11 Eylül 2015 16:15

Cizre yolundaki avukatlar İdil'e ulaştı

Paylaş

Cumhur DAŞ
Mardin

Cizre'ye destek vermek ve dayanışma göstermek için Cizre'ye gitmek isteyen avukatlar, yüzlerce yurttaşla beraber Cizre'ye ilerliyor.

Aralarında Diyarbakır, Urfa, Mardin ve Van'ın da yer aldığı bölge illerinden 10 baro başkanı ve baro üyeleri ile İstanbul ve Adana'nın içinde yer aldığı illerde Demokrasi İçin Avukat Grubu, ile Özgür Hukukçular Derneği, Mezopotamya Hukukçular Derneği üyesi 300'e yakın avukat Cizre'ye ile dayanışma ve yaşananlara gözlemek için yola çıktı. Mardin'in Midyat ilçesinin çıkışında polis ve jandarma barikatıyla durduruldu. 

HDP'li vekiller Edibe Şahin, Nursel Aydoğan, Hüda Kaya, M. Emin Adıyaman avukat heyetinin içinde yer aldı. HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş İdil dönüşü durdurulan avukat heyetini ziyaret etti. Diyarbakır Baro Başkanı Tahir Elçi'den bilgi aldı. 

Geçişlerine izin verilmeyen avukatlar kurulan barikat onunde cüppeleriyle oturma eylemi başlattı. Barikatin kaldirilmasini talep eden avukatlar valilikten olumsuz cevap alinması durumunda eyleme devam edeceklerini açıkladı.

Barikatın önünde konuşan Diyarbakır Baro Başkanı Tahir Elçi, “Baro Başkanları ve 300 avukat olarak Cizre'deki hukuksuzluğu inceleyip belgelemek istiyoruz. Cizre’de insanların hayatı tehlikededir. Bu barikatı kuran görevlilere kanunsuz bir emir verilmiştir. Anayasa ve Türk Ceza Kanunu açıkça ihlal ediliyor. Hiç bir güç Cizre halkıyla buluşmamızı engelleyemez” dedi. 

Bir süre oturma eylemine devam eden avukatlar barikat kaldırılmayınca, dağ ve tarla yollarından İdil'e doğru yürüdü.

Yol üzerindeki Süryani köylüler Cizre'ye ulaşmaya çalışan kitle için yola su bidonları koydu.

Midyat-İdil arası yaklaşık 30 km yol alan kitlenin önü tekrar asker ve polis tarafından kesildi. Bir süre bekleyen kitle bu barikatı da yürüyerek aştı. Kitle kamyon, taksi, otobüs gibi araçlarla yoluna devam etti.

Yolda çok sayıda barikatın olması sebebiyle İdil'e 15 km mesafedeki Karalar beldesinde toplanan kitle, yol açılmazsa geceyi burada geçirme kararı aldı. Son barikatın açılmasıyla araçlarla İdil'e geçildi. İdil halkı, yolcuları evlerinde misafir ediyor.

Yarın sabah 8'de Cizre'ye gitmek için yola devam edilecek.

ÖNCEKİ HABER

Ferhat Encü: Devlet Cizre halkına kurşun ve bombadan başka bir şey vermedi

SONRAKİ HABER

Ankara Düşünceye Özgürlük Girişimi: Ne yaparsa yapsınlar kaybedecekler

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...