12 Eylül 2015 10:49

‘Abluka’ya gençlerden ve eleştirmenlerden ödül

Paylaş

Emin Alper’in, dünya galasını 72. Venedik Film Festivali’nin Yarışma bölümünde yapan ve bu akşam Altın Aslan için yarışacak, yeni filmi Abluka Venedik Film Festivali’nin yan bölümlerinde yer alan 18-26 yaş arası farklı ülkelerden gençlerin bir araya gelip verdiği Arca CinemaGiovani ödülünü kazandı.

Gerekçeli kararda “Seçme özgürlüğü ve baskı üzerine orjinal ve zeki bir sosyal eleştiri yaratan klostrofobik görselliği için; cesur sineması, tekrar, mesaj ve şiddet arasında yakaladığı denge için; film bittikten sonra seyirciyi içerdiği güçlü anlamlar üzerine ateşli tartışmalara davet ettiği için” Arca SinemaGiovani ödülünün Abluka’ya verildiği açıklandı.

Ayrıca Emin Alper bağımsız sinema eleştirmenleri tarafından her sene Venedik’te verilen Premio Bisato D’oro ödülüne de layık görüldü.

VENEDİK’TEN SONRA TORONTO’DA

Abluka, Venedik’ten hemen sonra Kuzey Amerika’nın en önemli festivali olarak kabul edilen 40. Toronto Film Festivali’nde gösterilecek. 10 Eylül’de başlayan ve 20 Eylül’e kadar devam edecek olan festivalde, dünyanın dört bir yanından yılın öne çıkan filmlerine yer verilen “Contemporary World Cinema” (Çağdaş Dünya Sineması) bölümünde yer alan film, ayrıca festivalin Contemporary World Speakers programına da davet edildi.

Tepenin Ardı’yla tanıdığımız Emin Alper’in ikinci filmi olan Abluka, yoğun bir politik şiddet ortamında ayakta kalmaya çalışan iki kardeşin hikayesini konu alıyor. Filmin başrollerinde Mehmet Özgür ve Berkay Ateş yer alırken, onlara yardımcı rollerde Tülin Özen, Müfit Kayacan ve Ozan Akbaba eşlik ediyor.

FİLMİN KONUSU

20 yıl hapis yattıktan sonra, Kadir şartlı tahliye olur.  İstanbul büyük bir siyasal karmaşa içindedir, polis ise failleri yakalamak için önlemlerini her geçen gün arttırmaktadır. Emniyette yüksek bir mevkide olan Hamza, şartlı tahliye karşılığında Kadir’e bir iş bulmasında yardımcı olur. Kadir bir çöp toplayıcısı gibi çalışarak gecekondu mahallelerinde muhbirlik yapmaya başlar. Çöplerde bomba yapım malzemeleri olup olmadığını araştırmakta, buna göre istihbarat bilgisi üretmektedir. Kadir, kardeşi Ahmet'i çalıştığı mahallelerden birinde bulur. Ahmet ise belediyede sokak köpeklerinin itlafından sorumlu birimde çalışmaktadır. Ahmet, Kadir'in yakın bir abi-kardeş ilişkisi kurmak için çabalarını karşılıksız bırakır. Ahmet'in mesafeli tutumu, Kadir'i çeşitli komplo teorileri üretmeye yöneltir.

EMİN ALPER

1974 yılında Konya’da doğan Emin Alper Boğaziçi Üniversitesi’nde iktisat ve tarih eğitiminin ardından, aynı üniversitenin Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi Enstitüsü’nde Modern Türkiye Tarihi üzerine doktora derecesini aldı. Rıfat (2006) ve Mektup (2005) adlı kısa filmlerinin ardından çektiği ilk uzun metrajlı filmi Tepenin Ardı, dünya galasını 2012 yılında yaptığı Berlin Film Festivali’nde yaptı ve Caligari Ödülü ile En İyi İlk Film dalında Özel Mansiyon kazandı. Gösterildiği film festivallerinden 30’un üzerinde ödülle dönen Tepenin Ardı Asya Pasifik Film ödüllerinde En İyi Film seçildi. Senarist ve yönetmenliğin yanı sıra, halen İstanbul Teknik Üniversitesi İnsan ve Toplum Bilimleri Bölümü’nde dersler veren Emin Alper’in 2015 yapımı ikinci filmi Abluka, dünya galası için 72. Venedik Film Festivali’nin Yarışma bölümüne seçildi. (KÜLTÜR SERVİSİ)

ÖNCEKİ HABER

Linççiler serbest bırakıldı, İbrahim Çay hakkında soruşturma başlatıldı

SONRAKİ HABER

Sosyal medyada linç edilen sanatçılardan tepki

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa