30 Eylül 2015 12:48

İstediğiniz kalıba girmeyeceğiz

Bu okullardaki kadrolaşmayı istedikleri gibi sağlayıp, müfredatı istedikleri gibi değiştirip istedikleri eğitimi vererek öğrencileri istedikleri kalıba sokmanın peşindeler.

Paylaş


Zeynep YÜCEL
Gaziantep

Bu sene okullarda daha önce duymadığımız bir kavramla tanıştık: Proje okul. Mart ayında dersane yasasına eklenen bir maddeyle en gözde okullar proje okul yapıldı. Normalde öğretmenlerin özel sınavla seçildiği bu okullara, artık atamalar sadece Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı tarafından yapılacak. Aralarında Kabataş Lisesi ve Vefa Lisesi gibi okulların da bulunduğu okullara yeni müdürler atandı. Ankara Fen Lisesi`nde 21, ETİ Sosyal Bilimler Lisesi`nde 17 öğretmen bir gecede görevden alındı.
Proje okulu öğretmenlerinin atamalarına ilişkin; ilgili maddede “Yurt içi veya yurt dışında, yerli veya yabancı kurum ve kuruluşlarla veya başka ülkelerle işbirliği anlaşması çerçevesinde kurulan ve ulusal veya uluslararası proje yürüten okul ve kurumlar, bakan onayı ile proje okulu olarak seçilen ve belirli eğitim reformu ve programları uygulanan okul ve kurumlar ile bakan onayıyla doğrudan bakanlık merkez teşkilatına bağlanan kurumlara yapılacak öğretmen atamaları ve yönetici görevlendirmeleri bakan tarafından yapılır.” deniliyor.
İstedikleri dindar, kindar ve biat eden nesil için İmam Hatip Liseleri yetmemiş anlaşılan. Başarılı öğrencileri kendilerine çekme amacıyla bu zamana kadar birçok aydın yetiştirmiş bu okullara -en gözde okullara- yöneliyorlar. Bu okullardaki kadrolaşmayı istedikleri gibi sağlayıp, müfredatı istedikleri gibi değiştirip istedikleri eğitimi vererek öğrencileri istedikleri kalıba sokmanın peşindeler.  
Normal liselerde okuyan bizlerin bilimsellikten çok uzak aldığı ‘eğitimi’, şimdi de köklü liselere empoze etmeye çalışacaklar. Bu liseleri kazanan düşünmeye yatkın, başarılı gençleri sorgulamaktan ziyade dini kurallara uygun düşünmeye ve hareket etmeye teşvik etmek istiyorlar.
Seçilen 170 okuldan da artık etek boyuna karışma, ‘taciz timleri’, dini inancı farklı olan öğrencilerin sınıfta bırakılması, farklı görüşe sahip öğrencilerin disipline gönderilmesi gibi haberleri artık daha sık duyacağız gibi.
Konuyla ilgili Türkiye Öğretmenler Sendikası (TÖS) Genel Başkanı Dikmen Onat da eleştirel şekilde yazılı bir açıklamada bulundu. Öğretmenler ve öğrenciler olarak derhal birlik olmalı ve bu keyfi, bilimsellikten uzak eğitim politikalarına bir dur demeliyiz.

 

ÖNCEKİ HABER

Neye teşvik?

SONRAKİ HABER

Meslek liseliyim; ucuz iş gücüyüm

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...