24 Ağustos 2015 00:05

‘Sunshine Sosyalist Sinema’ birleştiriyor

Paylaş

Murat KUSEYRİ
Stokholm

Bir karavanın üstüne yerleştirilen yerleştirilen bir güneş enerjisi paneli 270 wattlık bir projektörden gösterilen Sosyalizm temalı filmleri yaz aylarında perdeye yansıyor. Parklarda kurulan bu basit düzenek sayesinde halk sosyal içerikli filmleri bedava seyredebiliyor.
Sanatçılar Kristina Müntzing  ve Kalle Brolin çiftinin bundan 5 yıl önce İsveç’in güneyindeki Höja ilçesinde  kendi bahçelerinde başlattıkları bu kültürel etkinlik süreç içinde diğer yerleşim birimlerindeki parklarda daha geniş kesimlerin izlediği bir etkinliğe dönüştü.

Sanatçılar, projeyi o zaman iktidarda bulunan sağ partilerin liberal ekonomi politikalarına karşı sol ve çevre hareketi bir araya getirmek ve bir tartışma ortamı oluşturmak amacıyla yürürlüğe koyduklarını ve ilhamı Arjantin’den aldıklarını söylüyorlar.

Brolin ile Müntzig, 2000’i yılların ortalarında Arjantin’in başkenti Buenos Aires’te yaşamışlar. Ekonomik krizin ağırlığı altında giderek yoksullaşan halkın yeni arayışlar içine girdiğini söyleyen Müntzig, “Evlerinden atılan aileler Rivadavia Parkı’nde bit pazarının olduğu, malların değiş tokuş edildiği ve akşamları dalgalanan perdede korsan filmlerin gösterildiği bir alternatif ekonomi oluşturdular. Sosyalist sinama projesinin oradan geliyor” diyor.

DAHA İYİ BİR DÜNYA İÇİN FİLMLER

Sanatçılar, 2012 yılında karavanlarıyla birlikte Kenya’nın başkenti Nairobi’ye giderek sekiz ay parklarda ve meydanlarda film gösterimleri yaptıktan sonra projeyi İsveç’te devam ettirmişler.

19 Ağustos gününden beri ‘Sunshine Sosyalist Sinema’ Malmö iinde bulunan Modern  Müze’nin konuğu. Akşamları müzenin bahçesinde  “Daha iyi bir dünya için”, “Venezuela’da işçi denetimi” gibi işçilerin sorunları ve çevrenin önemini ele alan filmler gösteriliyor. Filmin gösteriminden sonra izleyicilerle film hakkında tartışma toplantıları düzenleniyor.

Sanatçılar, ikircikli olanları mücadele saflarına katılmayı hedeflediklerini, izleyicilere filmin yanı sıra kahve, pasta ve bira ikram ettiklerini belirterek “İnsan muhafazakar olsa da, yaşamında bir tek sanat filmi görmese de, işçi sınıfının sorunlarıyla ilgilenmese bile böylesi bir projeye ilgisiz kalamıyor” diyorlar.

ÖNCEKİ HABER

Etiyopya’nın ‘caz şövalyesi’ İstanbul’da

SONRAKİ HABER

Amatör yazarların er meydanı: Wattpad

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa