06 Eylül 2015 00:30

Yara bandı hangi yaraları sarar?

Paylaş

Sarya TUNÇ

Dünya büyük, insanlar garip, teknoloji de gelişkin olunca, gün geçmiyor ki bir garip bilgi daha elimize ulaşmasın.
Savaş, barış, 1 Eylül, ırkçılık derken dünyanın apayrı bir köşesinden bambaşka bir ırkçılık tartışmasını sayfamıza taşıyoruz.
Hikayemiz İsveç’te başlıyor.
İki yaşındayken İsveç’te evlat edinilen Kolombiya doğumlu Paula Dahlberg, hâlâ İsveç’te yaşayan bir blogger. Blogunun adı “günlük ırkçılık” ve anlaşıldığı üzere kendince -ki muhtemelen bir siyahi olarak süt beyazlar ülkesinde yaşadığı- ayrımcılıkları not ediyor.
Paula bir gün bir radyo programında ülkedeki bej/ krem renkli yara bantlarının üzerinde renk olarak yer alan “ten rengi” ifadesinden duyduğu rahatsızlığı dile getiriyor... Ve İsveç bir yana dursun,  Danimarka’nın da işin içine girmesiyle iki ülke arasındaki cadı kazanı kaynıyor...
İsveç Eczacılar Birliği kendisinin piyasaya dağıttığı yara bantlarıyla ilgili Paula’yı haklı buluyor, ve yeni bir düzenlenme için harekete geçiyor.
Peki Danimarka bunun neresinde?
İsveç ile yıllardır çeşitli sebeblerle arası bozuk olan komşu Danimarka’ya işler “Yara bantları ırkçılıkla suçlanıyor” diye taşınıyor. Kendilerince ellerine bir fırsat geçtiğini düşünen Danimarka’da Sol-Liberal Parti’den Dışişleri Bakanlığı’nı yürüten (evet baya siyasi bir cevap)  Kristian Jensen de bu haberi görüp Facebook sayfasından paylaşıyor ve “Bir kez daha İsveç’te yaşamadığım için mutlu oldum” diye ekliyor.
Tabii İsveç bu, durur mu, yapıştırmak istemiş cevabı. İsveç Devlet Haber Ajansı TT, “Bize gülüyorlar” diye İsveç’in kadın Dışişleri Bakanı Margot Wallström’den bir yorum istiyor. Wallström, “Meslektaşımın sözlerini tecrübesizliğine veriyor ve çizgiyi aşmasını affediyorum, zamanla böyle açıklamalar yapmamayı öğrenecektir” diyor.
Ve bir yarabandından olay nerelere geliyor...
Aslında bu meseleyi yazmak isteme nedenim tam olarak sosyal medya tartışmalarından kaynaklı. Vay efedim, ‘bir yarabandıymış, ne olacakmış’, ‘yok artık şeffaf mı çıkarsınlarmış yara bandını’, ‘ırkçılık bu değilmiş’ vs vs.. İsveç’in -ki o İsveç’tir ki bir çok alanda adalet timsali sayılır, sosyal haklar, insan haklarına verilen önem nedeniyse- süt beyaz insanlarının içinde siyahi bir kadın olarak ömrünü geçiren Paula ırkçılık diyorsa evet ırkçılıktır! Evet buna Paula karar verecek! Evet işimiz bir tek bir yara bandı üzerindeki “ten rengi” yazısının kaldırılmasına kaldı.

**Paula’nın blogu, ilgilenenler için; http://vardagsrasismen.nu/
**O radyo programının kaydı, anlayanlar anlamayanlara aktarsın ;) http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=1650&artikel=6228751

ÖNCEKİ HABER

Hekim heyeti: Cizre'de yaralılar tedavi edilemiyor

SONRAKİ HABER

Rüyalarınızı işgal eden yönetmen: Wes Craven

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...