02 Eylül 2015 09:38

AFAD kampında din değiştirmeye zorlanan Êzidîler: Din değiştirseydik DAİŞ çetelerinden kaçmazdık

Nusaybin'de AFAD kampındaki Êzidîlere din değiştirme baskısı gerginlik yaratırken, protesto eylemi düzenleyen Êzidîlere de kamp güvenliği saldırdı. Kamptaki Êzidîlerden Celal Kasım kendilerine din değiştirme baskısı yapıldığını dile getirerek "Eğer din değiştirme anlayışımız olsaydı DAİŞ çetelerin saldırılarından kaçmayacaktık" sözleriyle yaşananlara tepki gösterdi.

Paylaş

IŞİD’in Şengal'e saldırıları sonrasında soykırım girişimleriyle yüz yüze kalan Êzidîler IŞİD’ten kaçarak önce Şırnak daha sonra Mardin'in Nusaybin ilçesine sığınmıştı. Yaklaşık 4 bin 500 Êzidî yurttaş ise, Nusaybin ilçesinde bulunan AFAD kampına yerleştirilmişti. Kızıltepe ilçesi yolu üzeri ve şehir merkezine 4 km uzaklıkta bulunan kampta yeni bir yaşam alanı oluşturan Êzidîlere, kamp görevlileri tarafından din değiştirmelerine yönelik baskı yapıldığı, bu nedenle bir kamp görevlisi ve bir kamp sakini arasında da tartışma yaşandığı iddia edildi. Tartışma sonrası kampta büyük bir kavga yaşandığı ve kampta bulunan Êzidîlerin de kampta gerçekleştirdikleri bir yürüyüşle kendilerine yönelik baskıyı protesto ettikleri belirtildi. Kamp güvenliğini sağlayan askerler ve özel güvenlik görevlilerinin protesto eylemine saldırmaları gerginliği daha da artırırken, Nusaybin ilçe kaymakamı TOMA tipi zırhlı araçlar ile kampa gelerek görevliler ile görüşme gerçekleştirdi. 

‘KAYMAKAM SALDIRI OLMADIĞINI SÖYLEDİ AMA...’

HDP Mardin Milletvekili Enise Güneyli kampta yaşanan olaylara ilişkin ilçe kaymakamı ile telefonla görüştüklerini ve kampta Êzidîlere yönelik herhangi bir saldırının gerçekleşmediğini savunan kaymakamın, "Tercümanlar ile yurttaşlar arasında ufak bir tartışma yaşanmış ve çabalarımız sonucunda çözüme kavuşturulmuştur" dediğini belirtti. 

Ancak kamp sakinlerinin söylemleri ise kaymakamı yalanlıyor. Kampta kalan Êzidîler kampta din değiştirme baskısının yarattığı gerginlikle birlikte, kamp içinde bulunan marketin kendilerine pahalı satış yaptığını, bu nedenle kamp sakinlerinin tüm ihtiyaçlarını karşılayamadıklarını belirtti. Öte yandan kampa giriş ve çıkışlarda da sıkıntı yaşadıklarını belirten kamp sakinleri, ilçe merkezine 6.5 km uzakta olduklarını ve kampa gidiş gelişlerini zor koşullarda sağladıklarını, zaman zaman aşırı sıcağa rağmen kilometrelerce yolu yürüyerek kat ettiklerini söyledi. 

4 BİN 500 KİŞİLİK BİR KAMPTA TEK BİR DOKTOR VAR

Telefon ile görüştüğümüz kamp sakinlerinden Celal Kasım (32), kamptaki gidişatın iyi olmadığını dile getirerek, "Kamp marketin satılan malzemeler dışarıya göre çok pahalı satılıyor. Kamp müdürlüğü tarafından verilen yardım kartları ihtiyaçlarımızı karşılamıyor. 35 gün için de 6 ila 9 gün arasında kendi cebimizden ihtiyaçlarımızı karşılıyoruz" dedi. 

'DOKTOR ACİL HASTALAR DIŞINDA MUAYENE ETMİYOR'

Kasım, kampta tek bir doktorun hizmet verdiğine dikkat çekerek, "Tek bir doktor bütün kampa bakıyor ve acil olmayan hastalar ile de ilgilenmiyor. Kısa bir süre önce eşimi götürdüm ancak doktor muayene etmedi. Eşimi hastaneye götürmek için kamp müdürlüğüne müracaat ettim ancak oradan da izin çıkmadı" diye konuştu. 

'EĞER DİN DEĞİŞTİRME ANLAYIŞIMIZ OLSAYDI, DAİŞ ÇETELERİNDEN KAÇMAZDIK'

Görevi tam öğrenilemeyen bir kamp görevlisinin kendilerine din değiştirme baskısı yaptığını iddia eden Kasım, "Bize din değiştirme baskısı yaptılar. Biz de bu baskıya karşı protesto eyleminde bulunarak tepkimizi dile getirdik. Nusaybin Kaymakamı kampa geldi ve bizi dinledi. Bize haftada iki kez gelip kampta sorunları dinleyeceğine dair söz verdi. Ama o günden bu yana hiç uğramadı bile. Eğer din değiştirme anlayışımız olsaydı, DAİŞ çetelerinden kaçmazdık" şeklinde tepki gösterdi. 

BAKANLIK HDP HEYETİNİN KAMPA GİTMESİNİ KABUL ETMEDİ

HDP Mardin Milletvekili Enise Güneyli, Êzidî yurttaşların sorunlarını çözmek ve onları dinlemek üzere 21 Ağustos'ta İHD yöneticilerinin, avukatların, DBP ve HDP yöneticileri, HDP Milletvekilleri ve gazetecilerinde aralarında bulunduğu 26 kişilik bir heyetin İçişleri Bakanlığı'na başvuru yaptığını belirterek, başvurunun ise heyet sayısının çok olması gerekçe gösterilerek ret edildiğini söyledi. Bakanlık görüşmeler için heyetten 5 kişilik isim seçilmesi ve heyetin sadece kamp müdürlüğü ile görüşme gerçekleştirebilecekleri yönünde izin verebileceği gerekçe gösterilerek heyetin kampa gitmesini engelledi. 

Aranan kamp yöneticileri ise konu ile ilgili bilgi vermekten kaçındı. (Mardin/DİHA)

ÖNCEKİ HABER

Google logosunu değiştirdi

SONRAKİ HABER

Ölen askerin akrabası 'Erdoğan'a hakaretten' tutuklandı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...