14 Eylül 2015 14:18

Hakan GÜNGÖR
İstanbul

Türkiye İstatistik Kurumunun (TÜİK) verdiği okul kütüphanesi sayısı ile Milli Eğitim Bakanlığının (MEB) 2015-2019 stratejik plan metninde verilen okul kütüphanesi sayısı arasında yaklaşık 10 binlik bir fark olduğu belirlendi. 

TÜİK istatistiklerinde Türkiye’de 27 bin 948 okul kütüphanesi olduğu belirtilirken, MEB’in 2015-2019 stratejik plan metninde 17 bin 914 rakamı verildi. 

MEB’in istatistiklerinde kütüphanesi olan okul oranı yüzde 39.2 olarak gösterildi. Ancak aynı istatistiklerde gösterilen okul sayısının 56 bin 850 olduğu göz önüne alındığında, okullardaki kütüphane oranının yüzde 31 olduğu ortaya çıktı. 

Konu ile ilgili sorularımızı yanıtlayan Okul Kütüphanecileri Derneği Başkanı Aydın İleri, istatistiklerin inandırıcı olmadığını belirterek “Bu rakamlar sağlıklı sonuçlar değil. Okullarda kütüphane olup olmadığının tespiti müfettişler aracılığı ile yapılmıyor. Doğrudan okul müdürüne soruyor. Okul müdürleri de birkaç raflı odaları kütüphane olarak gösterebiliyor. İstatistikler bu yüzden çelişiyor. Çünkü sağlıklı bir değerlendirme yapılmıyor” diye konuştu. 

İleri yaptığı açıklamada, kütüphane sayısının yetersizliğinin anayasal bir ihlal ve eğitimde eşitsizlik olduğunu vurgulayarak şu ifadelere yer verdi: “Çocuk hakları beyannamelerinde, sözleşmelerinde geçen; ‘Çocuğun bilimsel ve edebi bilgiye ücretsiz erişim hakkı’ engellenmektedir. Okullarında kütüphane ve kitap ile eğitim yaşamını sürdüren çocuklar ile hiç kütüphane kullanmayan kitap, kütüphane ve okuma kültüründen mahrum olan çocukların kişisel gelişim ve okul başarı seviyesi aynı olmayacaktır. Milli Eğitim Bakanlığı bu eşitsizliği ortadan kaldırmakla yükümlüdür.”

Evrensel'i Takip Et