31 Ağustos 2015 12:13

ORS işçisi oyunu bozdu

Paylaş

Birkan BULUT
Ankara

ORS işçileri, patronun işbaşı çağrılarıyla grevi bölme çabalarını boşa çıkardı. İşbaşı yapan işçiler pişman olarak arkadaşlarının yanına döndüler. Greve katılan kardeşlerini kucaklayan işçiler, “Fabrika yönetimi bizim çözüleceğimizi sanıyordu ama çözülen onlar oldu” dediler.

Ankara Polatlı’da bulunan Ortadoğu Rulman Sanayi fabrikasında işçilerin direnişi devam ediyor. İşçi kıyımının ardından başlayan direniş dördüncü gününde devam ederken, patronun işçileri bölme çabaları sürüyor. ‘Acil’ ibaresiyle her yere işçi alım ilanları yollayan patron, işçilere telefon mesajları atarak işbaşı yapmalarını söyledi, yapılan direnişin ‘yasa dışı’ olduğu şeklinde tehditlerde bulundu.

İŞÇİYE BETON BARİKAT

Patronun bir diğer önlemi ise fabrika önüne beton barikat koymak oldu. Ancak yönetimin işbaşı çağrıları değil, işçilerin grev çağrısı yanıt buldu. Sabah vardiyası öncesi işçiler fabrika önünde toplandılar ve sloganlarla girişlerin yapılacağı arka kapıya yürüdüler. Servisler geldiğinde önlem alan jandarmalar, işbaşı yapacak işçilerin girişi için koridor kurdular. Patronun çağrısına uyarak işbaşı yapmaya gelenlerin sayısı ise yaklaşık 15-20 civarındaydı. Grevdeki işçiler, servislerden inen işçilerin fabrikaya girişini protesto ettiler.

‘KARDEŞLERİMİN YANINDAYIM’

İşler fabrika yönetiminin planladığı gibi gitmedi. İşbaşı yapanlarla direnişin çözüleceğini düşünen patronun oyunu bozuldu. Daha birkaç saat geçmeden fabrikaya giren işçiler dışarı çıkma kararı aldılar. İşbaşı yapanların “Biz de aranıza dönmek istiyoruz” sözleri kardeşçe karşılandı. Tek başına fabrikadan çıkan bir işçiyi diğerleri de takip etti. Arkadaşlarını görünce kapıya koşan işçiler çıkanlarla kucaklaştı, duygusal anlar yaşandı. İçeriden çıkarak greve katılan bir işçi, “Evdekiler çok ısrar etti, borçlar var, dediler. Onun için girmiştim ama anladım ki bölünmememiz lazım. Onun için arkadaşlarımın yanına geldim” dedi. Dışarı çıkan başka bir işçi ise; “Türk Metal’den istifa ederken yumuşak koltukları bırakıp çıktım yola. Betonlarda yatıp kalktık. Şimdi de kardeşlerimin yanındayım” dedi.

10 yıldır ORS’de çalıştığını söyleyen bir işçi, “Bizi böleceklerini, çözüleceğimizi düşünüyorlardı. Ne oldu? Arkadaşlarımız geri döndü. Biz çözüleceğimize onlar çözüldü” dedi.

BELEDİYE BAŞKANI GÖRÜŞTÜ

Polatlı Belediye Başkanı Mürsel Yıldızkaya da fabrikaya geldi. İşçilerle görüşen Yıldızkaya ardından fabrika yönetimiyle de bir araya geldi. Görüşmenin ardından açıklama yapan Yıldızkaya orta yolun bulunması gerektiğini söyledi. Bazı tavizlerin verilebileceğini savunan Yıldızkaya, “Bir araya gelinip görüşülmeli. İki taraf da oldukça zıt harekete ediyor” dedi. İşçi sözcüleri ise görüşmeye hiçbir zaman kapalı olmadıklarını, kendilerine küfür ederek diyalog yolunu kapatanın fabrika yönetimi olduğunu söylediler. Bir işçi de “Bizim bulacağımız orta yol herkesin işe alınması, bir kişiyi bile dışarıda bırakamayız” dedi.

ÖNCEKİ HABER

Anamur’da 65 hektar kızılçam ormanı yandı

SONRAKİ HABER

Dersim'de yasaklı bölgelerde operasyon başlatıldı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...