78'lilerden BM, AP ve Af Örgütü'ne mektup
78'ler Girişimi, sokağa çıkma yasakları ile yaşanan tüm hak ihlallerine karşı uluslararası kamuoyu oluşturmak için birçok ilde Birleşmiş Milletler Daimi Temsilciliği, Uluslararası Af Örgütü, Avrupa Parlamentosu'nun da aralarında bulunduğu uluslararası kurum ve kuruluşlara mektup gönderdi.
İstanbul’da Cezayir Toplantı Salonu'nda düzenlenen basın toplantısında konuşan Barış İçin Kadın Girişimi aktivisti Nimet Tanrıkulu, AKP tarafından hayata geçirilen "Kamu düzeni" ve "İç güvenlik yasası" konseptiyle hukukun rafa kaldırıldığını söyledi. Barış Bloku Eş Sözcüsü Gençay Gürsoy da, Türkiye kentlerindeki tepkisizliğe dikkat çekerek, hafta sonu Diyarbakır'a gideceklerini ve bir takım görüşmeler yapacaklarını söyledi.
78'liler Girişimi'nden Celalettin Can ise Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Saddam Hüseyin'e yakın bir diktatörlük rejimi hedeflediğini vurgulayarak, "Ama kolay değil. Ayağa kalkmış Kürtler ve Türkiye halkları totaliter rejime sessiz kalmayacaktır" diye konuştu. Ardından Galatasaray Postanesi'ne geçen 78'liler Girişimi üyeleri, aralarında Birleşmiş Milletler (BM) Daimi Temsilcilikleri, Uluslararası Af Örgütü, Avrupa Parlamentosu'nun (AP) da bulunduğu uluslararası kurum ve kuruluşlara mektup gönderdi.
Mersin’de de mektup gönderilmeden önce merkez PTT önünde yapılan açıklamada konuşan Mersin 78'liler Girişimi üyesi İbrahim Bilen, Sur, Cizre, Silopi, Nusaybin, Dargeçit, Silvan ve Derik gibi özyönetim diyen merkezlerin katliamlardan geçirildiğini belirtti. Türkiye'nin taraf olduğu ve imzaladığı İnsan Hakları Evrensel Bildirgesi'nin de rafa kaldırıldığını söyleyen Bilen, bir an önce polis ve askerin kuşatmayı sonlandırmasını, siyasi bir sorun olan Kürt meselesinde diyalog ve müzakereye geçilmesini istedi.
78’liler Antep Girişimi, sokağa çıkma yasaklarına tepki gösterdi. HDP Antep İl binasında yapılan basın açıklamasını okuyan Atiye Okay, sokağa çıkma yasağı ilan edilen yerlerde onlarca insanın katledildiğini belirterek, “Bu katliam ve cinayetler ciddi bir soruşturmaya tabi tutulmadan gündemden düşürülüyor. Hukuk rafa kaldırıldı” dedi. Her an ülkeyi geri dönülmez bir yola sokacak, katliamlar yaşanabileceğini söyleyen Okay, “Geç kalmadan öncelikle operasyonlar durmalıdır. Polis ve askeri kuşatmaya son vermelidir. Silahlar susmalıdır. Sorunun temeli siyasidir. Diyalog ve müzakere süreci başlamalıdır” dedi.
Ege 78'liler Derneği de, İnsan Hakları Derneği (İHD) İzmir Şubesi'nde, düzenlenen toplantı ile bölgede yaşananları protesto etti. Açıklamanın ardından dernek üyeleri Konak PTT'ye geçerek bölgede yaşananların yer aldığı mektupları ülkedeki konsolosluklara gönderdi. 78’liler Girişimi üyeleri Antep, Mardin ve Urfa’da da uluslararası kurum ve kuruluşlara mektup gönderdi. (HABER MERKEZİ)
Evrensel'i Takip Et