20 Aralık 2015 17:16

Pasifik’te grev dalgası

Paylaş

Asya ülkelerinde geçtiğimiz hafta bir çok işçi eylemi düzenlendi; haklarını talep eden, özelleştirmelere karşı mücadele eden on binlerce işçi greve çıktı. İşte geçen haftadan derlediğimiz işçi haberlerinin öne çıkan bazıları: 

GÜNEY KORE’DE İŞ BIRAKMA

Güney Kore’de 26 sendikaya bağlı 74 bin işçi hükümetin iş yasasındaki reform girişimlerini protesto etmek için 4 saat iş bıraktı. 12 kentte 17 bin işçi de sokağa çıkarak yürüyüş yaptı. Grev kararı, ülkenin en büyük ikinci büyük sendikal birliği olan Kore İşçi Sendikaları Konfederasyonu’nun çağrısıyla gerçekleştirildi. Geçtiğimiz Çarşamba gerçekleştirilen iş bırakma eylemi, nisan ayında 260 bin, temmuz ayında 45 bin işçinin yaptığı eylemlerin devamı niteliğinde oldu. Yeni iş reformları işçi maaşlarının düşmesine neden olacak ve kadrolu işçilerin işten çıkarılması kolaylaşacak. 

MYANMAR’DA TEKSİL GREVİ

Myanmar’da yüzlerce tekstil işçini grevi sürüyor. Ülkenin ekonomik başkenti Yangon’da bulunan Hteik Tan isimli tekstil şirketinin çalışanları ödenmeyen maaşları nedeniyle 7 Aralık’tan beri grevde. İşçiler iki aydır maaşlarının tamamının ödenmediğini belirtiyor. İşçiler, fabrikanın bulunduğu sanayi sitesinde eylemler de yapıyor.

BANGLADEŞ’TE ÇAY İŞÇİLERİ GREVDE

Habiganj bölgesinde bulunan, İngiltere merkezli ve devlet hissesi bulunan Chandpore çay şirketine bağlı 15 bin tarım işçisi geçtiğimiz pazartesi başladıkları grevi sürdürüyor. Çay işçileri hükümetin yüzlerce hektar toprağı satma planına karşı çıkıyor. İşçiler devletin sahip olduğu 207 hektarlık tarım alanında aileleriyle birlikte çalışıyorlar. Bölgede 1655 kayıtlı çay işçisi bulunuyor ve toplam nüfus 6 bin civarında. Ancak greve İngiliz çay şirketine çalışan komşu 3 eyaletten tarım işçiler ve ailelerinin de katıldığı belirtiliyor. (DIŞ HABERLER)

 

ÖNCEKİ HABER

Arçelik işçileri asgari ücreti tartışıyor: İşçiler gardını düşürmemeli

SONRAKİ HABER

Pakistan’da özelleştirmeye isyan

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...