21 Ağustos 2015 07:33

Cam kemik hastası Gamze Bozo için o an her şey bitti

Paylaş

Tamer Arda ERŞİN
Ankara


Kamu binaları, Kamuya Açık Alanlar ve Toplu Taşıma Araçlarının Özürlülerin Kullanımına Uygun Duruma Getirilmesi ile ilgili Başbakanlık genelgesi 2006 yılında yayımlandı. Genelgeye göre 2012 yılına kadar belediyelerin kent meydanlarını engellilere uygun hale getirmesi gerekiyordu. Hatta ‘Engelsiz Kent Meydanı’ projesiyle Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı Özürlüler İdaresi Başkanlığı birçok belediyeyle protokol imzalamış ve 2012 yılına kadar engellilerin kant yaşamı içerisinde rahatça hareket edebilmesi öngörülmüştü.

Ancak gelinen durumu anlamak için cam kemik hastası Elif Gamze Bozo’nun başından geçenlere bakmak yetiyor.
Devlet onu engelli istihdamı çerçevesinde işe almış. Hastalığından kaynaklı duyma kaybı riski yüksek olmasına rağmen çağrı merkezinde işe yerleştirilmiş. Şimdi duymakta zorlanıyor.  Bu da yetmezmiş gibi, engellilere uygun hale getirilmeyen su mazgalı nedeniyle aylardır evde yatıyor. Başından geçen olayı şöyle anlatıyor: “İşe gitmek için hazırlanmıştım. Sandalyemle ilerlerken su mazgallarından birisine sandalyenin tekeri sıkıştı. Yuvarlandım,  sol bacağım altımda kaldı ve kırıldığını anladım uzun süre yerde kayarak gittim diz kapağım yerinden çıktı. Düştüğüm anda ise aklıma ilk gelen ‘Bu sefer bitti, bu sefer öldüm’ oldu.

AVM DEĞİL ERİŞEBİLİR YAŞAM
Gamze hayata sıkı tutunan birisi. Haksızlıklara karşı ses çıkarmayı biliyor. Zaten hayatında birçok şeyi başarabilmenin güveniyle konuşuyor. “Anadolu’yu tanıyor muyuz?” isimli  fotoğraf sergisi, yazdığı kitapları var. Üniversite bitirmek onun için gurur kaynağı. Bu kaza ise üzerinde çalıştığı senaryo çalışması sırasında geçekleşmiş.
Ankara Büyükşehir Belediyesine tepkili Gamze, “Başkent gibi bir yerde mazgalların bu kadar açık olması trajedi. Bize gösterişli parklar, lüks AVM’lerden çok erişebilir bir yaşam lazım” diyor. “Rampalardan tutun da kaldırımlara kaldırımların ortasındaki direkler, ızgaralar, elektrik ve kablo gider yerleri... Göstermelik amaçlı yapılan dik rampalar, bozuk asansörler” diye sıralıyor Gamze Ankara sokaklarındaki engelleri.
Gamze’nin kaza sonrasında kırılan bacağı alçılarından kurtuldu. Diğer engellilerin de başına benzer bir kaza gelmemesi için halen elinden geleni yapıyor. Şu sıralar sesinin bir yerlere ulaşması için change.org adresinde imza kampanyası başlattı ve sesleniyor: “Cam kemik hastası olarak hayatımı riske atan Ankara Büyükşehir Belediyesine, ASKİ’ye ve site yönetimine sorumluluklarını yerine getirmesi için sesleniyorum. Ben değil, şehir engelli...”

ÖNCEKİ HABER

Kürkçüler'den 28 siyasi tutuklu Kırıkkale'ye sürgün edildi

SONRAKİ HABER

Silvan: Sivil insanlar var diye bağırdık ancak kurşunlar susmadı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...