30 Eylül 2015 07:10

CHP, Seçim Bildirgesini Ankara'da açıkladı

7 Haziran seçim bildirgesinde ekonomik vaatleri ön plana çıkaran CHP'nin 1 Kasım için hazırladığı bildirgede Kürt sorunu kaynaklı çatışmalara yönelik çözüm önerilerini öne çıkarması dikkat çekti.

Paylaş

Cumhuriyet Halkı Partisi (CHP) 1 Kasım 2015 Seçim Bildirgesini Ankara’da açıkladı. 7 Haziran seçim bildirgesinde ekonomik vaatleri ön plana çıkaran CHP’nin 1 Kasım için hazırladığı bildirgede Kürt sorunu kaynaklı çatışmalara yönelik çözüm önerilerini öne çıkarması dikkat çekti. Ancak bu öncelik Kılıçdaroğlu’nun konuşmasına yansımadı. Gençlerin talepleri ve ekonomik vaatlere konuşmasında öncelik veren Kılıçdaroğlu, “Zor zamanların partisi” dediği CHP’nin Türkiye’nin sorunlarını çözebilecek tek parti olduğunu savundu.

ATO Congressium Salonu’nda gerçekleşen toplantı, 7 Haziran seçim bildirgesinin açıklandığı toplantıya göre daha sönüktü. Kılıçdaroğlu salona gelmeden önce çalınan partinin seçim şarkıları, parti liderinin salona gelmesiyle “şehitler” gerekçe gösterilerek kesildi.

‘GENÇ CHP’

Kılıçdaroğlu konuşurken sahnenin iki yanında hazırlanan platformlara CHP’li gençler oturdu. Gençler Kılıçdaroğlu’yu sloganlarla karşılarken, bu mizansene uygun şekilde Kılıçdaroğlu da konuşmasına gençlere hitap ederek başladı. Kılıçdaroğlu seçim bildirgesini “Diktatöre diz çöktüren gençlere” adadıklarını söyledi.

KAN VE GÖZYAŞIYLA ŞANTAJ

7 Haziran seçimlerinin iki sonucu olduğunu ifade eden Kılıçdaroğlu, halkın başkanlık sistemi ve tek parti yönetimi istemediğini söyledi. CHP’nin bu sonucu doğru okuyan ve sandıktan çıkan bu iradeye göre hareket eden tek parti olduğunu savunan Kılıçdaroğlu, AKP’nin ise dilinden düşürmediği “milli irade”yi bir sonraki seçimi düşünerek yok saydığını vurguladı.
Kılıçdaroğlu, Davutoğlu’nun iradesini -Erdoğan’ı kastederek- başka bir iradeye verdiğini, koalisyonun da bu nedenle kurulamadığını anlattı.

ÇÖZÜM SÜRECİ İÇİN 3 KURUM

7 Haziran öncesi seçim bildirgesinde ekonomik vaatlere öncelik verilirken, bu kez Kürt sorununa yönelik çözüm önerileri bildirgenin girişinde yer aldı.

CHP’nin sorunu “güvenlik sorunu” değil, siyasal bir sorun olarak ele aldığı belirtilen bildirgede, AKP’nin çözüm sürecini siyasi hesaplara kurban ederek Kürt sorununu derinleştirdiği ifade edildi. CHP çözüm sürecinin yönetimi konusunda 3 yeni kurum oluşturulmasını önerdi. Bu üç yeni kurumdan ilki Meclisteki siyasi partilerin temsilcilerinden oluşacak toplumsal mutabakat komisyonu. İkinci sendika, meslek örgütü ve sivil toplum örgütlerinin temsilcilerinden oluşacak ortak akıl heyeti. Üçüncü kurum ise gerçekleri araştırma komisyonu.

Ancak Kılıçdaroğlu’nun konuşmasında Kürt sorunu en son ele alınan konu oldu ve konuşmanın tamamında küçük bir yer tuttu. AKP ve HDP arasına sıkışan bir çözüm sürecinin artık sürdürülemez olduğunu konuşmasında vurgulayan Kılıçdaroğlu, sorunu çözebilecek partinin CHP olduğunu söyledi.

ERDOĞAN’IN YETKİLERİ AZALTILACAK, PARLAMENTONUN YETKİSİ ARTACAK

CHP’nin seçim bildirgesinde cumhurbaşkanının yasama, yürütme ve yargı üzerindeki etkisini sınırlandırmak bir kez daha yer aldı. Diğer yandan yürütme, yani hükümet karşısında Meclisin denetleme başta olmak yetkilerinin genişletilmesi vadediliyor. TBMM İç Tüzüğü ve Siyasi Partiler Yasası’nda yapılacak düzenlemelerle, Meclisin tek parti meclisine, iktidarın tek adam iktidarına dönüşmesine engel olunacağı belirtilen bildirgede, Cumhurbaşkanının “rejim değişmiştir” açıklamaları da “Anayasa askıya alınmıştır” denilerek eleştirildi.

‘ZOR ZAMANLARIN PARTİSİ’ VURGUSU

Seçim bildirgesinde CHP’nin ‘Zor zamanların partisi’ olduğu, ülkede yaşanan gerilim ve kutuplaşmayı çözebilecek odağın CHP olduğu vurgusu sıkça yineleniyor.

Seçim bildirgesinde Türkiye’nin sorunları 5 başlık altında ele alınıyor: Kürt Sorunu, Darbe Anayasası ve Otoriterleşme, Mezhepçi Dış Politika, Ekonomide Yaşanan Gelişmeler, Eğitim Sisteminin Sorunları.

YENİ ANAYASA

CHP’nin 7 Haziran seçim bildirgesinde yer alan yeni anayasa, bu bildirgede de yer aldı. Ancak yeni anayasaya ilişkin taleplere bildirgede daha ön sıralarda yer verilmesi dikkat çekti. Bildirgede, “Darbe anayasası değiştirilecek. Özgürlükçü, çoğulcu, güçler ayrılığı ilkesi ve hukukun üstünlüğünü öne alan yeni bir anayasa hazırlanacak” denildi. CHP iktidarında Siyasi Partiler Yasası, seçim yasaları ve darbe yasalarının tümünün değişeceği belirtilen bildirgede, siyasi ahlak yasası çıkarılması, yargının bağımsızlığını sağlayacak bir yargı reformu, ifade ve basın özgürlüğünün önündeki tüm engellerin kaldırılacağı vaatleri yer aldı.

CHP’NİN İLK 100 GÜN İÇİN VAATLERİ

* Emeklilere bayramlarda birer maaş ikramiye
* Aile sigortası getirilecek. Her hanenin geliri en az 720 TL olacak.
* Kamuda taşeron işçiliğe son verilecek. Taşeron işçiler kadroya alınacak.
* Kredi kartı ve kredi borçları faizlerinin yüzde 80’i silinecek
* Siyasi ahlak yasası çıkacak
* TBMM’de kesin hesap komisyonu kurulacak.
* Passolig kaldırılacak
* Üniversite kredi geri ödemeleri iş buluncaya kadar ertelenecek.

CHP’NİN İLK BİR YIL VAATLERİ

* Çiftçiye mazot 1 lira 80 kuruş olacak
* Asgari ücret net 1500 TL olacak, vergiden muaf tutulacak.
* Yüzde 10 seçim barajı kalkacak
* Esnafın emekli aylığından kesilen sosyal güvenlik destek primi kaldırılacak. (Ankara/EVRENSEL)

 

ÖNCEKİ HABER

Facebook paylaşımı yüzünden PKK'li ilan edilerek öldüresiye dövüldü

SONRAKİ HABER

Rusya Parlamentosu, Suriye'ye asker gönderme talebini onayladı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...