04 Kasım 2015 03:47

Güneş’in yüzeyindeki ‘termonükleer sanat’ böyle görüntülendi

NASA, ‘Termonükleer Sanat’ adını verdiği yeni bir Güneş klibi yayınladı. Güneş’in şimdiye kadar çekilen en detaylı görüntüleri olduğu bildirildi.

Paylaş

Amerikan Ulusal Havacılık ve Uzay Dairesi'nin (NASA) Şubat 2010’da uzaya gönderdiği Güneş Dinamikleri Gözlemevi (SDO) uzay aracı tarafından çekilen görüntüler, geçtiğimiz Pazar günü 4K çözünürlüklü (yatay çözünürlüğü yaklaşık 4 bin piksel) olarak yayınlandı. 

30 dakika uzunluktaki göz kamaştıran videoda, milyonlarca derece sıcaklıktaki plazma atmosferi (korona)’da gerçekleşen patlamalar, Güneş lekeleri, adeta ateşten bir yağmura benzeyen ve ‘koronal yağmur’ fenomeni olarak bilinen göz kamaştırıcı manyetik görüntüler yer alıyor. Güneş’in ortalama 6 bin derece sıcaklıktaki yüzeyinde Dünya’dan en az 30 kat büyük bir alanı kaplayan koronal hareketler, berrak ve keskin bir şekilde görüntülere yansıyor.

7/24 Güneş’i takip eden SDO, 5 yıldır yıldızın 200 milyondan fazla fotoğrafını çekti. Bu fotoğraflar sayesinde daha önce kaydedilmemiş netlikte ve detaylı büyüleyici bu görüntüler ortaya çıktı. SDO'nun elde ettiği veriler ışığında bilim insanları Güneş'in hareketlerini, yaklaşık 15, 6 milyon derece sıcaklıkta olduğu tahmin edilen çekirdeğini ve Dünya'ya olan etkilerini daha iyi anlamaya çalışıyor. (CİHAN)

ÖNCEKİ HABER

İstanbul'da 6 Kasım'da Avrupa yakasında elektrik kesintisi olacak

SONRAKİ HABER

Romanya’da binlerce kişi sokaklara döküldü, hükümeti istifaya çağırdı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...