07 Eylül 2015 00:57

Renault Ve Türk Traktör işçileri ORS’yi ziyaret etti: Sınıf dayanışması direnişi güçlendiriyor

Paylaş

Birkan BULUT
Deniz ORTAKÇI
Ankara

Renault ve Türk Traktör fabrikalarından gelen işçi temsilcileri, 12 gündür direnen ORS işçilerini ziyaret etti. Kendi fabrikalarındaki direnişi, deneyimlerini, hatalarını ve öğrendiklerini anlatan işçiler, her ne olursa olsun grevin birlik ve beraberlik içerisinde bitirilmesi gerektiğini vurguladı. 

Ankara Polatlı’da ORS işçilerinin 12 gündür devam eden direnişi, diğer fabrikalardan işçilerin dayanışmasıyla güçleniyor. Metal direnişinin önde gelen fabrikalarından Bursa’dan Renault işçileri ile Ankara’dan Türk Traktör işçileri ORS’ye gelerek grevin gücünü güç kattı. Renault işçileri “Diren ORS, Oyak Renault seninle” yazılı pankart açtılar. ORS işçileri de Bursa’dan gelen kardeşlerini “Renault hoşgeldin” sloganlarıyla karşıladı. 

‘BÖLMEK İÇİN MİLLİ  DUYGULARINIZI KULLANACAKLAR’

ORS işçilerine hitap eden Renault sözcüsü, “Renault işçileri olarak biz de aynı süreçlerden geçtik. 14 gün boyunca birliğimizi korumaya çalıştık. Buradaki tek kazanım birliktir, bunu unutmayın. Aranıza girip bu birliği bozmaya çalışanlara müsaade etmeyin, biz bunu gördük. Bildiğiniz gibi 3 aydır içerideyiz, çalışıyoruz. Umarım siz de kazanımla bu direnişten çıkarsınız. Kazanımdan kastettiğim, tabi ki herkesin birlikte işe girmesidir. Bu bizim de masada olmazsa olmazlarımızdandı. Umarım siz de hak ettiğinizi kazanırsınız. Çünkü Türkiye’de işçi gerçekten çok şeyi hak ediyor. Bu yıllarca görmezden gelindi. Biz her ne kadar sendikamızdan şikayet etsek de ya da fabrikalar şikayet ederek MESS’ten dolayı istediklerimizi veremediğini söylese de, sonuçta biz işverene çalışıyoruz. Zaten sizin fabrikanız MESS’e bağlı değil. Fabrikayı 14 gün durdurduk ama her an çalışmaya hazırdık. Çünkü biz kimsenin zarar etmesini istemeyiz. İstediğimiz tek bir şey vardı; o da emeğimizin karşılığını almaktı. Siz de bunun için buradasınız” dedi.

 İşçilerin “Sizin direnişinize karşı neler yaptılar? Nasıl bölmeye çalıştılar” sorusuna da yanıt veren Renault işçisi, “İçinizde yönetime ya da sendikaya yakın olanlar olacaktır. Vaatlerde bulunacaklar, dini, milli duyguları kullanacaklar. Siz işçi olduğunuzu unutmayın, o yeterli. Hepiniz aynı emeği veriyorsunuz ve bunun karşılığını istiyorsunuz” dedi.  
Ankara’da metal direnişinin simgesi olan Türk Traktör fabrikasından gelen bir işçi sözcüsü de konuşma yaptı. 

‘PATRON EZECEĞİNİ GÖRÜRSE, TEPENİZE BİNER’

Direnişin en önemli noktasının sonuç ne olursa olsun birliği bozmamak olduğunu belirterek şöyle konuştu: “Patron sizi ezebileceğini görürse hemen tepenize çökecektir. Bu sadece ORS için geçerli değil, tüm dünyada böyle. Biliyorum 10 gün direnmek zor. Biz de günlerce yağmura, çamura rağmen o kapıya dikildik. Ancak içimizden 200 kişi girmeye başladı. Sendikacılar adam topladı. Biz de buna karşı arkadaşlarımızı tek tek aradık, ‘Sen orada işbaşı yaparsan öbür gün bu patron bize her dediğini yaptırır’ dedik. Bunlar hep yaşadığımız deneyimler. Bir vardiyanın dışarıda kaldığı, diğerinin iş başı yaptığı fabrikalara bakınca görüyoruz. İşçinin anasından emdiği sütü burnundan getiriyorlar. Mesele şu kapıdan girdiğimizde ‘Ben 10 gün onurumla, şerefimle direndim. Senin dediğine kalmadım, şimdi de çalışıyorum’ demekte. Yoksa yenildik, 11 gün şurada bekledik de ne oldu’ derseniz hiçbir şeyin garantisi yok. Protokol imzalanan yerlerde bile işten atmalar oldu. Bizim garantimiz birliğimiz ve beraberliğimizdir. Grev boyunca biz de en çok sorulan soru ‘İşten atılır mıyız?’ ya da ‘Kıdem tazminatını alabilir miyim’ gibi sorulardı. Bir grup işçi geldi ‘İşten atılabiliriz, işe başlayalım’ dedi. Bir sene sonra sizi atıp yerine adam almayacağının garantisi var mı? Bakın Renault’dakiler dimdik geldiler. Sırrı ne? Bu adamlar evliya mı? Hayır. Hepsi kenetlenmiş, birbirine güvenmiş, bir kişi bile vermemiş. Ne olursa olsun arkadaşlar, istediklerinizi alın ya da almayın bur birliğinizi bozmayın, sizi bölmelerine izin vermeyin”

AİLELER FABRİKA ÖNÜNE GELECEK

ORS işçilerinin direnişine başta işçiler olmak üzere birçok yerden destek gelmeye devam ediyor. Polatlı’dan esnafların su ve yemeklerle destek verdiği direniş için bugün önemli gün. Grevin 13. gününde ORS işçilerinin aileleri de fabrika önüne gelerek direnişe destek verecekler ve eşlerinin, çocuklarının, babalarının yanlarında olduklarını gösterecekler.


Bizim hatalarımızdan ders çıkarın
Bir Türk Traktör işçisi
Ankara

Değerli ORS işçisi sınıf kardeşlerim. Yıllarca omuz omuza çalıştığınız arkadaşlarınızın işten atılmasıyla başlayan onur mücadelenizde üretimi durdurarak patronun işverenin işten atmaya çalıştığı arkadaşlarınıza sahip çıktınız. Bu büyük mücadelenizi Türk Traktör Fabrikası işçileri olarak ilk günden beri Evrensel gazetesi aracılığıyla yakından takip ediyoruz. Bizler de 12 gün süren grevimizde birbirimize sizin gibi kenetlenmiştik. Daha sonra aramızda bölünmeler oldu. Bunu fırsat bilen patron arkadaşlarımızı işten attı. Birliğinizi bozmayın. Aranıza girip yalan haberlerle aklınızı karıştırmaya çalışanlara itibar etmeyin. Direnişiniz bütün metal işçileri tarafından takip ediliyor. Bizlerin hatalarından ders çıkarıp büyük kazanımlarla işbaşı yapmanızın hepimize örnek olacağını unutmayın. Yaşasın onurlu mücadelemiz.

ÖNCEKİ HABER

Renault’da eylemler ses getirdi

SONRAKİ HABER

Bir tahliye engeli: ‘Toplum güvenliği’

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...