16 Ağustos 2015 08:04

O fotoğraftaki kişinin Kevser Eltürk olduğu anlaşıldı

Varto'da 10 Ağustos'ta yaşamını yitiren HPG gerillası Kevser Eltürk’e ait olduğu iddia edilen öldürülmüş, kadın fotoğrafı tartışma konusu oldu.

Paylaş

Faruk AYYILDIZ

Varto'da 10 Ağustos'ta yaşamını yitiren HPG gerillası Kevser Eltürk’e (Ekim Wan) ait olduğu iddia edilen öldürülmüş, çıplak haldeki kadın fotoğrafı sosyal medyada dünden bu yana tartışma konusu oldu. 13 Ağustos’ta Eltürk’ün cenazesini Van’da defneden kadınlar, Eltürk’ün bedeninde işkence izleri olduğunu açıklasa da kamuoyunda pek yer almamış, bu bilgi birkaç haber sitesi ile sınırlı kalmıştı. Ardından sosyal medyaya düşen fotoğrafta başında erkek olduğu anlaşılan üç kişinin beklediği kadın fotoğrafı bu işkence haberini de gündeme yeniden taşıdı. Varto Belediyesi Eş Başkanı Sabite Ekinci, dün akşam Twitter’dan fotoğrafın Kevser Eltürk’e ait olduğu konusunda kendilerine teyitli bir bilginin gelmediğini yazmış, fotoğraf doğrulanamamıştı. Bugün Varto’yu aradım ve durumu sordum.

‘İKİ FOTOĞRAF UYUŞUYOR’
Önce Mezopotamya Yakınlarını Kaybeden Ailelerle Yardımlaşma Dayanışma ve Kültür Derneği (MEYA-DER) Varto temsilcisi Hasan Güler ile konuştum. Güler şöyle anlatıyor: “Eltürk’ün ailesi bize ulaştı. ‘Kardeşimiz HPG gerillası, çatışmada yaşamını yitirmiş’ dediler. Ardından cenazenin Malatya’ya yollandığını öğrendik ve aile ile birlikte Malatya’ya gittik. O sıra elimize bir fotoğraf geçmişti. Bir özel harekat polisi, Eltürk’e ait olduğunu düşündüğümüz fotoğrafı ‘karakolu basmaya gelen teröristi öldürdük’ sözleriyle paylaşmış. Dün sosyal medyaya düşen fotoğrafın aynısı. Sol kalçasından vurulduğu belli oluyordu. Adli tıpta Kevser Eltürk’ün ağabeyi ile birlikte cenazeye ben de baktım. Kevser Eltürk’ün boynunda derin bir ip izi vardı. Daha sonra Malatya’dan alarak, Van’a götürdük.” 

‘ELTÜRK’E AİT OLDUĞUNU DÜŞÜNÜYORUZ’
‘Van’da Eltürk’ün cenazesini yıkayan kadın arkadaşa nasıl yaralandığını ve yaşamını yitirdiğini sordum’ diye konuşan Güler şunları söylüyor: ‘Dün sosyal medyaya düşen fotoğraftaki durumu tarif etmişti. Sol kalçasından yara aldığını, kalçanın alt tarafına da mermi girdiğini anlattı. Ayrıca sol bacağının kırıldığını söylemişti. Özel harekatçının attığı fotoğraf da aynısıydı. Bir giyinik, bir de çıplak fotoğraf vardı birebir aynıydı.’ Fotoğrafın Kevser Eltürk’e ait olup olmadığı konusundaki fikrini sorduğum Güler, ‘Fotoğrafın gerillaya ait olduğunu düşünüyoruz’ dedi.

‘VARTO GİRİŞİNDE ÇEKİLMİŞ’
Konuyla ilgili görüşlerini aldığım Dicle Haber Ajansı (DİHA) Varto Muhabiri Murat Aydın ise fotoğrafın Eltürk'e ait olduğundan emin olduğunu söylüyor ve ekliyor: “Van’da kitlesel bir törenle defnedildi. Sosyal medyaya düşen fotoğraf Kevser Eltürk’e ait. Fotoğraf Varto girişinde çekildi” diye konuştu. 

AĞABEY ELTÜRK: BU BİR VAHŞET

Kevser Eltürk'ün ağabeyi Abdullah Eltürk ile konuştuğumuzda ise şunları duyuyoruz: "Fotoğrafı gördük. O olduğunu düşünüyoruz. Yüz üstü düşmüş, çok benziyor. O olmasa da kabul edilemez bir durum bu. Kan emiciliktir bu, insan öldürüldüğünde işkence yapılamaz. Otospiye gittiğimizde etrafımızda polis çemberi vardı, morga girdiğimde cesetin yüzünü açtım. Yüzüne baktım, fazla bakma fırsatım olmadı. Bu vahşete kimse sessiz kalmamalı, Kürt halkı öldürülünce susulmamalı. Gerillaya işkence yapmak vahşettir. Kabul etmiyoruz. Ayla Akat Ata ile konuştuk, vekaleti verdik. Dava açacağız. Bu fotoğraf bizim olmasa da vahşettir." 

Özel harekatçılar tarafından paylaşılan ve Kevser Eltürk'e ait olduğu belirtilen fotoğraf.

VALİLİK, FOTOĞRAFI YAYINLAYANLARIN PEŞİNE DÜŞTÜ
Muş Valiliği, HPG gerillası Kevser Eltürk’ün sosyal medyada paylaşılan çıplak haldeki fotoğraflarıyla ilgili açıklama yaptı. Açıklama şöyle: "10 Ağustos 2015 tarihinde ilimiz Varto ilçesi kırsalında güvenlik güçlerimiz ile girdiği çatışma neticesi etkisiz hale getirilen PKK terör örgütü mensubu bayana ait bazı görüntülerin sosyal paylaşım sitelerinde yayınlandığı tespit edilmiştir. Kamuoyu ve valiliğimizce kabul edilemeyecek şekildeki bu görüntüleri çeken, yayınlayan ve sosyal medyaya servis eden kişi veya kişiler hakkında adli ve idari soruşturma başlatılmıştır."

ÖNCEKİ HABER

Seçim ve psikolojik harp

SONRAKİ HABER

‘50 Kürt mü güvenlik zaafiyeti oluşturuyor?’

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...