03 Ekim 2015 17:03

Maltepeli Kadınlar barış için dayanışmayı büyütüyor

Burjuva iktidarlar, sömürülerini arttırmak, kârlarına kâr katmak için savaşlardan, iç çatışmalardan medet umar, böylece ayakta kalmayı düşler. Dünyanın dört bir yanındaki bu saldırganlık hali, kadınların şiddete maruz kalmalarına, cinsel meta olarak kullanılmalarına, mülteci konumuna düşürülmelerine, tecavüze uğramalarına, yoksulluk ve sefalet içine itilmelerine sebep oluyor.

Paylaş

SAVAŞ SON BULANA KADAR SUSMAYACAĞIZ
Burjuva iktidarlar, sömürülerini arttırmak, kârlarına kâr katmak için savaşlardan, iç çatışmalardan medet umar, böylece ayakta kalmayı düşler. Dünyanın dört bir yanındaki bu saldırganlık hali, kadınların şiddete maruz kalmalarına, cinsel meta olarak kullanılmalarına, mülteci konumuna düşürülmelerine, tecavüze uğramalarına, yoksulluk ve sefalet içine itilmelerine sebep oluyor. Ya da burjuvazi ile işçi sınıfı arasındaki sınıflar mücadelesinde kadınlar üzerinden zaten süren bu politikalar savaş ve iç savaş dönemlerinde daha da artıyor. İşçi sınıfını kadın ve erkek olarak ikiye bölen kapitalizm, her geçen gün bu ayrımları derinleştiriyor. Son dönemde yaşanan kadın cinayetlerine her gün bir yenisi ekleniyor. Başta da söylediğimiz gibi kadının şiddete maruz kalması sadece savaşta değil yaşamın her alanında kendini tüm acımasızlığıyla dayatıyor.
Hal böyleyken bizlerin bir araya gelmesi için aslında çok neden var. Biz de Gülsuyu Gülensu Kadın Dayanışma Evi olarak kadın dayanışmasının büyütülmesini sesimizi yükseltmenin bir aracı olarak görüyoruz. Daha önceleri 8 Mart, 25 Kasım gibi günler vesilesiyle birlikte olduğumuz Maltepe Kadın Platformu’nu bu sefer savaşa karşı kadın çığlığı olarak oluşturduk ve adına ’Maltepeli Kadınlar’ dedik. İlçe merkezinde yaptığımız etkinlikleri önümüzdeki dönem mahallelere de taşıyıp daha geniş ve daha çok kadınla bir araya gelmeyi planlıyoruz. Kadın olarak yaşadığımız acıları katmerleştiren sarayın bu savaşı son bulana kadar susmayacağız ve mücadelemizi büyüteceğiz.
Ebru ÜNAL


BARIŞ İÇİN SOKAKTAYIZ
Gerek kadına yönelik cinayet ve şiddete karşı, gerekse demokrasi mücadelesinde kadınların silahı yerellerde bir araya gelmek, güçlerini, seslerini birleştirmek. Bunun ne kadar önemli olduğunun artık birçok kadın farkında. Siyasi görüşü ne olursa olsun, kadın olma durumu üzerinden birlikte olmak, güç birliği yapmak erkek egemenliğine karşı mücadelede çok önemli. Ülke çapındaki kadın örgütlenmelerine her zaman ve her durumda ulaşılamıyor veya hemen refleks verilmesi gereken durumlar söz konusu oluyor. Ayrıca kadınların yerellerde yaşadığı sorunlar farklılıklar da gösteriyor. Bu açıdan bizim Özgecan cinayetinin ertesinde de bir girişimimiz olmuştu, bir araya geldik ama düzenliliği sağlayamadık. Bu kez barış talebi üzerinden bir araya geldik, farklı siyasi kimliklerimizin ortak paydası barış talebi ve tabii kadın kimliği.
Biz Maltepeli Kadınlar olarak her hafta toplanıyoruz ve kuşkusuz gündemimiz “Savaşa karşı barış.” Cizre’de yaşanan abluka ve sivil kayıplar için önce 5 Eylül’de Maltepe Barış Bloku’nun düzenlediği etkinlikte stant açtık. Maltepeli Kadınlar’ın kendini anlattığı, barış talebini ilettiği bir bildiriyi dağıttık. Ardından Cizre ablukasında hayatını kaybeden kadınlara dikkat çekmek için ölen kadınların adını ve ölüm şeklini yazan dövizlerle bir sosyal medya eylemi yaptık. Oldukça paylaşılan ve dikkat çeken bir eylem oldu. 17 Eylül’de ise “Cizre’ye Ses Ver” standımızı Barış İçin Kadın Girişimi’nden kadınlarla birlikte açtık. Elde edilen katkıyı ve dayanışma duygularımızı bölgeye giden kadınlar aracılığıyla Cizreli kadınlara ulaştırıyoruz. Dün Silopi ve Silvan, bugün Cizre ve yarın bir başka yer... Savaş devam ettikçe bunların kaçınılmaz olduğunu biliyoruz ve esas talebimizi “Barış” olarak öne çıkarıyoruz.
Şöhret BALTAŞ


CİZRE İÇİN KERMES
Maltepeli Kadınlar olarak her perşembe bir araya geliyoruz ve neler yapabileceğimizi konuşuyoruz. Konuştukça ortak bir noktada buluşuyor, düşüncelerimizi paylaşıyoruz. Cizre’deki halkın yardıma ihtiyacı var; hastalar için ilaç, çocuklar için oyuncak ve gıda gibi. Bizim de katkımız olsun, bir şey yapalım dedik. Cizre halkına bir nebze olsun katkımız olsun diye Maltepeli Kadınlar olarak bir kermes düzenledik. Bu kermesten elde edilen gelir oradaki halka ihtiyaçlarını karşılamak için kadınlardan oluşan bir heyetle birlikte ulaştırılacak. Cizre’deki halk barış talebiyle sokağa çıktı ve onlarca sivil öldürüldü sokağa çıkma yasakları ilan edildi, milletvekilleri gitti alınmadılar Cizre’ye. Oradaki halkı susturmak istiyorlar, orada ölen sivil halk. Biz kadınlar olarak barışı daha gür bir sesle dile getirmek zorundayız. Basın açıklamalarımızla yürüyüşlerimizle ve ses çıkararak Cizre halkına destek olmaya, barış istemeye devam edeceğiz.
Sultan KARASU

ÖNCEKİ HABER

Rumelihisarı Mahallesi halkı, otobüs durağının kaldırılmasını engelledi

SONRAKİ HABER

Artık kendi geleceğimiz için daha çok uğraşacağız

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...