28 Ekim 2015 23:59

Esenyurt ‘Şu gerilim bitsin’ diyor

Esenyurt’ta görüştüğümüz vatandaşlar, cenazelerin olduğu bir ortamda seçim çalışmasının güçlüklerine işaret ediyor. Çatışmalar, ölümler ve son olarak da Ankara’da yaşanan katliama duyulan tepkiyle ‘Şu gerilim bitsin’ deniyor

Paylaş

Sinem UĞURLU
İstanbul

Esenyurt, 700 bine yaklaşan nüfusuyla, Türkiye’deki pek çok ilden bile daha büyük. Seçimlere çok kısa süre kalmış olmasına rağmen, ilçede seçim havasına rastlanmıyor. Bu durum görüştüğümüz vatandaşların politikaya uzak olmasından değil, kısa sürede tekrar seçime gireceği için bıkkın hissetmesinden ve Ankara’daki patlama sonrasında özellikle Alevi ve Kürtlerin oldukça gergin, öfkeli ve tedirgin olmasından kaynaklanıyor.

7 Haziran’dan önce yine seçim atmosferini solumak için gittiğimiz Esenyurt’ta, ağzını açan her vatandaş geçim derdinden söz etmiş ve biz de izlenimlerimizi “Esenyurt’ta geçim ile seçim iç içe” başlığıyla aktarmıştık. Ancak 7 Haziran sonrasındaki gelişmeler, yeniden çatışmalı sürece dönülmesi, yaşanan ölümler ve son olarak da Ankara’da gerçekleşen katliam vatandaşların önceliğini “Gerginliğin son bulması” olarak değiştirmiş görünüyor.  

Esenyurt, AKP’nin girdiği her seçimde birinci parti olarak çıktığı büyük bir işçi havzası. CHP, HDP ve kısmen MHP’nin de güçlü olması, seçmen reflekslerini gözlemleyebilmek bakımından bize iyi bir imkan sunabildi. 

Esenyurt’taki seçim turumuza esnaflardan ve kahvelerden başlıyoruz.

‘AKP GİTMEZ DİYE DÜŞÜNÜYORUM’

Esnaflık yapan 28 yaşındaki Çağatay Gözütok, Tokatlı Alevi bir seçmen. Gönlü HDP’de, oyu CHP’de olanlardan. Babası HDP’yi tercih etmesine ve HDP’yi barajın üzerinde görmek istemesine rağmen, her seçimde CHP’yi tercih etmiş. Neden HDP’ye oy vermediğini ise şöyle açıklıyor: “HDP barajı geçecek zaten. Geçmediğine inansam veririm. CHP’nin başında Selahattin gibi biri olsun, CHP patlama yapar.” “1 Kasım sonrası nasıl bir Türkiye bekliyorsunuz?” sorumuza ise şöyle cevap veriyor: “AK Parti’nin gitmesi dileğim. Ama gitmez diye düşünüyorum. Ülkede kaos oldu, iktidara gelmedi diye. Çamura yattı. İktidara gelmezse de devam edecek.”

Bartınlı ve emekli olan İrfan Bağdatlı’nın tercihi ise AKP. Bu tercihin nedenini de, istikrar ve ekonomi olarak açıklıyor: “Biz zor dönemler gördük. Kredi çekemiyorduk önceden. Şimdi bankalar beni arıyor kredi vermek için. Biz acı dönemler yaşadık. 2 çocuğum var, onların geleceğini düşünüyorum. Türkiye’nin her yerinde hizmet var. Cennetin ortasında yaşıyoruz.”

ESNAFLARIN AKP TARTIŞMASI 

Bu cümleleri kurduğu esnada, başka bir esnaf, “Asgari ücret 900 lira, haberin var mı?” diye giriyor araya. Bağdatlı ise bu kez AKP’nin eksikliklerini de ifade ederek devam ediyor konuşmasına: “Benim babamın oğlu değil, yanlışları da var elbet. Hepsini savunmuyorum ama, var olanlar arasından en iyisi. Öncekilere göre daha iyi.”

Bağdatlı’ya Ankara’daki bombalı saldırı sonucu gerçekleşen katliamı sorduğumuzda ise “Ben bilemem onu. Sadece televizyonlardan izliyoruz işte ne olup bittiğini” diye cevap veriyor.

AİLE OYLARINI CHP-HDP DİYE BÖLDÜ

Genelde Ardahanlı Kürt vatandaşların yoğun olarak bulunduğu bir kahveye giriyoruz. Emekli olan Şimşek Güler, 5 kişilik ailesinin oyunu HDP ve CHP olarak ikiye böldüklerini anlatıyor: “Tekrar AKP gelmesin diye böyle yapacağız.” Yine Ardahanlı olan Oktay Bekiroğlu, her seçimde tercihini Kürt siyasi hareketinden yana yapmış. “Seçimlerden beklentim Demirtaş” diye açıklıyor sorumuzu yekten ve devam ediyor: “Barış sürecine bombalar yağdırılıyor. Suruç’ta Ankara’da bombalamalar oluyor. Nasıl barış süreci bu? Böyle kardeşlik mi olur? Sedat Peker ‘Oluk oluk kan akacak’ diyor. Sen kimin kanını akıtıyorsun? 1 Kasım sonrası yine AKP olursa zor olur her şey.”

‘KAOSTAN KURTULMAK İÇİN CHP’YE VERECEĞİM’

Esenyurt’ta görüştüğümüz seçmenler arasında tercih nedenleri farklılık gösterenlerden biri oldu Fevzi Susuz. Kürt olan Susuz, 2002-2008 arasında AKP politikalarını olumlu bulduğunu ifade ederken, daha sonra onaylamadığını söylüyor. 7 Haziran seçimlerinde kendi ifadesiyle “Ortalık sakinleşsin diye” HDP’ye oy vermiş, ancak 1 Kasım seçimlerinde “Daha oturaklı” bulduğu CHP’ye oy vereceğini ifade ediyor. Nedenini de Türkiye’nin kaos ortamından kurtulması olarak açıklıyor. 

28 yaşındaki Bilal Yılmaz, Kürt bir seçmen. Ailesi HDP’ye oy veriyor, ancak kendisi HDP’nin kapsayıcı olduğunu düşünmediği için bu seçimlerde CHP’ye oy vereceğini söylüyor. 1 Kasım seçimlerinde, 7 Haziran’daki tablonun ortaya çıkacağını, Ankara Katliamı’nın da oy dağılımını etkilemeyeceğini düşünüyor. Esenyurt’taki seçim propagandalarıyla ilgili olarak da, “Partilerin tatmin edici bir propagandası yok. Gençlere yönelik çalışmalar yok” diyor.  

KONUŞTUĞUMUZ KADINLAR NE DEDİ?

Esenyurt’ta konuşmakta en zorlandığımız kesim kadınlar. Kadınlarla daha rahat konuşabileceğimizi düşünerek, mahalle aralarına giriyoruz. Evlerin önünde toplu kahve içerken yakaladığımız kadınlar da konuşmak konusunda geri duruyor. Seçimden beklentilerini hep bir ağızdan sadece şu sözlerle ifade ediyorlar: “Ortalık karışık. Haberleri açamıyorsun artık, her şey karışık. Karmaşa son bulsun. Hayırlısı kimse o gelsin başa.” 

Alevilerin yoğun olarak yaşadığı İncirtepe’de dolanıyoruz. Yine kapı önünde oturan Alevi kadınlar Ankara’da yaşanan katliama öfkesiyle öne çıkıyor. Kısmet isimli kadın, “Gençlerimiz ölüyor. Kolay mı evlat yetiştirmek? Seçimlerde Kılıçdaroğlu kazansın, başka bir şey istemiyoruz. Birleşsin herkes ve AKP gitsin.” 

‘ŞİMDİ AKP’YE OY VERECEK KÜRTLER GİZLİYOR’

Tercihlerini sürekli Kürt siyasi hareketinden yana kullanmış olan Vanlı Fesih Yorulmaz, Esenyurt’taki Kürt seçmenlere dair ilginç bilgiler paylaşıyor: “Düğünlerde, taziyelerde bir arada geliyoruz. Önceden Kürtler arasında HDP’ye oy verenler gizlerdi, şimdi AKP oy verenler gizliyor. Bu zulmü görmüyor musunuz? diye tepki gösteriliyor. 3-4 gün çocuğunun ölü bedenini buzdolabında bekleten bir anneyi hiçbir şey açıklayamaz.”

CENAZELERİN OLDUĞU ORTAMDA SEÇİM ÇALIŞMASI OLMUYOR

CHP’nin seçim bürosunda görüştüğümüz ilçe yöneticisi Bülent Kocaer, Ankara Katliamı’ndan sonra eskisi gibi seçim çalışması yapamadıklarını  ifade ederek, “Cenazelerin olduğu bir ortamda seçim çalışması olmuyor. Seçim ortamı yok, çünkü canlarımız gitti. Tedirginlik seçimlere de yansıyor. Tekrar barışın sağlaması lazım.” Kocaer ayrıca AKP’nin Esenyurt’ta milliyetçi tabana oynadığını da ifade ediyor. 
HDP’nin seçim bürosunda ise, diğer partilerde görmediğimiz bir seçim havası hakim. Yöneticiler, esnaf gezilerini, ev gezmelerini neredeyse tamamladıklarını ifade ederek, Esenyurt’ta yakaladıkları yükselişi devam ettireceklerini söylüyor. 

AKP seçim standına gittiğimizde ise, konuşma yetkilerinin olmadığını söylüyor.  

HDP HER SEÇİMDE YÜKSELİŞTE

700 bine yakın nüfusuyla İstanbul’un en büyük ilçelerinden biri olan Esenyurt’taki 2014 yılı seçmen sayısı 411 bin 720. İlçede son yerel seçimlerdeki oy dağılımı şöyle: AKP: Yüzde 47, CHP: Yüzde 34.6, HDP: Yüzde 10.1, MHP: Yüzde 5.9.

Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde ise, Selahattin Demirtaş’ın ciddi bir oy artışı yakaladığı görülüyor. Tayyip Erdoğan: Yüzde 47.12, Ekmelettin İhsanoğlu: Yüzde 35.71 oy oranına sahip olurken, Demirtaş yüzde 17.18 oy aldı. 

7 Haziran’daki seçimlerde ise, özellikle AKP ve CHP güç kaybederken, HDP çok ciddi bir yükseliş gösteriyor. AKP: Yüzde 36.84, CHP: Yüzde 25.62, HDP: Yüzde 22.66, MHP: Yüzde 9.88. 

1 Kasım seçimlerinde, HDP’nin bu yükselişini koruması ya da oy oranını artırması, ilçenin seçim tablosu için kilit bir rol oynayacak.  

ÖNCEKİ HABER

Av. Fevzi Özlüer: Altın şirketlerinin savaşı ve Koza’ya kayyum atanması

SONRAKİ HABER

Ümraniyeliler seçim güvenliğinden endişeli

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...