01 Ekim 2015 09:40

Ankara'da otobüs durağa daldı: 12 kişi hayatını kaybetti 8 kişi yaralı

Ankara Dikimevi'nde bir EGO otobüsü, kaldırımda yürüyen ve durakta otobüs bekleyen insanları ezdi. Valilik'ten yapılan açıklamaya göre kazada 12 kişi yaşamını kaybetti, 8 kişi ise yaralandı.

Paylaş

Ankara Dikimevi'de saat 13.00 sıralarında, Cebeci Cemal Gürsel Caddesi üzerindeki durağa yaklaşmak üzere olan EGO otobüsü kaldırımda ve durakta bekleyen vatandaşları altına alarak 40-50 metre sürükledi. Görgü tanıklarının verdiği bilgilere göre, otobüs 50 km'lik bir hızla yaklaşırken önündeki aracı savurup kaldırım üzerindeki vatandaşları altına aldı. Ortalığın savaş alanına döndüğü kaza yerine kısa süre içinde Ankara Büyükşehir Belediyesi temizlik araçlarının gelmesi dikkat çekti. 

GÖRGÜ TANIKLARI KONUŞTU
Cebeci Cemal Gürsel Caddesi üzerindeki kazayı gören bir esnaf kaza yapan otobüs gelmeden önce başka bir otobüsle aracın kaza yapmış; rapor tutmak için beklediğini aktardı. Durağın ilk kaza nedeniyle kapalı olduğunu ifade eden esnaf, gelen otobüsün yoldan geçmeye çalıştığını ve tamamen trafiği kapattığını dile getirdi. Esnaf, "Durakta 8-10 kişi vardı. Altında kalanlar tamamen durakta bekleyen ve kaldırımda yürüyen vatandaşlar. İnsanları 40-50 metre sürükledi. En son bir amca vardı. Onu altına aldı. Fren de yapmadı. Hızı 50 km'ydi en fazla, ama ağır araç. İnsanları sürükleyip götürdü" diye konuştu. 

'SAĞLIK EKİPLERİ GEÇ GELDİ'
Metrodan çıkan ve o esnada kazaya tanık olan bir başka vatandaş da kaza yapan aracın önünden geçtiğini söyledi. Otobüsün önünde küçük bir araca vurup arkasından durağa girdiğini belirten tanık sözlerini şöyle sürdürdü: "Otobüs ağaca söktü durağa çarptı, oradaki insanları altına aldı; sonra da kaldırımda yürüyen insanları altına alarak sürükledi. 50-60 metre kadar insanlar sürüklendi. Bu şoför hatası mı teknik bir hata mı bunu bilemiyorum. İlk otobüsün oraya ben gittim. En az 10 kişi otobüsün altındaydı. Sağlık ekiplerine hemen haber verdik, ancak onlar da yarım saat 40 dk. sonra geldi. Burası Ankara'nın göbeği. Hastanelere en yakın alanlardan biri. Yollar kapalı dendi ve sağlık hizmetleri çok geç geldi. Hayatını kaybedenlerin çoğu da burada kaybetti. 
'SORUMLU GÖKÇEK'
CHP Ankara Milletvekili Necati Yılmaz ise görgü tanıklarından, savcılık ve emniyetten aldığı bilgileri aktardı. Olayın olduğu yerde özel araçların park halinde olduğunu söyleyen Yılmaz, ayrıca burada otobüs durağı olduğuna dikkat çekti. Kazaya karışan aracın önce yavaş bir biçimde durağa yaklaşmaya çalıştığını söyleyen Yılmaz, "Daha sonra araç hız kazanarak ağacı yerinden söküyor. Otobüs durağını yerle bir ediyor ve insanları önüne katarak sürüklüyor. Sonrasında duruş şekli de korkunç. Bir frenleme sistemiyle değil, altına aldığı vatandaşlarımızın cenazelerinin fren yaptırmasıyla durabiliyor. Korkunç bir katliam var burada. Buna kim sebebiyet verdi? Olayın çok yönlü incelenmesi sonrası gerçek tablo açığa çıkacak" diye konuştu. Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek'e de seslenen Yılmaz, Ankara'nın trafiğinden sorumlu olan Gökçek'in biraz da bu sorunlarla ilgilenmesi gerektiğini kaydetti. 
CHP Ankara Milletvekili Şenal Sarıhan da kazanın, Gökçek'in gözünde insanların yaşam hakkının hiçbir değerinin olmadığının göstergesi olduğuna vurgu yaptı. Sarıhan şu ifadeleri kullandı: "Gökçek'in bu konuda alacağı her tür önlem kentin, kent insanının yaşam hakkının korunması demektir. Ne yazık ki ne Gökçek'te ne de AKP iktidarında insan yaşamını biraz düşünmek, biraz önlem almak gibi bir eylemlikle karşılaşamıyoruz."

VALİLİK: ŞOFÖR HAKİMİYETİNİ KAYBETTİ
Vali Mehmet Kılıçlar da kazanın yaşandığı bölgede incelemelerde bulundu. Ankara Valiliği’nden yapılan açıklamada kazaya ilişkin şu bilgilere yer verildi: "01 Ekim 2015 günü saat 13.30 sıralarında Çankaya-Cebeci Dikimevi Kavşağından Kurtuluş istikametine seyir halinde olan toplu taşıma otobüsü henüz belirlenemeyen bir nedenle şoförün araç hâkimiyetini kaybetmesi neticesinde otobüs durağına çarparak kaldırımda yaklaşık 80 metre sürüklenmiştir.Kazada ilk tespitlere göre 12 vatandaşımız hayatını kaybetmiş, 8 vatandaşımız yaralanmış, 8 araç hasar görmüştür. Yaralılar 3 hastanede tedavi altına alınmışlardır."

'BU ARAÇLARIN GAZ SİSTEMLERİ TAKILI KALIYOR'
Emekli EGO şoförü ve Eski Belediye-İş Şube Başkanı Ahmet Demirel de Evrensel'e verdiği bilgide Mercedes marka otobüslerin gaz sisteminin takılı kaldığını söyledi. Takılı kalmasından kaynaklı olarak aracın şoförün kontrolünden çıktığını söyleyen Demirel, "Bu araçlar elektronik beyinli, otomatik viteste olduğu için gaz sistemi takılı kalıyor. Daha önce defalarca kazaya neden oldu. Birçok kez Mercedes'e gitti, ancak araçlarla ilgili bir çözüm bulamadılar. Mercedes de araçlarında bir üretim hatası olmadığını ifade etti hep. Ancak, bağımsız makine mühendislerince incelenmedi bu araçlar. Hep Mercedes'in kendi mühendisleri inceleri. Bağımsız mühendislerin incelemesine izin vermediler. 90'lı yıllarda kullanılan BMC marka otobüslerde de bu sorunlar yaşanmıştı. MAN marka otobüslerde ise böyle sorunlarla karşılaşılmıyordu. Ayrıca araçların periodik bakımı yetkili kişilerce yapılmıyor. Herkese yaptırabiliyorlar bakımı" dedi.  
EGO'nun uygulamalarından kaynaklı sorunların olduğununa da işaret eden Demirel, belediyenin bir hatta 10 araç çalıştırmak yerine 7 araç çalıştırdığını kaydetti. Kartlı sistem uygulaması yaptıklarını, "Araç şu saatte şurada olacak" dediklerini ifade eden Demirel, yol durumunu, hava durumunu göz önüne almadıklarını belirtti. Demirel, "Şoförler üzerinde böyle bir baskı uyguluyorlar" değerlendirmesini yaptı.

11'İNİN KİMLİĞİ BELLİ OLDU

Hayatını kaybeden kişilerin yakınlarının Keçiören’deki Adli Tıp Kurumu önündeki endişeli bekleyişleri sonrası birinci derece akrabalardan birer kişi savcının talimatıyla kimlik teşhisi için içeriye alındı.

Kimlik tespiti yapılan 11 kişinin isimleri şu şekilde:
Emine Türkmen, Fatma Demir, Selkin Çengel, İsmet Ateş, Hilal Ülger, Mustafa Erol, Gülten Ünal, Ethem Saçak, Asım Derya, Naime Turgut, Ali Değirmencioğlu. (Ankara/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Şırnak’ta polis kurşunlarına hedef olan 2 kişi hayatını kaybetti

SONRAKİ HABER

Bekaroğlu: Erdoğan, 28 Şubat'ta yaşadıklarımızı insanlara yaşatmaya başladı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...