11 Aralık 2015 14:03

İlan Kurumu’ndan Evrensel’e Erdoğan cezası

Paylaş

Basın İlan Kurumu Genel Müdürlüğü, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın avukatı Burhanettin Sevencan’ın şikayetiyle gazetemizin 8 Eylül’deki “Tek Adam Çok Ölüm” manşeti sebebiyle resmi ilan ve reklamların iki gün süreyle kesilmesine karar verdi. 

Basın İlan Kurumu’na gelen şikayette; Erdoğan’ın katıldığı ATV ve A Haber ortak yayınında yaptığı açıklamaların, çarpıtılarak kamuoyunun yanıltıldığı ve bu şekilde kamuoyu önünde yıpratılmasının, itibarının zedelenmesinin, toplumun kin ve husumetine maruız kalmasının amaçlandığı iddia edildi.  

Gazetemizin avukatı Devrim Avcı sadece idari makamın kendiliğinden böyle bir karar vermesinin gazeteler üzerinde baskı oluşturduğunu aktarırken, bu başlıkla ilgili mahkemelerde açılmış herhangi bir dava olmadığını ve idare mahkemesine iptali için dava açılacağını söyledi.

ERDOĞAN’IN HAYSİYETİ ZEDELENMİŞ

8 Eylül’de yayınlanan haberde, Erdoğan’ın Dağlıca’nın ardından söylediği “400 vekil verilseydi bunlar olmazdı” cümlesine yer verilmesi “Açık iftira, hakaret ve suç isnadından, tamamen haksız ve hukuka aykırı ifadelerden müteşekkil olup Erdoğan’ın saygınlığını, kişisel şeref ve haysiyetini zedelemeye yöneliktir” denilerek şikayet sebebi oldu. 

Şikayette haberimizin, Erdoğan’ı, 7 Haziran seçimlerinde istediği sonucu alamadığı gerekçesiyle terörü desteklemekle, çatışma ortamını meydana getirmekle ihtam ettiği ve  toplumun kinine, husumetine maruz bırakmayı amaçladığı iddia edildi. 

Şikayette “Basın ve düşünce özgürlüğü, eleştiri ve haber verme hakkı asla kişilerin şahsiyet haklarının ihlali aracı olarak kullanılamaz. Bir hakkın üçüncü kişiler aleyhine kötüye kullanılmasını hukuk düzeni korumaz” ifadelerine yer verildi. 

‘BAĞIMSIZLIĞI TEHDİT EDİYOR’

Gazetemizin Genel Yayın Yönetmeni Fatih Polat ise savunmasına “Daha önceki tecrübelerimiz yazacağımız savunmanın gazetemize dair ilan kesme cezasını önleyici katkı yapmayacağını göstermiştir. Dolayısıyla bu savunmayı da bunu bilerek, tarihe bir not düşmek açısından yapmış oluyoruz” diyerek başladı. 
Polat savunmasında ilan kesme yetkisi buılunan bir devlet kurumu olan Basın İlan Kurumunun Basın  Ahlak Esasları ile ilgili cezai bir yetki ile donatılmış olmasının, basın kurumlarının bağımsızlığını tehdit ettiğine vurgu yaptı. 

Basın İlan Kurumu Genel Müdürlüğü 8 Eylül’deki “Tek Adam Çok Ölüm” başlığıyla yayımlanan haber nedeniyle basının haber verme ve ifade özgürlüğünün sınırlarını ihlal ettiği sonucuna vardı ve gazetemize resmi ilan ve reklamlarının iki gün süre ile kesilmesine karar verdi. (İstanbul/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Marcello Rota’dan Sezen Aksu yorumu

SONRAKİ HABER

Dargeçit'te sokağa çıkma yasağı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...