20 Ağustos 2015 16:50

Davutoğlu, HDP'ye karşı üçlü koalisyon çağrısı yaptı

MYK toplantısı sonrasında konuşan Başbakan Ahmet Davutoğlu, bir seçim hükümetinde HDP'nin yer almaması için CHP ve MHP'ye üçlü koalisyon oluşturma çağrısı yaptı.

Paylaş

Başbakan Ahmet Davutoğlu, AKP Merkez Yürütme Kurulu (MYK) toplantısının ardından açıklamalarda bulundu. Davutoğlu, erken seçim kararının meclis kararıyla alınmasını için partilere çağrıda bulundu. Davutoğlu, HDP'nin olası bir seçim hükümetinde yer alması durumunu ise "HDP ile aynı hükümette olmak benim iradi tercihim değil. Müsebbibi CHP ve MHP'dir. Üçlü koalisyon yaparsak HDP'nin olmasına gerek kalmaz" sözleriyle HDP'yi devre dışı bırakacak seçim hükümeti çağrısı yaptı. Davutoğlu, "Pazartesinden önce Kılıçdaroğlu ve Bahçeli ile bir araya gelmeye ve omuz omuza ülkeyi seçime götürmeye çağırıyorum" çağrısında bulunurken, "Şehitlere gereken saygı göstermeyen HDP'nin bu çağrıda karşılığı yoktur" diye konuştu.

"ŞİMDİ KOALİSYON KONUSUNDA BİZE TEKLİF GELMEDİ DİYE HİÇ KİMSE İLERİ SÜREMEZ"
Koalisyon görüşmelerine değinen Davutoğlu, "Bazı partiler sorumluluktan kaçarken, bazı liderler sadece polemik yaparak, gelecek seçimlere dönük polemik yığınağı yaparken biz hükümet kurma sorumluluğunu, görüşmelerini yürüttük gece gündüz çalıştık. Hiçbir boşluk oluşmaması adına. CHP ile çok derinlikli, kapsamlı görüşmeler gerçekleştirdik. Şimdi koalisyon konusunda bize teklif gelmedi diye hiç kimse ileri süremez. Birlikte o zemini yokladık. Yol almaya gayret ettik. Bir koalisyon arayışıydı. Derin görüş ayrılıklarının olduğu bir ortamda süreli seçime dönük bir reform hükümeti konusunda da çok spesifik somut bir teklifte bulunduk" diye konuştu.

"TÜRKİYE'DE SIKIYÖNETİM, OLAĞANÜSTÜ HAL GERİDE KALMIŞTIR"
Türkiye'de sıkıyönetim ve olağanüstü halin geride kaldığınıiddia eden Davutoğlu, "Sıkıyönetim yılları Türkiye'de geride kalmıştır. Olağanüstü hal de geride kalmıştır. Türkiye'nin uluslararası itibarının sarsıldığını isteyebilir ama biz buna asla izin vermeyeceğiz. Terörle mücadelede büyük fedakarlıklar yapılır ancak demokrasiden taviz verilmez. ABD'de sokağa çıkma yasağı ilan edildi ama kimse sıkıyönetim çağırısında bulunmadı. Türkiye'de de gerekli tedbirler alınır. HDP'ye dönük olarak da onun sırtını dayadığı örgütlere dönük olarak da söylüyorum. Türkiye'de demokrasi için her tür önlemi alacağız. Asla demokrasinin askıya alınmasına izin vermeyeceğiz" açıklamasında bulundu.

"MECLİS'TE BULUNMANIN SORUMLULUĞUNU YERİNE GETİRMEYENLER"
Davutoğlu, "Türkiye'de MGK'ya atıfla bazı sorunların çözülmeyeceğini iddia etmek Meclis'te bulunmanın sorumluluğunu yerine getirmeyenlerin MGK'ya görev atfetmeleri demokrasimiz açısından bir şansızlıktır. Meclis'te bulunma sorumluluğunu yerine getirmeyenler demokrasimiz adına bir şanssızlıktır. Türkiye'de biz bu gayrette bulunurken aynı anda terörle mücadele ettik. Olağanüstü durumlarda olağan tavırlar sergilenir. En doğru cevap olağan süreçleri olağan bir psikolojide yürütmektir. Milletimiz şahittir benim hiçbir ifademde öfke, fevri bir tavır ve telaş söz konusu olmamıştır. Ben ülkeme, demokratik süreçlere, TBMM'deki milletvekilleri ve halka güvenirim ancak TBMM dışında bir platformda çözüm arayışına girmem" diye konuştu.

"ERKEN SEÇİM OLMAMASI İÇİN ÇABA SARF ETTİM"
Erken seçim olmaması için çaba sarf ettiğini savunan Davutoğlu, "7 Haziran'dan bu yana TBMM mantığı içinde bir çözüm bularak sayın cumhurbaşkanımızın 45 günlük sürenin sonunda ilan edeceği erken seçim olmaması için çaba sarf ettim. Elimizi taşın altına koymamız gerektiğini ifade ettim. Ümitlendim ve her kapıyı çaldım. Bazen ağır hakaretlere rağmen tahrikkar açıklamalara rağmen. Biz egolarımızı bir kenara bırakırız milletimiz söz konusu ise. Ne çözüm ürettiler? Ne teklif ettiler? Her teklife hayır dedikten sonra sıkıyönetim ve MGK zeminine çekmeye çalışmak 28 Şubat mantığıdır" açıklamasında bulundu.

"2 AY BİRBİRİMİZE TAHAMMÜL EDEMEYECEK MİYİZ?"
Davutoğlu, "TBMM içinden bir çözüm bulalım. Artık uzun süreli bir koalisyonun imkansızlığı ortaya çıkmıştır. Birbirimiz suçlamak yerine heybemizde ne varsa ortaya koyalım. Birlikte bir hükümet kuralım. 2 ay birbirimize tahammül edemeyecek miyiz? Cumhurbaşkanımızın karar almasına gerek kalmaksızın bu adımları atalım. Birinci adım budur. Ümit ederim olur. Bu durum ekonomiye de can suyu olacak" ifadelerini kullandı.

"MECLİS YERİNE MGK, DEMOKRASİ YERİNE SIKIYÖNETİM İSTEYENLERİN SEÇİM MEYDANLARINA ÇIKMA ŞANSI KALMAZ"
MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli'nin "Sıkıyönetim" kararı alınması gerektiği yönündeki açıklamalarını eleştiren Davutoğlu, " Her teklife hayır dedikten sonra sıkıyönetim demek 28 şubat mantığı. Meclis mekanizmaları yerine MGK, Demokrasi yerine Sıkıyönetim isteyenlerin seçim meydanlarına çıkma şansı kalmaz" dedi.

"BÜTÜN MELİS'İ TEMSİL EDEN BİR TABLO İLE HÜKÜMET KURALIM"
Seçim hükümetine ilişkin Davutoğlu, "Eğer bu olmaz cumhurbaşkanımızın karar alması halinde anayasaya uygun olarak bütün partilerin bu hükümette yer alması çağrısında bulunuyorum. Hiçbir bahane göstermeden. Bütün Melis'i temsil eden bir tablo ile hükümet kuralım. MHP ve CHP'den aksi yönde açıklamalar gelmesinden üzüntü duydum. Bedeli ne olursa olsun teröre karşı mücadelemizi yürütürüz. Seçimde kaybetsek dahi gereken karardan vazgeçmeyiz. Ülkeyi hükümetsiz bırakmaz sorumluluğumuzun gereğini yaparız. Sonra da milletimize anlatırız" diye konuştu.

"HDP EĞER BÖYLE BİR İTHAMDA BULUNMASALARDI BELKİ İSTİŞARE İHTİYACI HİSSEDER SORARDIM"
HDP'nin seçim hükümetine ilişkin yaptığı açıklamaları değerlendirmesi istenen Davutoğlu, "HDP sözcüsünün son derece çirkin şekilde benimle ilgili söz en büyük siyasi nezaketsizliktir. Cumhurbaşkanımız partimizin kurucusudur. Ancak şu anda Cumhurbaşkanıdır. Ben de Başbakanım. Ben ne yapacağımı bilirim. Anayasa ne derse onu yaparım. Eğer böyle bir ithamda bulunmasalardı belki istişare ihtiyacı hisseder sorardım. Bana hareket etikten sonra çıkıp benden tavır beklemeye hakları yok. Tekliflerimizi yaparız kabul edeneler eder edilmezse bağımsız atanır ama bu ülke hükümetsiz kalamaz. Nezaket görmek isteyen nezaket gösterecek" açıklamasında bulundu.

"ÇAĞRI YAPIYORUM 3'LÜ VEYA 2'Lİ BİR KOALİSYON OLUŞTURURSAK HDP'NİN HÜKÜMETTE GÖREV ALMASINA GEREK KALMAZ"
Davutoğlu, "Olmasını istediğim en son senaryoydu. Arzu etmediğim bir senaryoydu. HDP'nin Meclis'te olmasını reddedemezsiniz. Bunun sorumlusu çağrılarıma cevap vermeyen CHP ve MHP olur. Böyle bir güvenlik problemi ile karşı karşıya kalmayız. Çağrıyı yapıyorum yarın toplanabilirsek HDP'nin hükümette görev almasına gerek kalmaksızın 3'lü bir koalisyon oluştururuz. İsteniyorsa 2'li de olur. HDP'nin hükümette görev almasına gerek kalmaz. Akıl başka kurnazlık başka. AKP, HDP ile birlikte görülsün oylara talip olayım demek kurnazlıktır. Oynanan oyun bu" diye konuştu.

MURAT SANCAK'A SİLAHLI SALDIRI
Star Medya Grup Başkanı Murat Sancak'a Silahlı Saldırı yapılmasını değerlendirmesi istenen Davutoğlu, "Özgürlüklere hepimizin sahip çıkması gerekiyor. Gereği yapılacak" dedi.

"OKULLARIN AÇILMASINI 28 EYLÜL'E ERTELEDİK"
Turizmde yaşanan sıkıntılar ve Kurban Bayramı nedeniyle okulların ertelenmesi teklini değerlendirmesi istenen Davutoğlu, "Turizmde yaşanan daralmalara teşvik amacıyla ve Kurban Bayramı nedeniyle 14 Eylül'de değil, 28 Eylül'de okulların açılmasını erteledik" dedi. (ANKARA)

ÖNCEKİ HABER

HPG, Kulp'ta HES'e saldırdı

SONRAKİ HABER

Çipras istifa etti, erken seçim 20 Eylül'de

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...