Bakan Ünal, Türkiye’nin turizmini belli pazarlara bağımlı kalmaktan çıkarmak için bu kararı aldıklarını belirtti. (TRABZON)
Evrensel'i Takip Et