12 Ekim 2015 13:37

Dicle’nin naaşını kadınlar omuzladı

Ankara’daki katliamda yaşamını yitiren 10 kişi, bugün İstanbul’un değişik noktalarında düzenlenen cenaze törenlerinin ardından son yolculuklarına uğurlandı. Binlerce kişinin katıldığı törenlerde hükümete ve Cumhurbaşkanına tepki öne çıktı.

Paylaş

Ankara Katliamı'nda yaşamını yitiren 17 yaşındaki üniversite öğrencisi Dicle Deli için İstanbul’da Fatih’e bağlı Silivrikapı Mahallesinde cenaze töreni düzenlendi.

Ankara’daki mitinge giderken, otobüste çektiği ve “Ankara’ya barış getirmeye gidiyoruz” mesajıyla sosyal medyada paylaştığı fotoğrafı zihinlere kazınan Dicle Deli’nin naaşını kadınlar omuzladı. Silivrikapı’da bulunan Abdi İbrahim Paşa Camii’nde kılınan öğle namazının ardından kadınların omuzlarında Kozlu Mezarlığına götürülen Dicle Deli burada defnedildi.

Deli için düzenlenen törene, bugün 2 günlük grev kapsamında iş bırakan İstanbul Tıp Fakültesi, Cerrahpaşa Tıp Fakültesi, Haseki Eğitim ve Araştırma Hastanesi ile Samatya Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde çalışan sağlık emekçileri Kocamustafapaşa meydanında buluşarak Abdi İbrahim Paşa Camii’ne geldi. Törene ayrıca Bakırköy Belediyesi’nde çalışan baba Faik Deli’nin çalışma arkadaşları, KESK Genel Başkanı Lami Özgen, CHP Milletvekili Umut Oran ve HDP Milletvekili Garo Paylan da katıldı.  Törende hükümete ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a olan öfke sloganlara yansıdı.

‘ONLAR KORKULARIYLA YAŞAMAYA DEVAM EDECEK’

Yaklaşık iki bin kişinin katıldığı törende sık sık  “Katil AKP, katil Erdoğan” sloganı atıldı. Dicle Deli’nin yakınları olan kadınlar, “Bir sürü canımızı bizden aldın. Artık rahat rahat seçime gir” diye tepki gösterdi. Tüm Bel-Sen üyesi baba Faik Deli de, kendisinin de mitinge katıldığını söyleyerek, “Kızımın kanı barışa vesile olsun. Biz barış demeye devam edeceğiz. Onlar korkularıyla yaşamaya devam edecek” diye konuştu.

BİNALİ KORKMAZ’IN CENAZESİNDE ‘BARIŞ’ VURGUSU

Katliamda yaşamını yitiren Binali Korkmaz için de, Küçükçekmece’de bulunan Garip Dede Cemevi’nde cenaze töreni düzenlendi. Katılımın yoğun olduğu cenaze töreninde sık sık “Yaşasın halkların kardeşliği”, “Şehid namirin”, “Gün gelecek devran dönecek AKP halka hesap verecek”, “Katil Erdoğan” ve  “Sarayı başına yıkacağız” sloganları atıldı. Burada konuşan Garip Dede Dergah Yönetim Kurulu Başkanı  Celal Fırat, “ ‘Ey halkım unutma bizi.’Hepimizin kulaklarında çınlayacak bu söz. Kerbalada öldürdüler bizi, Sivas’ta, Maraş’ta Roboski’de öldürdüler. Bizler barış isterken birileri inadına savaş diyor . Hep bir ağızdan ‘barış’ diyeceğiz, ‘sevgi’ diyeceğiz. Artık bedel ödemekten yorulduk. Artık yeter diyoruz. Bizler Alevi toplumu olarak  demokratik bir yönetim istiyoruz. Biz inadına halkların kardeşliği diyoruz” dedi. Binali Korkmaz’ın arkadaşı Binali Mahir Şahin ise, “Binali Kerbela evladıdır. Barış şehidimizdir” dedi. Konuşmaların ardından Korkmaz’ın cenazesi kortej  halinde Avcılar  Gümüşpala’daki evine götürüldü.

DOĞAN YÜZLERCE KİŞİ TARAFINDAN UĞURLANDI

Katliamda yaşamını yitiren İstanbul Üniversitesi öğrencisi Güney Doğan ise Sancaktepe’de  Taşdelen cemevi önünde yüzlerce kişi tarafından uğurlandı. İstanbul Teknik üniversitesinden okul arkadaşları, mühendisler ve Sancaktepe halkı Doğan’ı yalnız bırakmadı. Çevredeki liselerde okuyan öğrenciler,  okullarına “Katliam varsa ders yok” pankartı asarak cenaze törenine geldi.Törende  sık sık, “Katil devlet”, “Hükümet istifa”sloganı atıldı. Burada konuşan EMEP  İstanbul İl Yöneticisi Haşim Demir, Cumhurbaşkanı ve AKP’nin yarattığı diktatoryal anlayışın her gün katliamlar yaptığını söyleyerek, işçiler, emekçiler ve öğrenciler birleşmediği sürece bu katliamların devam edeceğini söyledi.

ÜMRANİYE’DE TOPLU TÖREN

Ankara’daki katliamda yaşamını yitiren Vahdettin Özkan, Selim Örs, Azize Onat, Ahmet Katurman ve Cemal Avşar için Ümraniye Yavuz Selim Camii’nde toplu cenaze töreni düzenlendi. Cenazeye HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, CHP milletvekilleri Oğuz Kaan Salıcı, Barış Yarkadaş, Mahmut Tanal ve Gamze İldeniz de katıldı. Cenaze için geniş önlem alındı. HDP üyesi görevliler camiye girişte üst araması yaptı. Bir polis helikopteri çevrede uçuş yaparken, Dudullu’nun değişik noktalarına ise polis konuşlandırıldı. (İstanbul/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Kocaeli'de 17 öğrenci darbedilerek gözaltına alındı

SONRAKİ HABER

Samanyolu ve İpek Medya grubu, Kablo TV ve Teledünya'dan çıkarıldı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...