Sığınmacılar AB’de kotayla dağıtılacak!

Yücel ÖZDEMİR
Köln
Avrupa Birliği (AB) ülkeleri arasında son haftalarda tartışma konusu olan sığınmacıların paylaştırılması konusunda AB Komisyonu bir öneri taslağı hazırladı. Sadece 160 bin sığınmacının AB üyesi ülkelere paylaştırılması konusunda yapılan öneriye pek çok ülke olumlu bakarken, Doğu Avrupa ülkeleri itiraz ediyor. Konunun 14 Eylül’de toplanacak AB Olağanüstü Zirvesinde de ele alınması bekleniyor.
AB Komisyonu Başkanı Jean Claude Juncker tarafından hazırlanan ve çarşamba günü resmi olarak kamuoyuna açıklanması planlanan öneriye göre Yunanistan, İtalya ve Macaristan’da bulunan 160 bin sığınmacının ülkelerin nüfusuna göre kota usulüyle paylaştırılması öngörülüyor. AB, yaz öncesinde de 40 bin sığınmacıyı benzer bir kota yöntemiyle ülkelere dağıtmıştı.
Plana göre Almanya’nın ek olarak 31 bin 443 sığınmacı alması öngörülüyor. Öte yandan daha önce yıl sonuna kadar 800 bin kadar sığınmacı alabileceğini açıklayan Almanya’dan bu konuda farklı sesler gelmeye başladı. Başbakan Yardımcısı ve SPD Genel Başkanı Sigmar Gabriel, her yıl bir milyona yakın sığınmacıyı alıp topluma entegre etmenin zor olduğunu, bu nedenle en gerçekçi rakamın 500 bin olduğunu söyledi. Kota esasına göre sığınmacıların dağıtılmasına destek veren Fransa ise 24 bin kişiyi alacak. Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande yaptığı açıklamada, gelişmelerin sığınmacı akımının devam edeceğini gösterdiğini belirterek, daha önce gündeme getirdiği Güney Avrupa ülkelerinde sığınmacı kayıt merkezlerinin kurulması önerisini tekrarladı. Hollande, özellikle İtalya ve Yunanistan’da kayıt merkezlerinin kurulması ve buna göre ülkelere dağıtım yapılmasını önermişti.
Nüfusuna göre 2014 yılında çok sayıda sığınmacı alan İsveç de kendi payına düşen oranda sığınmacı almaya devam edeceğini belirtti.
İNGİLTERE 20 BİN SURİYELİ ALACAK
AB ülkesi olduğu halde sınır kontrollerini kaldıran Schengen Anlaşması kapsamında olmayan İngiltere de, 20 bin Suriyeli sığınmacı alacağını açıkladı. Daha önce AB’nin kota esasına göre sığınmacı dağıtım planı içerisinde yer almayacaklarını açık olarak ifade eden Başbakan David Cameron, önümüzdeki beş yıl içinde 20 bin Suriyeli alacaklarını açıklamakla yetindi. Alınacakların başında kadınlar ve öksüz çocuklar bulunuyor.
Böylece, bir kez daha AB’nin almış olduğu bir kararın dışında kalacağı anlamına geliyor. İngiltere gelecek Suriyelilere ilk etapta 5 yıllık vize verecek. Cameron, Aylan Kurdi’nin fotoğrafının yayınlanmasından sonra sığınmacı alacaklarını açıklamıştı.
DOĞU AVRUPA YANAŞMIYOR
Başta Polonya, Çek Cumhuriyeti ve Slovakya gibi ülkeler ise kota esasına göre sığınmacı almaya pek yanaşmıyorlar. Bu nedenle Almanya Başbakanı Merkel ve AB Komisyonu Başkanı Juncker, Doğu Avrupa ülkelerini sığınmacı almaları için ikna etmeye çalışacak. Ancak, sığınmacı sayısının az olduğu, sığınma haklarının sınırlı olduğu bu ülkelere Suriye’den gelen sığınmacıların gitmeye pek yanaşmadığı belirtiliyor. Macaristan ve Avusturya’da dahi kalmayarak Almanya’ya gelen sığınmacıların, tanımadıkları Doğu Avrupa ülkelerine gönderilmelerinin yeni sorunlara yol açabileceği ifade ediliyor. Bu ülkelerde sığınmacılara yapılan sosyal yardımlar Almanya’ya göre çok daha düşük. Öte yandan Almanya’nın kuzey komşusu Danimarka da Almanya’nın sığınmacılara kapılarını açmasını eleştiriyor. Bu nedenle pek çok sığınmacının Almanya’dan Danimarka’ya geçtiğini ifade eden Başbakan Lars Rasmussen, AB’nin parçası oldukları için sorumluluklarını bildiklerini, ancak yeniden pazarlık yapmaktan yana olduğunu söyledi. Basında yer alan haberlere göre pazar gününden bu yana Danimarka’ya 400 sığınmacı gitti. Sığınmacıların gelişini engellemenin çabası içinde olan hükümet, 1 Eylül’de yürürlüğe giren yeni Sığınma Yasası’yla pek çok alanda kısıtlamaya gitmişti. Bunların başında sığınmacılara verilen yardımın yarıya düşürülmesi geliyor. Aşırı sağcı, ırkçı partiler de sığınmacı alınmaması yönünde çağrılar yapıyorlar.
AB Komisyonu, öncesi de dahil edildiğinde toplam 200 bin sığınmacının üye ülkeler arasında paylaşılmasını öngörüyor. Ancak, gelen ve gelecek sığınmacıların sayısı bunun çok üzerinde. Yunan kaynakları tarafından verilen rakamlara göre 230 bin sığınmacı ülkeye giriş yapmış. Yıl sonuna kadar gelecekler de hesaplandığında rakam çok daha fazla olacak. Bu da AB’nin yaptığı dağıtım planının sorunu çözmediğini, sadece ertelediğini gösteriyor. Bu nedenle, soruna daha köklü çözümlerin bulunması kaçınılmaz görünüyor.
VENEZUELA 20 BİN SIĞINMACI ALMAK İSTİYOR
Suriye’den binlerce kilometre uzaklıktaki Venezuela da yaşanan trajedinin bir an önce son bulması için sorumluluk almaya hazır olduğunu açıkladı. Devlet Başkanı Nicolas Maduro yaptığı açıklamada 20 bin sığınmacıyı almaya hazır olduklarını söyledi. Konuyla ilgili olarak Dışişleri Bakanı Delcy Rodriguez’i görevlendiren Maduro, “20 bin Suriyeliyi anavatanımız Venezuela’ya davet ediyorum” dedi. Brezilya Devlet Başkanı Dilma Rousseff de Suriyelilere kapılarının açık olduğunu açıkladı.
Evrensel'i Takip Et