15 Ağustos 2015 03:55

Digor Katliamı'nın üzerinden 22 yıl geçti: ‘Devlet, infazcı yüzünü yine gösterdi’

Paylaş

Kars’ın Digor ilçesinde 15 Ağustos 1993 tarihinde gıda ambargosunu, koruculuk dayatmasını  protesto eden binlerce kişiye özel harekat polisleri tarafından açılan ateş sonucu 5’i çocuk 17 kişinin katledilmesinin üzerinden 22 yıl geçti. 22 yıl önce devletin özgürlük, kardeşlik  ve barış isteyen bir halkı katlettiğini söyleyen katliamın canlı tanıklarından Hamza Dalga, bugün aynı infazcı yüzün yeniden ortaya çıktığını vurguladı.

Her katliamda olduğu gibi, Digor Katliamının failleri de korundu. Katliam davasının sanığı 8 özel harekat polisi kitle içinden roketatarla ve silahla ateş edildiğini iddia etti. Ancak Katliam sonrası özel harekatçıların kullandığı silahlara ait boş kovanların dışında ne roketatar ne de silahın izine rastlandı. Ancak buna rağmen polisler hakkında, “meşru müdafaa” yaptıkları gerekçe gösterilerek, beraat kararı verildi.

‘HER ZAMAN ŞİDDETE TANIK OLDUK’

22. yılında katliamın yaşandığı tarihte 4 yaşında olan ve katliamda karın bölgesine aldığı kurşun sonrasında kanser hastalığına yakalanan Zikri Dalga’nın oğlu Hamza Dalga ile konuştuk. Dalga, katliamın tek sorumlusunun devlet olduğunu vurgularken, “O zaman Digor’da herkes barış, özgürlük ve kardeşliği haykırıyordu. Ama kanla beslenen ve 25 milyon Kürt halkını tanımamazlıktan gelen, kabullenmeyen devlet Digor’u adeta yerle bir etti” dedi.

Digor katliamını konu alan bir belgeselde kendisine yer verilen Dalga, burada “Büyüdüğümde polis olmak istiyorum” dediğini ifade ederek, “Biz hep askerlerin orantısız güç kullanmalarına, keyiflerine göre ev basmalarına, insanları meydanlara toplayıp sıra dayağı çekmelerine tanık olduk. Bu yüzden biz çocukların gözünde sınırsız güce sahip insanlar olarak hep hafızamızda kaldı polis ve askerler. Ben de çocuk dünyamda onlar gibi güçlü olmak istedim ve babamın ölümüne yol açanları yakalayabileceğimi düşündüm” diye konuştu.

BARIŞ TALEBİ

Devletin infazcı yüzünü yeniden gösterdiğini belirten Dalga, “Devletin masum insanları katlettiği bir durumla yine karşı karşıyayız. Yaptığı her kirli oyunu Kürdistan’da masum ve savunmasız insanların üstüne atarak, asıl suçlu onlarmış gibi gösteriliyor” dedi. Dalga tek isteğini “Herkese aynı şartlarda yaşama fırsatı verilsin, herkes eşit olsun. Umuyorum ki en yakın zamanda barış sağlanır, herkese hakkı teslim edilir. Ve kardeşçe bir ortam oluşturulsun ki katledilen insanlar boşuna ölmemiş olsun” sözleri ile özetledi. (İstanbul/DİHA)


DİGOR’DA KATLEDİLENLER ANILDI

Digor Katliamının yıldönümü dolayısıyla dün ilçe merkezinde anma etkinliği düzenlendi.

Anmaya HDP Kars Milletvekili Şafak Özanli, HDP ve DBP yöneticileri ile belediye eşbaşkanlarının da aralarında bulunduğu çok sayıda yurttaş katıldı. Saygı duruşunda bulunulmasının ardından konuşan HDP Digor İlçe Eşbaşkanı Öner Buldu, Kürt halkının katliamlarla yılmayacağını vurguladı. HDP Milletvekili Özanli ise, tarihte çok az halkın bu boyutta katliamla yüz yüze bırakıldığını ifade ederek, “Halkımıza ve coğrafyamıza yönelik bu katliamlar halen devam etmektedir. Günümüzde halen geçmişteki zihniyetin katliamcı politikalarını tekrarlayanlara karşı bir kez daha ciddi bir direniş içerisindeyiz. Ne olursa olsun bu coğrafyayı kan gölüne çevirmek isteyenlere asla geçit vermeyeceğiz” dedi. (KARS)

ÖNCEKİ HABER

Mardin'deki ‘Toplumsal cinsiyet’ atölyesi sona erdi

SONRAKİ HABER

Üniversiteli gençler: Her geçen gün daha da sömürülen bir pozisyondayız!

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...