17 Eylül 2015 12:21

Petrol-İş Sendikası, Kubilay Boya fabrikasındaki direnişi, sorunu hukuki yollardan çözmeye çalışacağını söyleyerek bitirdi.
Bir işçinin sendikalaşma nedeniyle işten atılması üzerine önceki gün yapılan basın açıklamasının ardından, fabrika işçileri genel müdür tarafından fabrikaya alınmamıştı. Bu duruma karşılık örgütlü oldukları sendika Petrol-İş işçilerle beraber fabrika önünde direniş başlatmıştı. Patron, noter ve jandarma çağırarak işçilerin çalışmadığını belgelemek istemiş, iş kanununa dayanarak da işçileri çıkarmak istemişti.

Konuyla ilgili açıklama yapan Petrol-İş Aliağa Şube Yöneticisi Mevlüt Çınar, “İşten çıkarılan arkadaşımızın zorunlu izin dönüşü çıkarıldığını öğrenince çalışan arkadaşlarımızla beraber bu durumu protesto ederek basın açıklaması yaptık. Fabrikadaki arkadaşlarımız atılan arkadaşımızı yalnız bırakmadı, tamamı destek verdi. Ancak patron kapıları kapatıp çalışmalarını engelledi. Biz de işyerine alınana kadar orada bekledik. Şimdi arkadaşlarımız işbaşı yaptı. 1 arkadaşımız işten çıkarıldı. İzindeki 2 arkadaşımızın da çıkarılacağı söyleniyor. İşe geri dönüş ve kötü niyet davaları açtık” dedi. İşçinin ‘İşverenin güvenini sarsmak’ bahanesiyle işten atıldığını aktaran Çınar, “Biliyoruz ki sendikal faaliyetten işten atıldı. Zorunlu izne çıkarılmadan bir gün önce fabrikayı yangından kurtaran arkadaşlarımızdan birisi bu arkadaşımız. Nasıl bir güven sarsmak bu?” diye sordu. İşten çıkartmaların yaşanmasının kendilerini yıldırmayacağını da sözlerine ekleyen Çınar, “Kubilay boya fabrikası için çoğunluk aldık ve yetki için başvurumuzu bakanlığa ilettik. Oradan gelen sonuca göre hareket edeceğiz” dedi.  

‘SENDİKALI OLMAK ANAYASAL HAKKIMIZ’

İşçiler fabrikadaki çalışma koşulların düzelmesi ve hakları için bir araya geldiklerini ve sendikal örgütlenmeye gittiklerini söylerken, fabrikada pek çok sorun olduğunu belirtti. Kimyasal bir üretim olmasına rağmen koruyucu malzemeden yoksun, ayakkabı, elbise ve çalışma şartları açısından işçi sağlığı kurallarına tam uyulmayan koşullar olduğunu anlatan işçiler, fabrikada yemekten zehirlenme olmasına rağmen yemek firmasının patronun arkadaşı diye değiştirilmediğini dile getirdi. Özel bir fabrika servisinin bile olmadığını ifade eden işçiler, “Servis yok. Akşama kadar tinerin, kimyasalın içinde çalışan arkadaşlarımız, iş bitince Aliağa’ya, Bergama’ya servis çekiyor. Hiçbir sosyal hak yok. Bu sorunları çözmek için ne yapabiliriz, diye konuşurken sendikalaşmayla daha kolay olacağını düşündük. Sendikalı olduk ama ama engelleniyoruz” şeklinde konuştu ve sendikalı olmanın anayasal hakları olduğunu belirttiler. (İzmir/EVRENSEL)

Evrensel'i Takip Et