29 Ağustos 2015 14:04

Kızıltepe’de polis bir çocuğu daha vurarak öldürdü

Mardin'in Kızıltepe ilçesinde dün gece çevik kuvvet midibüsüne roketatarlı saldırı sonrası olay yerine yakın bir yerde, polis 16 yaşındaki Mazlum Turan’ı ‘Dur ihtarına uymadığı' gerekçesiyle vurarak öldürdü. Turan’ın ehliyetsiz olduğu için kaçtığı iddia edildi.

Paylaş

CİHAN Haber Ajansı'nın haberine göre Mardin'in Kızıltepe ilçesinde dün gece çevik kuvvet midibüsüne roketatarlı saldırı sonrası olay yerine yakın bir yerde polis 16 yaşındaki Mazlum Turan’ı ‘Dur ihtarına uymadı’ gerekçesiyle vurarak öldürdü. DİHA'ya konuşan Turan'ın amcası Hıdır Turan, "Dur" ihtarına uymadığı gerekçesiyle Turan'ın vurulduğu şeklinde servis edilen haberlerin aksine yeğeninin keskin nişancı tarafından ensesinden tek kurşunla vurularak öldürüldüğünü iddia etti. 

CİHAN'ın haberine göre Mardin'in Kızıltepe İlçesi'nde dün saat 21.30'da polis aracına roketatarlı saldırıda 9'u polis 23 kişinin yaralanması sonrasında polis İpek karayolunda oluşturulan arama noktasında  'dur ihtarına uymadı’ gerekçesiyle 16 yaşında Mazlum Turan'ın kullandığı ve içinde iki çocuk daha bulunan otomobile ateş açtı. Açılan ateşte otomobili kullanan Mazlum Turan vücuduna isabet eden kurşunlarla yaralanırken, diğer iki çocuk ise yara almadı.

Polisler araçta ağlayan diğer iki çocuğu görünce, araçtan çıkardı. Kızıltepe Devlet Hastanesi'ne kaldırılan Mazlum Turan yapılan bütün müdahalelere rağmen kurtarılamayarak yaşamını yitirdi. 

Hastaneye gelen yakınları ise Mazlum Turan’ın canlı tavuk satışı yaptığı ve ehliyetsiz araç kullandığı için polisten kaçtığını söyledi. Olayla ilgili soruşturma devam ediyor. 

'YEĞENİMİ İNFAZ ETTİLER'

DİHA'ya konuşan Turan'ın amcası Hıdır Turan, yeğeninin babasına ait dükkanı kapattıktan sonra kuzeni ve kardeşiyle araçla eve gitmek için yolla çıktığını belirterek, "Yeğenlerim patlamadan bilgileri yok. Sadece eve gitmek için oradan geçiyorlardı. Polislerin 'dur' ihtarını yaptıklarını ama yeğenlerim bu ihtarı duymadıklarını ve görmediklerini belirtiyorlar. Ancak polis tarafından keskin nişancı olduğu tahminiyle ensesinden tek kurşun ile vuruldu. Bu tamamen patlama nedeniyle sanki bir intikam alma durumudur. Bu olay tam bir infazdır" dedi. 

"Doğrudur yeğenim ehliyeti yok ama infaz etmeye sebep değil" diyen amca Turan, "Erdoğan'ın sırf başkan olmak için asker ve polis bunca sivili katlediyor. Bilsinki biz ona savaş yaptırmayacağız ve onu başkan yaptırmayacağız. Bu çocukların günahı nedir. Ehliyet yok diye infaz edilir mi bir insan?" şeklinde tepki gösterdi. 

Olaydan yara almadan kurtulan ve gözaltına alınan Turan'ın kuzeni Cemil ve kardeşi Serhat Turan sabah saatlerinde serbest bırakılırken, araca da polisler tarafından el konulduğu belirtildi. (HABER MERKEZİ)


KIZILTEPE'DE TOPRAĞA VERİLDİ

Mazlum Turan'ın cenazesi, Diyarbakır'da yapılan otopsinin ardından toprağa verilmek üzere memleketi Kızıltepe'ye getirildi.

Mardin girişinde aralarında HDP Mardin Milletvekili Enise Güneyli, DBP, HDP Mardin il ve ilçe yöneticileri, Barış Anneleri, MEYADER, Mardin Büyükşehir Belediyesi ile Kızıltepe Belediyesi eşbaşkanlarının yanı sıra çok sayıda kişinin bulunduğu kitle tarafından karşılanan Turan'ın cenazesi buradan yüzlerce araç konvoyu eşliğinde Kızıltepe merkeze getirildi. Turan'ın cenazesi önce Bahçelievler Mahallesi'nde bulunan evine götürüldü.

Daha sonra "Şehîd namirin" sloganı eşliğinde evinden alınan Turan'ın cenazesi toprağa verilmek üzere Bahçelievler Hacı Şeyhmus Mezarlığı'na götürülerek yapılan dini vecibelerin ardından defnedildi. Törende konuşan MEYADER Mardin Şube Başkanı Abdullatif Tabar, bu topraklarda kan akıtılmaya devam edildiğini belirterek, "Bu toprakların kana doyduğunu, bu halkın artık barış istediğini söylememize rağmen kan akıtılmaya devam ediliyor. Ama bizler asla içimizdeki barış inancını bitirmeyeceğiz. Her zaman demokratik bir şekilde mücadelemize devam edeceğiz. Kimsenin oyununa gelmeyeceğiz" dedi.

ANNE: OĞLUMU ARKADAN VURDULAR

Tabar'ın ardından konuşan anne Yüksel Turan, oğlunun bilerek vurulduğunu ifade ederek, "Araç durmasına rağmen bunlar yine ateş açarak oğlumu arkadan vurmuşlar. Yanındaki iki kişiyi yere yatırarak kafalarına silah dayamışlar. Onları da öldürmeye niyetliydiler. Ben oğlumun hakkını her zaman savunacağım. Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'ne kadar gideceğim" dedi.

DBP Mardin İl Eş Başkanı Ömer Öcalan ise yaptığı konuşmada, her yaşananın ardından gerekli barış açıklamalarını yaptıklarını ama Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın savaşta ısrar ettiğinin altını çizdi. Erdoğan'ın kendi diktatörlüğü için savaş başlattığını kaydeden Öcalan, "Kürtleri adeta bir düşman olarak görüyor. DAİŞ nasıl katlediyorsa, Erdoğan polisi de öyle yapıyor. Kardeşlik zulümle olmaz. Bizler tüm yaşananlara rağmen düşmanca gözlerle bakmıyoruz. Ama Erdoğan düşmanca yaklaşmaya devam ediyor. Evet, dün gece aynı yoldan bende geçtim. Adeta şaşırmış, kontrolden çıkmışlar. Sanki burasını işgal etmişler. Burası adeta sömürge yeri olmuş gibi bakıyorlar. Fakat Kürt halkı her zaman kendi mücadelesine devam edecektir" diye konuştu.

Yapılan konuşmaların ardından aileye başsağlığı dileklerinde bulunan törene katılanlar, daha sonra Turan için Bahçelievler Mahallesi'nde kurulan taziye çadırını ziyaret etti. (Mardin/DİHA)


BİR YILDA 18 ÇOCUK ÖLDÜRÜLDÜ 

Fraksiyon.org’un geçtiği bilgiye göre: 
8 EKİM: Sinan Toprak (16), Dargeçit, Mardin
8 EKİM: Davut Nas ( 17), Siirt
9 EKİM: Yusuf Çelik ( 17), Kurtalan, Siirt
9 EKİM: Beşir Remazan Arif (8), Nusaybin, Mardin
9 EKİM: Mert Değirmenci(18), Esenyurt, İstanbul
6 OCAK: Ümit Kurt (14), Şırnak, Cizre
24 EKİM: Baver Şeyhanlıoğlu (18), Diyarbakır
14 OCAK: Nihat Kazanhan (12), Şırnak, Cizre
10 NİSAN: Serhat Savaş(17), Gaziosmanpaşa, İstanbul
26 TEMMUZ: Beytullah Aydın (11), Diyarbakır
7 AĞUSTOS: Hıdır Tanboğa (17), Şırnak, Silopi
13 AĞUSTOS:  Emrah Aydemir (15) Ağrı, Diyadin
Orhan Aslan (16) , Ağrı, Diyadin
19 AĞUSTOS: Fırat Elma (16), İstanbul, Esenler
27 AĞUSTOS: Baran Çağlı (7), Şırnak, Cizre
27 AĞUSTOS: Emin Yanaş (10), Şırnak, Cizre
27 AĞUSTOS: Adem İrtegün (16), Şırnak
28 AĞUSTOS: Mazlum Turan (16), Mardin, Kızıltepe (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

Manisa'da tarım işçisi taşıyan 2 traktör birden devrildi, 19 işçi yaralandı

SONRAKİ HABER

‘Tapulu arazimdeki evimi yıktılar, ağaçlarımı kestiler, tehdit ettiler’

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...