01 Ağustos 2015 04:26

TSK, Kandil'de Zergelê köyünü vurdu: 8 sivil yaşamını yitirdi

Federal Kürdistan'da HPG kamplarının bulunduğu Medya Savunma Alanları'na 24 Temmuz'dan bu yana hava saldırısı düzenleyen TSK'ye ait savaş uçakları, Kandil'in Zergelê köyünü bombaladı. (Fotoğraflar ANF ve DİHA)

Paylaş

Medya Savunma Alanları'nı 24 Temmuz'dan bu yana hava saldırısı düzenleyen TSK'ye ait savaş uçakları, Kandil'in Zergelê köyünü bombaladı. 8 sivilin yaşamını yitirdiği 14'ü ağır çok sayıda sivilin de yaralandığı, ölü ve yaralı sayısının daha da artabileceği bildirildi.

Savaş uçakları sivil yerleşim yeri olan Kandil'in Zergelê köyünü sabah saat 04.00'te bombaladı. 8 roketin isabet ettiği köyde, 8 sivil yaşamını yitirdi, 14'ü ağır çok sayıda sivil yaralandı.

BOMBALANAN KÖYDEKİ GAZETECİ EVRENSEL'E ANLATTI

Bombalanan köyde bulunan gazeteci Erdal Er gazetemize yaşananları anlattı. TSK’ye ait uçakların önce köyün üzerinde keşif uçuşu yaptığını sonrasında ise köyün füzelerle vurulduğunu belirten Er “TSK’ye ait füzelerin Zergelê köyünü bombalaması sonucu 8 sivil hayatını kaybetti. Yan yana bulunan 6 ev yerle bir oldu” dedi.

Erdal Er, bombardıman sonrası köylülerin, “Biz daha önce çok kez Türkiye’nin hedefi olduk, bizler Saddam’ın uçaklarını da İran’ın tanklarını da gördük, bizler yerimizi terk etmeyeceğiz” dediğini aktardı.

Saldırıda, yaşamını yitirenlerin cenazelerinin paramparça olması vahşetin büyüklüğünü ortaya koydu. Bombaların hedefi olan köylülerin enkazı altında kalan çok sayıda sivilin olduğu belirtilirken, köylülerin, çevreye dağılan ceset parçalarını topladığı bildirildi.

YAŞAMINI YİTİRENLERİN İSİMLERİ

Bombardıman sonucu yaşamını yitiren yurttaşların isimleri şöyle: Necip Rojhilat, Salih Mihemed Emin, Karox Mihemed Emin, Heybet Mihemed Emin, Nedim, Piro, Êyşê Xıdır, Abdulkadir ve Mihemed Emin.

KCK, Zergelê'deki katliama karşı ayağa kalkma çağrısı yaptı

GÖRGÜ TANIKLARI: YARDIMA GİDENLER DE BOMBALANDI

Zergelê köyünde yaşayan Suleyman Nebî Bokî'nin anlatımları yaşananları gözler önüne seriyor. DİHA'nın haberine göre Boki, köye yapılan ilk hava saldırısından sonra yardıma giden kişilerin de bombalandığını kaydetti. Bokî, şunları anlattı: "İlk bombalamada Mam Salih ve eşi Heybet hayatını kaybetti. İlk bombardımanın ardından aynı köy ve çevre köylerde bulunan Mam Salih'in akrabaları olay yerine gittiği sırada savaş uçakları ikinci kez bombaladı. Burada da 7 kişi hayatını kaybetti. Türk devleti Kürtleri hedef alıyor. Burada yaşayan hayatını kaybeden tamamen sivil ve köylü insanlar."

Feqî Muhammed adlı köylü de şunları söyledi: "Bu bölgede 6 ev vardı, hepsi yerle bir oldu. Burada hedef alınan sivil ve masum insanlardır. Türk devleti PKK gerillalarını bahane ederek, Kürt köylülerini hedef alıyor. Amaç Kürt katliamını yapmaktır. Erdoğan ve AKP Kürt düşmanlığını yapıyor."

TSK'ye ait savaş uçakları tarafından bombalanarak yerle bir edilen Zergelê köyünden çekilen diğer fotoğraflar...

DAHA ÖNCE DE VURULMUŞTU
Kandil'in Zergele köyü daha önce de birçok kez savaş uçaklarının hedefi olmuştu. En son 17 Ağustos 2011'de savaş uçakları Zergele köyünü bombalamış, bir ev isabet alarak yerle bir olmuştu. Yine aynı bölgede bulunan Kortek köyü de birçok kez bombalandı. 21 Ağustos 2011'de savaş uçakları tarafından bombalanan Kortek köyünde 4'ü çocuk 7 kişilik aile katledilmişti. Solin bebek ve ailesinin katledilmesi hafızalara kazınırken, bombalanan yere daha sonra yurttaşlar tarafından anıt dikilmişti. (HABER MERKEZİ)

CHP Genel Başkan Yardımcısı Sezgin Tanrıkulu: Zergelê katliamının sorumluları yargılanmalı

ÖNCEKİ HABER

Diplomalı işsizler ülkesine doğru

SONRAKİ HABER

Mavi Ay'ın rengi beyazdı ama manzara görülmeye değerdi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...