02 Ekim 2015 00:56

Ege Üniversitesi'nde can güvenliği de iş güvenliği de yok

Ege Üniversitesi girişlerine cezaevi turnikesi konulmasına tepki gösteren Öğretim Görevlisi Prof. Dr. Melek Göregenli soruyor: 'Bir yangın durumunda ne olacak?'

Paylaş

Eda AKTAŞ
İzmir

Ege Üniversitesinde geçen eğitim öğretim yılında öğrenciler arasında çıkan bir kavgada ülkücü Fırat Çakıroğlu’nun  bıçaklanarak öldürülmesi üzerine, rektörlüğünün aldığı “güvenlik tedbirleri” kapsamında kampüs ana giriş kapısı başta olmak üzere tüm girişlerine takılan kartlı turnikeler çokça tartışılıyor. Öğrenciler ve öğretim üyeleri güvenlik açısından bir faydası olmadığını söyledikleri turnikeli sistemin kampüs girişleri dışında özellikle edebiyat fakültesi ve yabancı diller (hazırlık) binalarına konulmasına tepki gösteriyor. Konuyla ilgili görüştüğümüz Edebiyat Fakültesi Psikoloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Melek Göregenli, üniversitelerde güvenliğin bu şekilde sağlanamayacağına vurgu yaptı. Göregenli ayrıca turnikelerin can güvenliği açısından sıkıntı yarattığı konusunda uyardı.

‘ÜNİVERSİTE FARE KAPANINA DÖNÜŞTÜRÜLEMEZ’

Üniversitelerin bilgi üretilen, icat yapılan, entelektüel gelişim sağlayan alanlar olduğunu ve hiçbir gerekçeyle üniversitenin “fare kapanı”na dönüştürülemeyeceğini belirten Göregenli, cezaevi tipi yüksek turnikelerin konulmasının kabul edilemeyeceğini dile getirdi. Uygulama ile ilgili bilgi veren Göregenli, “Yapılan şey, yüksek turnikelerle elektronik kimlik kontrolü. Ama bir manyetik ya da elektronik arama değil, bildiğimiz bir demir. Üzerinde silah olan birisi kimliği olması koşuluyla oradan geçebilir. Arabayla girildiğinde içi aranmıyor. Silah sokulmasını ya da herhangi bir zararlı madde sokulmasını engelleyen bir önlem değil bu” dedi.

‘UYGULAMA ÖĞRENCİLERİ ETİKETLİYOR’

Göregenli, turnike boylarının neden yüksek olduğunu rektörlüğe sorduklarında ise, “Sıradan bir kimlik gösterilip açılan turnike olsa öğrenci üstünden atlar” cevabı aldıklarını anlattı. Göregenli, “Yani şöyle bir varsayıma dayanıyorlar. Ege Üniversitesi öğrencileri bütün Türkiye’nin öğrencilerinden daha atik ve çevik yaratıklardır ve atlama kabiliyetleri vardır. Oysa ben 20 yıldır üniversitede ders veriyorum bizim öğrencilerimizin özel bir atlama yeteneği olduğuna ben tanık olmadım. Oradan atlayamasın diye cezaevi turnikesi yapmış” dedi.

Edebiyat fakültesine ve yabancı diller bölümüne özel bir muamele yapıldığını söyleyen Göregenli, “Bu o fakültelerdeki öğrencileri etiketlemektir, damgalamaktır. ‘Bunlar tehdit içeren öğrencilerdir’ demektir. Bir insana damga vurursan o insan bir süre sonra damgaya uygun davranır” dedi.

‘CAN GÜVENLİĞİ SORUNU YARATIYOR’

Edebiyat fakültesi özelinde eski ve yeni binaya tek bir yerden giriş olduğunu bu girişe ise turnike konulduğunu anlatan Göregenli, “Eski binanın alt katında bine yakın öğrenci ders alıyor ve bir yangın durumunda 60 santimlik bir kapıdan çıkmak zorundalar dışarıya. Ciddi bir can güvenliği sorunu var. Çünkü bir kapana dönmüş durumda küçücük bir çıkış var. Bu yüzden ben şahsen itfaiyeye şikayet ediyorum, buradan da suç duyurusunda bulunuyorum; bu binada can güvenliği ve iş güvenliği yoktur” dedi.

Göregenli, Rektörü Fakülteye davet ederek, “Bir gün gelip fakültede hareket etmesini rica ediyorum, görsün ne oluyor, nasıl bir şey oluyor. Ben bir öğretim üyesi olarak bu mantıksız kararın nasıl verilebildiğini ve bu karar verilirken nasıl argümanlara dayanıldığını hiç anlayabilmiş değilim” dedi.

‘KENDİMİZİ TUTSAK GİBİ HİSSEDİYORUZ’

Ege Üniversitesinde okuyan öğrenciler de duruma tepkili.

Felsefe Bölümü Öğrencisi Alçay Çelik: Turnikelerin güvenlikten çok bizi takip eden bir sistem. Bizim okulda kaç saat bulunduğumuzu deşifre etmek amaçlı konuldu. Hem girerken hem de çıkarken kart okutuyoruz. Bu bizim özgürlüğümüzü kısıtlayan bir şey.

İngiliz Dili ve Edebiyatı Bölümü Öğrencisi Can Özmumcu: Türkiye’de hiçbir üniversitede böyle uygulama görmedik. Bu kadar yüksek turnikeler rahatsız edici. Özellikle çıkarken bile kart basmak zorunda olmak insanı rahatsız eden bir uygulama, seni tutsak hissettiriyor içeride.

İletişim Fakültesi Öğrencisi Can Ülger: Burada yaşam alanlarımızın etrafını ‘İnşaat alanına girmek tehlikeli ve yasaktır’ tabelalarıyla ve saclarla çevirdiler. Farklı bir fakülteye gitmek için kart basmak gerekiyor. Bu da özgürlük alanını kısıtlıyor. Turnikeler dışında özel güvenlik ve sivil polisler kampüs içinde yoğun bir şekilde geziyor. Tamamen baskılamaya yönelik bir uygulama. Buna karşı da ortak bir mücadele başlatacağız. Tüm öğrenciler bu uygulamaya tepki gösteriyor.

ÖNCEKİ HABER

Suriye’deki satrancın tarafları

SONRAKİ HABER

Deniz Kuvvetleri Komutanlığı'nda da hesap oyunu: Şüpheli olmayan kayıt yok gibi!

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...