04 Eylül 2015 06:38

Gündem Çocuk Derneği: Çocuk katliamlarına son verilmeli

Gündem Çocuk Derneği üyesi Ezgi Koman, sokakta oyun oynayan çocukların hedef gözetilerek katledildiğini söyleyerek devletin bir an evvel şiddete son vermesini ve çocukların yaşama hakkını koruyacak barış ortamının sağlanmasını istedi.

Paylaş

13 yıllık iktidarı boyunca 500'den fazla çocuğun katledilmesiyle tüm zamanların en büyük rekorunu kıran AKP hükümetinin polis ve askerleri yeni savaş konseptinde de küçük bedenlerden can almaya devam ediyor. 7 Haziran'dan bu yana çocuklar polis kurşunlarının hedefi olurken, Gündem Çocuk Derneği Üyesi Ezgi Koman, savaşın çocuklar üzerindeki etkisini anlattı. 

'ÇOCUKLAR ÖLDÜRÜLÜYOR' 

7 Haziran seçimlerinde sonra yükselen devlet şiddetinin kaygı verici olduğunu söyleyen Koman, savaşta en çok çocukların öldürüldüğünü, yaralandığını ve yakınlarını kaybettiğini belirtti. Koman, 30 yılı aşkın süredir yürütülen savaşın yeniden derinleşerek yaygınlaştığını dile getirerek, sonuçlarının içler acısı olduğunu vurguladı.

Kürdistan'da çocukların keskin nişancılar tarafından hedef alınarak katledildiğini kaydeden Koman, çocukların ya hedef gözetilerek öldürüldüğünü, ya da sokakta oyun oynarken polisin rastgele açtığı ateş sonucu ile yaşamını yitirdiğine dikkat çekti. Yaşanan savaşı vahim bir durum olarak değerlendiren Koman, bir an evvel çocukların yaşama hakkını koruyacak, ihlal etmeyecek bir barış ortamının sağlanılması gerektiğinin altını çizdi. 

'DEVLET ŞİDDETİ KESMELİ, DÜZENLEME YAPMALI'

Savaştan kaynaklı çok fazla çocuğun yaralandığını ancak tutuklanma kaygısından kaynaklı hastaneye götürülmediğini belirten Koman, devletin bir an evvel şiddeti kesmesini ve çocukların yüksek yararını düşünen bir düzenlemenin yapmasını istedi. Barış içerisinde çocukların yaşayabileceği bir ortamın sağlanmasını talep eden Koman, yaşanan şiddettin her biçimi ile çocukları doğrudan etkilediğini, hayat ile ilişkisini kırdığını, güven duygusunu zedelediğini, duygusal ve psikolojik incinmesine sebep olduğunu aktardı. Koman, "Bazı çocuklar katlediliyor. Bazıları yaralanıyor. Ama bütün bunlara tanıklık eden çocuklar da ileri süreçlerde hayatlarını etkileyecek izlerle hayatına devam ediyor. Bu da çocuklarda son derece olumsuz izler bırakıyor. En korkutucu ise bütün bunların cezasız kalmasıdır. Pek çok çocuk öldürülüyor. Bunların hesabı verilmiyor. Katliamları yapan kişilere karşı soruşturma açılıp açılmadığı bile bilinmiyor" dedi. 

'EN ÇOK DA ÇOCUKLARIN BARIŞA İHTİYACI VAR' 

Koman, her bir olay ile ilgili olarak derin soruşturmaların açılması gerektiğini ifade ederek, cezasızlıkla mücadele konusunda neler yapılacağına ilişkin birçok çocuk hakları örgütleriyle bir araya gelip davaların takipçisi olacaklarını söyledi. Türkiye'de şuan en acil olan şeyin barış ortamının sağlanması olduğunu ve bunun da yeniden müzakerenin başlamasıyla mümkün olabileceğini kaydeden Koman, en çok da çocukların barışa ihtiyacı olduğunu, bunun için ne gerekiyorsa tüm tarafların sorumluluğunu yerine getirmesi çağrısında bulundu. 

'KATLİAMLARI TÜRKİYE'YE ANLATACAĞIZ'

2006 yılından itibaren başlayan "Terörle Mücadele Kanunu" (TMK) kapsamında yargılanan çocukların bu dönemde aynı şeyleri yaşamasından endişe duyduklarını ifade eden Koman, bu nedenle yaşananlara dikkat çekmek amacıyla o dönemde yaşananların fotoğrafını ortaya koymak istediklerini söyledi. Koman, "Evet bölgede çok yoğun bir çatışma ortamı söz konusu. Ancak savaşın etkileri, çocuk ölümleri, yaşadıkları şiddet bu tarafa çok yansımadığını görüyoruz. Bölgede yaşanan çocuk katliamlarını Türkiye'ye çok iyi anlatmamız gerekiyor. Bu kapsamda da çalışmalarımız olacak" diye konuştu. (DİHA)

ÖNCEKİ HABER

HDP'den aday başvurusu için çağrı

SONRAKİ HABER

Beykoz'da çöp kamyonu devrildi: 1 ölü

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...