26 Ağustos 2015 07:44

CHP kanun teklifi verdi: Halk, Cumhurbaşkanını görevden alabilsin

CHP İstanbul Milletvekili Mahmut Tanal, Cumhurbaşkanı Seçim Kanunun 2'inci maddesine eklenecek bir madde ile 'Cumhurbaşkanının keyfi uygulamalalar tarafsızlık ilkelerini ihlal etmesi' halinde halk tarafından görevden alınmasına olanak tanıyan bir kanun teklifi verdi.

Paylaş

CHP İstanbul Milletvekili Mahmut Tanal, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın görevden alınmasına olanak tanıyacak bir kanun teklifi verdi. 6271 sayılı Cumhurbaşkanı Seçimi Kanunu'nun 2'nci maddesine eklenecek yeni bir hüküm ile Cumhurbaşkanlarının görevlerinin gerektirdiği yetkileri ve tarafsızlık ilkesini kötüye kullanmalarına karşı halk tarafından görevden alınabilmesine olanak tanıyacak bir kanun teklifi verdi. Düzenleme ile halkın, Cumhurbaşkanının görevini layıkıyla yerine getirmediğini düşündüğü zaman tekrar görevden alabilmesi, bu sayede Cumhurbaşkanlarının tasarruflarında keyfiliğin, kötü niyetin önüne geçilmesini hedeflediği belirtildi.

Kanun teklifinin gerekçesinde, "Anayasamızın 8. Maddesine göre; 'Yürütme yetkisi ve görevi, Cumhurbaşkanı ve Bakanlar Kurulu tarafından, Anayasa'ya ve kanunlara uygun olarak kullanılır ve yerine getirilir" hatırlatmasında bulunularak, anayasamızın 101'inci maddesinin son fıkrasındaki, "Cumhurbaşkanı seçilenin, varsa partisi ile ilişiği kesilir ve Türkiye Büyük Millet Meclisi üyeliği sona erer" düzenlemeleri hatırlatıldı.

"Özellikle 2015 Milletvekili Genel Seçimlerinde bariz biçimde şahit olduğumuz üzere Cumhurbaşkanı'nın Devletin olanakları ile belli bir partinin lehine çalışabildiği, miting alanlarında o parti lehine oy istediği ve bu yapılan Anayasal ihlallere karşı herhangi bir kurumun harekete geç(e)mediği açıkça görülmüştür" görüşlerine yer verilen kanun teklifi gerekçesinde, Erdoğan'ın tutumuyla anayasayı ihlal ettiği belirtildi. (ANKARA)

24 saat Erdoğan yayınlayacak Saray TV kuruluyor

ÖNCEKİ HABER

HDP Eş Başkanı Figen Yüksekdağ: 1 Kasım'da hedefimiz yüzde 20

SONRAKİ HABER

CHP kanun teklifi verdi: Halk, Cumhurbaşkanını görevden alabilsin

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...